ÎMPREUNĂ SUNTEM FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI

Viziunea noastră: Bucureștiul este un loc în care vrei să trăiești, unde oamenilor le pasă unora de alții și tuturor de oraș. Credem că, oricât de greu de dezvoltat ar fi un oraș, dacă poate fi salvat, el va fi salvat prin încăpățânarea unor lideri implicați în comunitate din convingere. Cu condiția ca ei să aibă acces la resurse și să fie încurajați să nu renunțe.
Misiune: Susținem cu resurse și recunoaștere lideri din București, care produc schimbări pozitive, pentru ca acțiunile lor să îi inspire și pe alții să se implice, să își crească impactul și să formeze o comunitate de suport pentru oraș.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri, grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 6 ani, a finanțat peste 250 de proiecte din București și Ilfov cu aproape 3 milioane de lei.

Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 15 fundaţii comunitare din țară.

ECHIPA
Alina Kasprovschi
DIRECTOR EXECUTIV

Alina este membru fondator al fundației, pe care o conduce de la înființare. Dezvoltă mecanisme de strângere de fonduri, lucrează cu companii în gestionarea implicării în comunitate și oferă consiliere filantropică pentru donatori individuali.

Ana Maria Mircioagă
TEAM ASSISTANT

Ana are grijă de fundațiile comunitare la Federaţia Fundaţiile Comunitare din România și ajută întreaga echipă a Fundației Comunitare București să se organizeze mai bine.

Aura Soagher
FUNDRAISER

Aura aduce împreună companii care vor să investească în București și proiecte care au nevoie de susținere financiară.

Cristina Văileanu
GRANTS MANAGER

Cristina are o experiență de 14 ani în grants management, pe care acum o folosește în programe de micro granturi pentru proiecte comunitare, fondul Mobilizăm excelența sau în programul Vital Signs București.

Maria Orzu
COORDONATOR COMUNICARE ȘI FUNDRAISER

Maria are o experiență în comunicare de 8 ani. Este pasionată de scris și caută povești speciale. La Fundația Comunitară, Maria se ocupă de comunicare și de fundraising.

Miruna Nichita
PROJECT MANAGER

Miruna coordonează Swimathon București, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri al fundației, dar și fondurile de finanțare Mega Image pentru Comunitate sau IKEA pentru Mediul Urban.

Simona Petrică
MANAGER DE COMUNICARE

Simona lucrează de 7 ani în comunicare, iar la FCB oferă consultanță proiectelor finanțate și promovează oamenii și inițiativele care se întâmplă în București.

BOARDUL
Radu Atanasiu
ANTREPRENOR
Radu predă Gândire Critică la Maastricht School of Management România și la The Entrepreneurship Academy. În paralel, Radu a fondat platforma de voluntariat debunavoie.ro şi face fundraising pentru diverse cauze alergând la maraton, adesea costumat în Mickey Mouse.
Cosmin Alexandru
MANAGING PARTNER, WANTED TRANSFORMATION
Cosmin este consultant și partener în firma de consultanță Wanted Transformation, specializată în procese de transformare organizațională (de echipă sau individual), co-fondator și decan al primei facultăți de antreprenoriat din România și din sud-estul Europei.
Daniel Mereuță
MANAGING DIRECTOR, OPTIMA
Daniel are peste 14 ani de experiență în management dobândită în companii ce activează în servicii financiare și outsourcing. Este fundraiser activ și co-inițiator al „8 hours overtime for a good cause".
Eliza Rogalski
MANAGING PARTNER, ROGALSKI-DAMASCHIN PR
Eliza are 16 ani de experiență în jurnalism și managementul reputației. Este fondator al Rogalski Damaschin PR și creator al mai multor campanii de PR premiate la cele mai importante competiții de comunicare din lume - Effie, Cannes, Eurobest, SABRE, IPRA și European Excellence Awards.
Manuela Preoteasa
MANAGING PARTNER, HOTNEWS.RO ȘI EURACTIV.RO
Manuela crede în libertatea de a fi liber, de a vorbi liber, de a trăi fără frică, demn și decent. Manuela și EurActiv.ro, pe care l-a fondat în România, cred în valorile europene: democrație, drepturile omului, unitate în diversitate.
Oana Preda
DIRECTOR EXECUTIV, CeRe
Oana este director la Centrul de Resurse pentru participare publică, CeRe, organizație la fondarea căreia a participat în 2006. În sectorul societății civile, Oana este prezentă din 1996.
Află ce proiecte am dezvoltat și cum am sprijinit comunitatea.
„Progresul în comunități se întâmplă mai repede și mai eficient atunci când oamenii cu interese comune trăiesc în armonie și construiesc pentru ei un prezent frumos.”
Raluca Istrate, Sustainability Manager, Mega Image

