WhatsAppImage2022-07-04at45517PM

Infrastructuri comunitare de sprijin pentru integrarea refugiaților

Bucureștiul găzduiește câteva mii de refugiați, ale căror nevoi cresc sau se diversifică pe măsură ce timpul trece. Sunt din ce în ce mai puține resurse pentru a-i ajuta pe toți doar din donații/ finanțări, organizațiile și grupurile informale de suport au nevoie să se întoarcă și spre propriile programe și beneficiari. Apare astfel nevoia unor structuri, echipe și instrumente care să lucreze împreună cu refugiații pentru a-i ajuta să înceapă să se integreze, să devină autonomi și să-și formeze propriile comunități de sprijin.

”Infrastructuri comunitare de sprijin pentru integrarea refugiaților” este un program desfășurat de Fundația Comunitară București, finanțat prin Oxfam – „Integration Program for Refugees”, înființat prin UK AID cu sprijinul Marii Britanii și a guvernului britanic, coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.

Scopul programului este să susținem crearea și  dezvoltarea infrastructurilor locale de sprijin și creștere a autonomiei refugiaților, în pregătirea integrării lor în comunitatea locală. În perioada iunie-august 2022, vrem să susținem câteva dintre inițiativele deja create atât în zona de educație, cât și în zona de coeziune socială și sprijin pentru integrare, pentru ca în această perioadă să nu mai aibă grija strângerii de fonduri doar pentru acoperirea unor cheltuieli de funcționare și să aibă răgaz să se poată concentra pe creșterea calității sprijinului pe care-l oferă, pe extinderea lui către mai mulți refugiați și pe crearea de echipe și instrumente de lucru care să fie folosite la integrarea socială a refugiaților pe termen mediu și lung.

Pentru asta, ne propunem ca în următoarele 3 luni să:

  • Contribuim la dezvoltarea infrastructurii care se creează pentru educația copiilor refugiați prin susținerea a 3 dintre inițiativele deja create, astfel:
      1. Acordarea a 8 burse sociale celor 8 profesori ai școlii-insulă deschisă de Anastasiia Konovalova în cadrul Colegiului Mihai Viteazu din București, care să le permită acestora traiul autonom pentru a rămâne să predea pentru cei 227 de copii refugiați din școală până la începutul anului școlar viitor.
      2. Susținerea Hub-ului de activități pentru copii Superheroyi al Asociației pentru Responsabilitate Socială Plan B, devenit între timp grădiniță cu program prelungit pentru 30 de copii ucraineni, în achiziționarea de echipamente necesare pentru grădiniță și pentru educație în aer liber, precum și pentru angajarea echipei de 4 educatoare ucrainene care-l coordonează.
      3. Susținerea cheltuielilor de organizare a celor 2 ateliere săptămânale de art-terapie și dezvoltare pe care Asociația Moașelor Independente le face pentru 30 de copii și adolescenți refugiați provenind din comunitatea care s-a format în jurul grupului de sprijin al refugiaților Mame pentru Mame pe care asociația îl găzduiește din punct de vedere organizațional. 
  • Contribuim la dezvoltarea infrastructurii  de coeziune socială în pregătirea integrării refugiaților prin susținerea a 2 dintre inițiativele deja create:
    1.  Susținerea, pe o perioadă de trei luni, a cheltuielilor de funcționare a Centrului Comunitar ZDB, deschis pentru refugiați (copii și adulți), de Asociația Zi de Bine acum o lună. Centrul oferă 5 zile pe săptămână cursuri și ateliere de informare, culturale, educaționale, terapeutice, precum și evenimente comunitare, menite să aducă laolaltă comunitatea locală și refugiații iar 3 refugiate sunt printre cele care facilitează cursurile zilnice. În primele 3 săptămâni de la lansare 400 de refugiați (mame și copii, mai ales) au beneficiat de serviciile centrului. 
    2. Susținerea unor cheltuieli legate de operarea adăpostului de tranzit Șerban Vodă al Asociației Carusel, transformat în adăpost de permanență și formarea unei echipe speciale de asistenți sociali care să pregătească și să testeze instrumente și procese necesare pentru a oferi asistență 360 grade pe integrarea refugiaților pe termen mediu și mai lung. În adăpost sunt 42 de refugiați, iar Carusel oferă diverse servicii unei rețele de aproximativ 200 de refugiați cazați în diverse alte locații din București.   
  1. Dezvoltăm o campanie de comunicare, în parteneriat cu DoR (Decât o Revistă) care să reflecte, prin jurnalism narativ, situația refugiaților din București, mecanismele prin care se oferă sprijin și organizațiile și voluntarii activi în această zonă, dar și ce înseamnă toată această situație pentru comunitatea locală, cu bune și mai puțin bune. DoR va scrie o serie de 7 povești însoțite de fotografii care vor fi publicate în newsletter-ul zilnic Concentrat (15k abonați) și pe contul de Instagram al DoR (65k followers).

 

DATE PROGRAM
Parteneri
Perioada
1 iunie - 31 august 2022
Buget
481.381 lei
Domeniu
social - sprijin persoane vulnerabile
Noutăţi program
Cifre de proiect
Infrastructură educație
215.397

Infrastură coeziune socială
218.984

Comunicare
47.000

Granturi
Ediţia Organizaţia Proiectul Suma

2022

Școala – insulă de la Colegiul Mihai Viteazul

Burse sociale pentru 8 profesori ucraineni

60.000

2022

Asociația pentru Responsabilitate Socială Plan B

Susținerea hub-ului de activități pentru copii Superheroyi

89.155

2022

Asociația Moașelor Independente

Susținere pentru ateliere de art terapie și dezvoltare pentru copii și adolescenți

66.243

2022

Asociația Zi de Bine

Susținerea Centrului Comunitar ZDB

125.040

2022

Asociația Carusel

Susținerea adăpostului Șerban Vodă și formarea unei echipe de asistenți sociali

93.944

2022

Asociația Media DoR

Campanie de comunicare în parteneriat cu DoR

47.000

 

Sumele sunt exprimate in Euro. TOTAL481.382