ÎMPREUNĂ SUNTEM FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI

Viziunea noastră: Bucureștiul este un loc în care vrei să te bucuri că trăiești, unde oamenilor le pasă unora de alții și tuturor de oraș. Credem că, oricât de greu de dezvoltat sau de prost administrat ar fi un oraș, dacă poate fi salvat, el va fi salvat de încăpățânarea unor lideri informali implicați în comunitate din convingere. Cu condiția ca ei să aibă acces la resurse și să fie încurajați constant să nu renunțe.
Misiune: : Susținem cu resurse și recunoaștere oamenii cu inițiativă din București, să își crească impactul și să formeze o comunitate de suport pentru oraș.

În 11 ani, am finanțat peste 700 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3.9 milioane de euro.

Nu suntem singuri. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară.

ECHIPA
Alina Kasprovschi
DIRECTOR EXECUTIV

Alina este membru fondator al fundației, pe care o conduce de 11 ani. Crește programe de care orașul are nevoie, dezvoltă mecanisme de strângere de fonduri și lucrează cu companiile pentru a gestiona implicarea lor în comunitate. Când nu conduce fundația, învață pentru un MBA la Bucharest International School of Management, se dă cu trotineta și citește cărți de știință cu fiul ei.

Alexandru Oprița
MANAGER DE PROGRAM

Alex coordonează Platforma de mediu pentru București, unde dezvoltă și întreține comunitatea, facilitează contexte și instrumente de colaborare între organizații și grupuri de inițiativă, autorități publice și companii. Are o experiență de peste 10 ani în proiecte de voluntariat, comunitate, de mediu și este un mare fan al grădinăritul în fața blocului.

Ana Maria Mircioagă
MANAGER DE GRANTURI
Ana lucrează la FCB de 6 ani. Este un mare susținător al micilor comunități, o enciclopedie umană de idei și resurse despre inițiative ale orașului. În 2022, a gestionat programele de finanțare Platforma de mediu pentru București, Inclusiv în cartier, a doua parte a programului Sportul pentru toți și, pentru al treilea an, Fondul IKEA pentru Dezvoltare și Educație.
Cristina Văileanu
DIRECTOR DE GRANTURI

Cristina îmbunătățește de 7 ani procesele interne de grant-making și de analiză de impact. În 2022, a coordonat realizarea Raportului de Cercetare privind Starea Mediului în București, etapa de design a programului Sportul pentru toți și a gestionat Fondul de Urgență Împreună (RAZOM). Tot anul acesta, a adoptat încă o pisică și a început să folosească gantere mai grele la antrenamente.

Ilinca Apetrei
MANAGER DE PROGRAM

Ilinca coordonează Bucureștiul Pregătit și este expertul echipei în materie de dezastre și programe cu ”subiecte grele”. În 2022, a gestionat și Fondul Infrastructuri comunitare de sprijin pentru integrarea refugiaților. Are o experiență de 16 ani în comunicare și în management de proiect și lucrează la fundație de 4 ani.

Ioana Iordache
ASISTENT DE GRANTURI

Ioana s-a ocupat de cifrele fundației, de donațiile primite la Swimathon București, raportări ori activități financiare. A gestionat Sportul pentru toți, până când a luat o pauză profesională pentru a fi mai ocupată ca niciodată: în august 2022, Ioana a adus în echipa noastră cel mai simpatic intern, pe micuța Mia.

Mădălina Prisăcariu
MANAGER FINANCIAR

Mădălina ne aduce bucurie pentru că asigură plățile și realizarea documentele de decont. A ajuns în ONG din domeniul bancar și de audit și coordonează activitatea financiară și de raportare a FCB. E pasionată de călătoriile pline de aventuri.

Mihaela Gălie
MANAGER DE COMUNICARE

Mihaela se asigură că mesajele Fundației și spiritul Swimathon ajung la bucureșteni prin toate canalele, de la TV la TikTok. Are o experiență de comunicare de ONG de peste 5 ani și este parte din echipa noastră de un an. În timpul liber, învață despre dribbling și slam dunk de la băiețelul ei și este editor pentru colecția de benzi desenate, creată la ei acasă.

Miruna Nichita
MANAGER DE PROIECT

Miruna lucrează la FCB de 8 ani. A coordonat 7 ediții de Swimathon București, cel mai mare eveniment sportiv de strângere de fonduri din România, și cea mai longevivă platformă online de schimbare pozitivă a comunității – swimathonbucuresti.ro. A transformat iubirea pentru călătorii într-un stil de viață și ne oferă săptămânal energie bună prin Zoom.