PROIECTUL MEGA IMAGE
“Ne dorim să facem afaceri într-o comunitate locală în care tinerii fac performanță în carieră și sunt modele de comportament responsabil.”
Brent Valmar & Kurt Leitner - General Managers

MOBILIZĂM EXCELENȚA
“I-am căutat pe acei profesori motivați ... Ca să fie acei profesori de care copiii să își aducă aminte toată viața."
Cosmina Frîncu - CSR and Sponsorship Manager

FONDUL  ȘTIINȚESCU
RECUNOAȘTERE
“Mobilizăm Excelența”, primul program de resposabilitate socială al companiei Porsche România, dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București, a obținut locul întâi la categoria “Susținerea Comunității” în cadrul “Romanian CSR Awards 2016”.
“Swimathon" a câștigat în cadrul “Galei Societății Civile 2015” premiul ll la categoria “Dezvoltare economică și socială”, pentru sprijinul adus organizațiilor la nivel național prin organizarea de evenimente de strângere de fonduri.
Cristina Foarfă a primit premiul pentru “Cel mai bun fundraiser voluntar” la “Gala Oameni pentru Oameni 2015”. Cristina a organizat una din echipele CeRe la Swimathon și a reușit să strângă cea mai mare parte a fondurilor pentru organizație.
Cosmin Alexandru aprimit premiul pentru “Cel mai bun fundraiser voluntar” la “Gala Oameni pentru Oameni 2014”. Cosmin a înotat la Swimathon împreună cu familia pentru CeRe și a strâns 10% din întreaga sumă colectată la Swimathon la a doua ediție.
Fondul Mega Image pentru Comunitate a obținut locul întâi la categoria “Susținerea Comunității” în cadrul “Romanian CSR Awards 2014”. Evenimentul organizat de CSR Media a premiat campaniile de CSR care ajută la dezvoltarea comunităților unde activează companiile.
Daniel Mereuță a fost câștigător la “Gala Națională a Voluntarilor”, ediția 2014. Daniel a fost desemnat “voluntarul anului în domeniul corporativ”, pentru inițierea evenimentului “8 hours overtime for a good cause”, organizat în colaborare cu Fundația Comunitară București.
REȚEAUA DE FUNDAȚII COMUNITARE
Prima fundație comunitară a fost înființată în urmă cu 100 de ani, în anul 1914, în Cleveland, Statele Unite ale Americii. În prezent, sunt peste 2000 de fundații comunitare în orașe de peste tot în lume.

În România, fundațiile comunitare au apărut în 2008, prin lansarea Fundației Comunitare Cluj și a Fundației Comunitare Odorheiu Secuiesc. La data încheierii raportului există 15 fundații comunitare legal înființate, la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Oradea, Ploiești, Bacău, Alba-Iulia, Mureș, Covasna, Odorheiu Secuiesc, Făgăraș, Brașov, Galați, Timișoara și Târgoviște. În ultimii șase ani, fundațiile comunitare din România au colectat fonduri și au oferit finanțări în valoare de peste 1,3 milioane de euro, către mai mult de 1.500 de organizații, grupuri de inițiativă, indivizi sau proiecte comunitare.

Dezvoltarea de fundații comunitare în România a fost inițiată de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), care a promovat această idee începând cu anul 2006 și sprijină constant înființarea și funcționarea fundațiilor comunitare.

Din 2012, s-a înființat Federația Fundațiile Comunitare din România. Aceasta reprezintă interesele fundațiilor comunitare și își propune să ofere membrilor săi reprezentare la nivel național, acces la fonduri, educație și instrumente de dezvoltare.
LISTA GRANTURILOR ACORDATE
Lista tuturor granturilor acordate de Fundația Comunitară București este actualizată în fiecare
an și se găsește în secțiunea REZULTATE a raportului.