FONDUL IKEA PENTRU MEDIUL URBAN – UN PROGRAM LOCAL PENTRU MEDIU ȘI COMUNITATE
Postat February 8, 2017

IKEA România a lansat prima ediție a Fondului IKEA pentru Mediul Urban, cu valoarea totală de 339.000 lei (echivalentul a 75.000 euro), în primul an. Fondul va susține financiar, timp de trei ani, între trei și cinci proiecte, din București și Ilfov pe următorele arii: protejarea resurselor naturale, educație și conștientizare, prevenirea și adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Ideile de proiect au fost trimise până pe 31 ianuarie 2017.

“Credem cu tărie că o companie se poate dezvolta armonios doar atunci când reușește să creeze o diferență în bine în mediul și comunitățile în care își desfășoară activitatea. Sustenabilitatea pentru IKEA înseamnă să asigurăm bunăstarea economică și socială având un efect net pozitiv asupra mediului înconjurător. Fondul IKEA pentru Mediul Urban vine ca un pas firesc înainte pentru a ne duce această misiune mai departe. Ne dorim să contribuim la schimbări concrete și să susținem proiecte inovatoare și creative, care să aducă beneficii reale generațiilor de astăzi și celor de mâine din comunitatea noastră”, a declarat Mircea Ilie, Sustainability Leader, IKEA România.

Fundația Comunitară București este partenerul IKEA România în lansarea Fondului IKEA Pentru Mediul Urban și în gestionarea procesului de selecție a proiectelor candidate.

”IKEA este pentru noi unul din brandurile model în ceea ce privește sustenabilitatea și utilizarea responsabilă a resurselor. Ne bucurăm să lucrăm împreună pentru susținerea proiectelor de mediu, care cresc calitatea vieții pentru comunitățile locale implicate. Avem nevoie de proiecte bune de mediu ca de aer proaspăt, în orașul nostru aglomerat și poluat”, a declarat Alina Kasprovschi, director executiv, Fundația Comunitară București.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, în jur de 75% din populația UE trăiește în zone urbane. Există o presiune tot mai mare asupra mediului înconjurător din zona urbană și zonele limitrofe cum ar fi: trafic, restrângerea spațiilor verzi, poluare industrială și deșeuri. În România, 10% din întreaga populație are domiciliul în Capitală, adică aproximativ 1,8 milioane de oameni. În total, aproximativ 3 milioane de persoane lucrează în București, iar acest număr crește.

Ideea deschiderii Fondului IKEA pentru Mediul Urban are la bază convingerea IKEA România și a Fundației Comunitare București că în București și Ilfov este nevoie de programe pentru protejarea mediului natural.

Fondul va susține financiar proiecte care oferă soluții sau încurajează oamenii să-și minimizeze impactul zilnic asupra mediului, prin utilizarea unor tehnologii și procese prietenoase cu mediul în domenii precum: eficiență energetică, energie din surse regenerabile, transport verde, utilizarea eficientă a apei, gestiunea eficientă a deșeurilor, reducerea poluării chimice, fonice și luminoase, biodiversitatea urbană.

De asemenea, Fondul IKEA pentru Mediul Urban vizează inițiative care își propun să rezolve problemele legate de ecosistemele naturale și semi-naturale din zonele urbane și periurbane: limitarea reducerii suprafețelor, fragmentării și disfuncționalizării acestora. Indiferent de problemele abordate, toate proiectele trebuie să aibă o componentă educațională, dar să aducă și beneficii sociale comunităților în care se desfășoară.

Au putut aplica organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, sau echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grupuri de inițiativă fără personalitate juridică, care vor desfășura activitățile propuse în Municipiul București sau județul Ilfov.

Proiectele sunt selectate cu ajutorul unui juriu independent, format din persoane cu experiență în domeniu: Mircea Ilie – Sustainability Leader în IKEA România, Theodor Nica- Coordonator departament de Comunicare și Design Interior IKEA România, Florin Stoican- manager de sustenabilitate și conformitate la IRI Forest Management, Dana Dobrescu- Communications Manager, Unilever South Central Europe, Diana Culescu- Asociația Peisagiștilor din România, Oana Bitan- Ofițer în domeniile administrativ și financiar la Ambasada Suediei, Vera Marin – președinte, Asociația pentru Tranziție Urbană.

FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
OPORTUNITATE DE CERCETARE PENTRU STUDENȚI LA SOCIOLOGIE, ANTROPOLOGIE ȘI JURNALISM
Căutăm între 3 și 6 studenți la sociologie și/sau antropologie și 3 studenți la jurnalism.
350 DE OAMENI CARE ÎNOATĂ LA SWIMATHON BUCUREȘTI ÎNCEP SĂ STRÎNGĂ FONDURI PENTRU 23 DE PROIECTE
Cel mai mare eveniment de strângere de fonduri prin înot din România