STRADA AMINTIRII, CARTIERUL COSTEASCA: O PRINȚESĂ LA CROS
Postat May 6, 2016

Dar cum ai căzut?

– Păi eram în viteză.

– Ah. Te-ai împiedicat… Îmi pare rău, zise ea trăgând discret de colțul şerveţelului umed care acoperea genunchiul băiatului care stătea pe bordura de lângă mine.

– Dar nu se vede nimic.

– Nu se vede, dar mă doare.

Fata oftează tristă. Un oftat care nu se vede, dar care se simte, iar puștiul cu lacrimi în ochi știe că fetiței îi pasă de el și de micul lui accident.

Un părinte, care tocmai și-a înscris fiul la cros, îl întreabă.

– Până unde fugi, tată?

– Până la noi la poartă, îi răspunde fiul, vesel.

La câțiva metri distanță o fetiță de 3-4 ani își schimbă pantofii cu niște espadrile și renunță fără niciun semn de împotrivire la rochiţa de prințesă în detrimentul unui tricou de concurs roşu şi a pantalonilor de trening pe care nu a vrut să-i îmbrace sub nicio formă când a plecat de acasă.

– Toţi copiii sunt îmbrăcaţi în trening, o încurajează mama, care incă se temea că fetița ei o să se răzgândească și o să își dorească din nou rochia de prințesă.

Ea, fericită, dă semne de nerăbdare și îşi trage părinții de mână spre linia de start. Până și o prințesă ca ea își dorește să alerge alături de copiii de vârsta ei la “Jocurile cartierului”.

O dată pe an, pe o stradă de la marginea Bucureștiului mașinile sunt date uitării și oamenii își amintesc că strada e a lor, își amintesc că a fi vecin înseamnă mai mult decât a locui în aceeași zonă. Strada Amintirii se umple de copii și părinți care se joacă împreună, se iau la întrecere, se bucură unii de alții.

De cinci ani, Daniel Lixandru organizează „Jocurile cartierului” pe câteva străzi din cartierul Costeasca, iar de trei ani evenimentele sportive, expoziţiile şi alte activități de la Jocurile Cartierului sunt sprijinite și de Fundația Comunitară București prin Fondul Mega Image pentru Comunitate.

Ediţia a șasea, desfășurată sâmbătă, 23 aprilie, cartierul Costeasca din Chitila, a avut și ceva special. Adulții nu au fost numai voluntari cu sarcini clare: să aducă porţile pentru meciurile de fotbal, să întindă fileul, să aducă mingile de baschet, să înscrie copiii la cros sau să aibă grijă să “ia locul unu, doi şi trei de mână şi să nu îi piardă”. Ei au fost şi concurenţi.

“Hai, tata lui Matei! Hai, tata lui Matei!”, „Hai, Mirela, sunt sigură că poţi! Dacă te grăbeşti puţin ajungi pe trei.”, sau „Hai, mama lui Matei!” a răsunat  în tot cartierul la ultima probă din concurs: Crosul Părinţilor.

O fetiţă care oftează tristă când îşi vede camaradul cu lacrimi în ochi pentru că s-a lovit puţin pe terenul de baschet, o prinţesă care renunţă la rang şi la rochie, amestecându-se nerăbdătoare printre ceilalţi alergători, un cartier întreg care îl încurajează pe „tatăl lui Matei”, un copil mândru că un asemena eveniment se întâmplă pe strada lui, familii care îşi învaţă copiii valori precum implicarea şi cooperarea construiesc comunitatea, o comunitate ţesută împreună cu împărtăşirea şi cu grijă mutuală.

Pentru mine, o țărancă strămutată printre blocuri și orăşeni, așa cum m-a numit, demult, un coleg, a fost una dintre cele mai frumoase sâmbete ca bucureșteancă. Nu m-am gândit niciodată că o stradă din Bucureştiul agitat şi aglomerat, care a devenit şi al meu de mai bine de zece ani, poate să se transforme într-un spaţiu în care voia bună, voluntariatul, sportul şi cooperarea se pot împleti așa de armonios. Unde copiii şi adulţii s-au simțit bine împreună şi au arătat că depinde doar de noi să facem lucrurile mai frumoase în jurul nostru şi să fim o comunitate, nu doar niște necunoscuți care locuiesc în acelaşi cartier sau pe aceeaşi stradă.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………… Andreea Pătru – manager de comunicare, Fundația Comunitară București

Contact: andreea.patru@fundatiacomunitarabucuresti.ro

Sub titlul: Povești din Proiecte, vă vom prezenta o serie de povești și reportaje despre ce se mai întâmplă prin proiectele noastre sau prin cele sprijinite de Fundaţia Comunitară Bucureşti. Urmăriți-ne, pentru a afla și restul poveștilor!

Fundaţia Comunitară Bucureşti investeşte timpul, banii şi energia bucureştenilor pentru a crea comunităţi în care să ne simţim ca acasă. Organizaţia colectează fonduri de la afaceri locale şi persoane particulare, pentru a finanţa proiecte care stimulează iniţiativa şi aduc oamenii împreună în comunităţi.

FONDURI NUMITE
cartier, fondul Mega Image, jocurile cartierului, vechini,
CARE-I TREABA CU INCUBATORUL DE PROIECTE?
Al doilea an în care organizăm Incubatorul Programului de microgranturi pentru proiecte comunitare.
404.325 DE LEI – SUMA FINALĂ STRÂNSĂ LA SWIMATHON BUCUREȘTI 2017
2.567 de donatori individuali și companii au adunat împreună 404.325 de lei