ÎMPREUNĂ SUNTEM FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI

Viziunea noastră: Bucureștiul este un loc în care vrei să te bucuri că trăiești, unde oamenilor le pasă unora de alții și tuturor de oraș. Credem că, oricât de greu de dezvoltat sau de prost administrat ar fi un oraș, dacă poate fi salvat, el va fi salvat de încăpățânarea unor lideri informali implicați în comunitate din convingere. Cu condiția ca ei să aibă acces la resurse și să fie încurajați constant să nu renunțe.
Misiune: SSusținem cu resurse și recunoaștere oamenii cu inițiativă din București, care produc schimbări pozitive, pentru ca acțiunile lor să îi inspire și pe alții să se implice, să își crească impactul și să formeze o comunitate de suport pentru oraș.

În nouă ani, am construit fonduri și evenimente împreună cu companii și donatori individuali. Am finanțat peste 500 de proiecte și burse din București și Ilfov. Suma pe care am investit-o în București, împreună cu partenerii și donatorii fundației, este de peste 2,1 milioane de euro (10,687 milioane de lei).

Nu suntem singuri. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare globală, alături de alte 18 fundații comunitare din România și peste 2.000 în întreaga lume.

ECHIPA
Alina Kasprovschi
DIRECTOR EXECUTIV

Alina este membru fondator al fundației, pe care o conduce de la înființare. Crește programe de care orașul are nevoie, dezvoltă mecanisme de strângere de fonduri și lucrează cu companiile pentru a gestiona implicarea lor în comunitate.

Ana Maria Mircioagă
GRANTS COORDINATOR

Ana gestionează programele de finanțare IKEA pentru Mediul Urban,IKEA pentru Educație și Dezvoltare și Fondul Lidl pentru un viitor mai bun în comunități.

Cristina Văileanu
GRANTS MANAGER

Cristina îmbunătățește procesele de grants management și analizează impactul finanțărilor acordate de fundație. Gestionează fondurile de finanțare Științescu București, IKEA pentru Egalitate de gen și programul de leadership Bucharest Powered by People.

Ioana Ujfaluši-Iordache
GRANTS ASSISTANT

După nouă ani de experiențe variate în afara țării, Ioana se ocupă de cifrele fundației, fie că e vorba de donațiile primite la Swimathon București, detaliile financiare ori raportările fundației. Pe lângă asta, Ioana gestionează cazurile medicale și bursele acordate de fundație.

Ilinca Apetrei
PROGRAM MANAGER

Ilinca coordonează Bucureștiul Pregătit, cel mai ambițios program al organizației, dar și Fondul de urgență pentru comunități vulnerabile în timpul pandemiei. Are o experiență de 14 ani în comunicare și management de proiect.

BOARDUL
Radu Atanasiu
Radu predă Gândire critică la Maastricht School of Management România și la The Entrepreneurship Academy. În paralel, Radu a fondat platforma d voluntariat debunavoie.ro şi face fundraising pentru diverse cauze alergând la maraton, adesea costumat în Mickey Mouse.
Daniel Mereuță
Daniel este fundraiser activ și co-inițiator al programului 8 hours overtime for a good cause. Are peste 15 ani de experiență în management dobândită în companii ce activează în servicii financiare și outsourcing.
Monica Jitariuc
Cu aproape 20 de ani de experienţă în comunicare, Monica a adunat multe poveşti de succes în portofoliu. Pe lângă jobul din agenţie, este trainer de social media, susţine inițiativele de luptă împotriva violenţei domestice şi pe cele care pot schimba în bine viața fetelor din România. Este preocupată de noile tehnologii şi de impactul lor în viaţa noastră.
Vlad Buda
Om printre oameni. Barista din pasiune pentru cafea, gazdă de dragul oaspeților și sportiv de plăcere.
Mihai Guia
Mihai înoată la Swimathon București pentru a ne susține, ne ajută să fim în ordine din punct de vedere juridic și ne învață să încheiem contracte bune.
Află ce proiecte am dezvoltat și cum am sprijinit comunitatea.
„Progresul în comunități se întâmplă mai repede și mai eficient atunci când oamenii cu interese comune trăiesc în armonie și construiesc pentru ei un prezent frumos.”
Raluca Istrate, Sustainability Manager, Mega Image

