BUCUREȘTIUL PREGĂTIT
Un cutremur major se poate întâmpla oricând și poate opri funcționarea orașului. Bucureștiul are peste două milioane de locuitori, mii de clădiri vechi sau înalte, metrou, un lac de acumulare cu un baraj vechi care poate inunda un sfert de oraș, cea mai mare rețea de distribuție a gazului și toate instituțiile care fac să funcționeze statul român (multe dintre ele cu sedii în clădiri cu risc seismic).
În București există doar 3.000 de pompieri, personal SMURD și voluntari care ar putea interveni în caz de cutremur, necesarul pentru oraș fiind de treizeci de ori mai mare. Donațiile de sânge curente (50.000 de donații/an) nu acoperă jumătate din necesar, iar nevoia de după un dezastru ar putea fi cu mult mai mare. Un câine salvator poate salva până la șase persoane într-o oră dar are nevoie de antrenament constant și atestare.
La un cutremur major pierderile economice în București, de la viețile oamenilor la clădirile distruse, de la încetarea producției la asigurarea adăpostului și hranei pentru sinistrați – se ridică la mai mult de 10 miliarde de euro, adică 7% din PIB, potrivit estimărilor Băncii Mondiale
Programul Bucureștiul Pregătit a plecat de la articolul “Cutremur în orașul vulnerabil” al Georgianei Ilie, publicat de DOR în iulie 2017. Materialul documentează scenariul unui cutremur de dimensiuni similare celui din 1977, care ar putea afecta până la 450.000 din bucureșteni și ar putea aduce pierderi de 7% din PIB-ul anual al întregii țări.

Fondul Bucureștiul Pregătit va acorda 475.000 lei pentru prima rundă de finanțare și își propune să finanțeze cel puțin câte un proiect pe fiecare dintre cele trei arii de interes.
Cu susținere financiară privată de la IKEA România, ING Bank și Lidl România, fondul de finanțare Bucureștiul Pregătit oferă resurse pentru ca subiectul cutremurului, și capacitatea tuturor de a se pregăti, să crească la un nivel care să facă diferența. Obiectivele fondului sunt susținerea și creșterea proiectelor care informează, educă și creează sisteme de suport în comunitatea locală.
Pot aplica organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, sau echipe compuse din minimum trei persoane constituite ca grupuri de inițiativă, fără personalitate juridică, care vor desfășura activitățile propuse în București sau în județul Ilfov.
Calendarul complet, criteriile de eligibilitate, procesul de selecție, formularele de aplicație și exemple de proiecte care pot aplica sunt disponibile pe site-ul fondului.
Pentru detalii legate de fondul de finanțare și de procesul de aplicație, vă rugăm contactați:
Ilinca Apetrei, Program Manager Bucureștiul Pregătit, Fundația Comunitară București
Pentru mai multe detalii despre program, vă rugăm contactați:
Violeta Marian, Coordonator Comunicare Bucureștiul Pregătit, Fundația Comunitară București
DATE PROIECT
IKEA România, ING Bank și Lidl
Perioada
1 AN
Buget
475.000 lei
Domeniu
informare, prevenție și resurse pentru cutremur și alte dezastre majore
Noutăţi program
Fondul Bucureștiul Pregătit: cinci proiecte selectate pentru interviu
Ne propunem să aducem împreună resurse pentru ca subiectul cutremurului să urce pe agenda publică la un nivel care să facă diferența.
Cifre de proiect
PROIECTE FINANȚATE

BUGETUL FONDULUI
475.000 lei