PROIECTUL MEGA IMAGE
“Ne dorim să facem afaceri într-o comunitate locală în care tinerii fac performanță în carieră și sunt modele de comportament responsabil.”
Brent Valmar & Kurt Leitner - General Managers

MOBILIZĂM EXCELENȚA
“I-am căutat pe acei profesori motivați ... Ca să fie acei profesori de care copiii să își aducă aminte toată viața."
Cosmina Frîncu - CSR and Sponsorship Manager

FONDUL  ȘTIINȚESCU
RECUNOAȘTERE
“Mobilizăm Excelența”, primul program de resposabilitate socială al companiei Porsche România, dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București, a obținut locul întâi la categoria “Susținerea Comunității” în cadrul “Romanian CSR Awards 2016”.
“Swimathon" a câștigat în cadrul “Galei Societății Civile 2015” premiul ll la categoria “Dezvoltare economică și socială”, pentru sprijinul adus organizațiilor la nivel național prin organizarea de evenimente de strângere de fonduri.
Cristina Foarfă a primit premiul pentru “Cel mai bun fundraiser voluntar” la “Gala Oameni pentru Oameni 2015”. Cristina a organizat una din echipele CeRe la Swimathon și a reușit să strângă cea mai mare parte a fondurilor pentru organizație.
Cosmin Alexandru aprimit premiul pentru “Cel mai bun fundraiser voluntar” la “Gala Oameni pentru Oameni 2014”. Cosmin a înotat la Swimathon împreună cu familia pentru CeRe și a strâns 10% din întreaga sumă colectată la Swimathon la a doua ediție.
Fondul Mega Image pentru Comunitate a obținut locul întâi la categoria “Susținerea Comunității” în cadrul “Romanian CSR Awards 2014”. Evenimentul organizat de CSR Media a premiat campaniile de CSR care ajută la dezvoltarea comunităților unde activează companiile.
Daniel Mereuță a fost câștigător la “Gala Națională a Voluntarilor”, ediția 2014. Daniel a fost desemnat “voluntarul anului în domeniul corporativ”, pentru inițierea evenimentului “8 hours overtime for a good cause”, organizat în colaborare cu Fundația Comunitară București.
REȚEAUA DE FUNDAȚII COMUNITARE
Prima fundație comunitară a fost înființată în urmă cu 100 de ani, în anul 1914, în Cleveland, Statele Unite ale Americii. În prezent, sunt peste 2000 de fundații comunitare în orașe de peste tot în lume.

În România, fundațiile comunitare au apărut în 2008, prin lansarea Fundației Comunitare Cluj și a Fundației Comunitare Odorheiu Secuiesc. La data încheierii raportului există 15 fundații comunitare legal înființate, la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Oradea, Ploiești, Bacău, Alba-Iulia, Mureș, Covasna, Odorheiu Secuiesc, Făgăraș, Brașov, Galați, Timișoara și Târgoviște. În ultimii șase ani, fundațiile comunitare din România au colectat fonduri și au oferit finanțări în valoare de peste 1,3 milioane de euro, către mai mult de 1.500 de organizații, grupuri de inițiativă, indivizi sau proiecte comunitare.

Dezvoltarea de fundații comunitare în România a fost inițiată de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), care a promovat această idee începând cu anul 2006 și sprijină constant înființarea și funcționarea fundațiilor comunitare.

Din 2012, s-a înființat Federația Fundațiile Comunitare din România. Aceasta reprezintă interesele fundațiilor comunitare și își propune să ofere membrilor săi reprezentare la nivel național, acces la fonduri, educație și instrumente de dezvoltare.
LISTA GRANTURILOR ACORDATE
Lista tuturor granturilor acordate de Fundația Comunitară București este actualizată în fiecare
an și se găsește în secțiunea REZULTATE a raportului.