Simina Rahmatian
ASISTENT DE ECHIPĂ ȘI GRANTURI

Simina este nouă în echipa noastră. Iubește arta și este o ilustratoare talentată. A preluat responsabilitățile administrative, raportările financiare și ne oferă suport zi de zi, tuturor.  Este calmă și împăciuitoare, trăsături pe care și le exersează frecvent și cu noi, dar și ca mamă de adolescenți.

Simona Adam
MANAGER DE PROGRAM

Simona coordonează programul Bine360, a cărui viziune o împărtășește pe deplin: când suntem bine facem mai mult bine, pe termen lung și pentru mai mulți oameni. Folosind cunoștințele de psiholog și coach, cea mai mare bucurie a ei este să lucreze cu oameni și organizații.

BOARDUL
Radu Atanasiu
Radu predă Gândire critică la Maastricht School of Management România și la The Entrepreneurship Academy. În paralel, Radu a fondat platforma d voluntariat debunavoie.ro şi face fundraising pentru diverse cauze alergând la maraton, adesea costumat în Mickey Mouse.
Daniel Mereuță
Daniel este fundraiser activ și co-inițiator al programului 8 hours overtime for a good cause. Are peste 15 ani de experiență în management dobândită în companii ce activează în servicii financiare și outsourcing.
Monica Jitariuc
Cu aproape 20 de ani de experienţă în comunicare, Monica a adunat multe poveşti de succes în portofoliu. Pe lângă jobul din agenţie, este trainer de social media, susţine inițiativele de luptă împotriva violenţei domestice şi pe cele care pot schimba în bine viața fetelor din România. Este preocupată de noile tehnologii şi de impactul lor în viaţa noastră.
Vlad Buda
Om printre oameni. Barista din pasiune pentru cafea, gazdă de dragul oaspeților și sportiv de plăcere.
Mihai Guia
Mihai înoată la Swimathon București pentru a ne susține, ne ajută să fim în ordine din punct de vedere juridic și ne învață să încheiem contracte bune.
Elena Marineci
O găsești la intersecția dintre pragmatismul din business și convingerea că miracolele există. E trainer de soft skills din 2005, coach din 2007, antreprenor din 2009 și mamă din 2019. Toate rolurile astea au ca element comun întrebarea "cum arată următorul «mai bine» pentru tine și cum pot să te susțin să ajungi acolo?".
Află ce proiecte am dezvoltat și cum am sprijinit comunitatea.

RAPORT
ANUAL 2021

 
CITEȘTE ÎN BROWSER

RAPORT
ANUAL 2020

 
CITEȘTE ÎN BROWSER

RAPORT
ANUAL 2019

 
CITEȘTE ÎN BROWSER

RAPORT
ANUAL 2018

 
CITEȘTE ÎN BROWSER

RAPORT
ANUAL 2017

 
CITEȘTE ÎN BROWSER

RAPORT
ANUAL 2016

 
CITEȘTE ÎN BROWSER
”#noiLidl ne-am propus să contribuim la un viitor mai bun pentru noile generații și acest obiectiv ne ghidează toate activitățile. Știm, însă, că nu există scenarii de viitor în care suntem complet feriți de situații de risc sau dezastre naturale, așa cum sunt cutremurele. Totuși, ne putem pregăti pentru aceste scenarii astfel încât să reducem substanțial numărul victimelor și valoarea pagubelor.”
Teodora Antonia Toma, Communications & CSR specialist, LIDL România

PROGRAMUL BUCUREȘTIUL PREGĂTIT
”În contextul în care sedentarismul devine o problemă în România, iar educația sportivă este insuficientă, fondul urmărește crearea unor condiții mai bune pentru ca tinerii și copiii să poată practica sportul din plăcere și în siguranță."
Iulia Ordeanu - Leader CSR, Diversitate și Incluziune Decathlon România

SPORTUL PENTRU TOȚI
”Un pas foarte important pentru noi atunci când stabilim direcțiile pentru implicare în comunitate este să ascultăm. Să ascultăm clienții și să ascultăm societatea civilă. Iar nevoia unui facilitator este printre temele comune pe care le-am avut în aceste discuții. De aceea, ne bucurăm că alături de Fundația Comunitară București creăm premisele pentru acțiune colaborativă în societatea civilă, alături de un fond de finanțare care să sprijine continuarea unor inițiative valoroase.”
Alexandra Maier, Manager Sustenabilitate ING Bank România

PLATFORMA DE MEDIU BUCUREȘTI
RECUNOAȘTERE
“Mobilizăm Excelența”, primul program de resposabilitate socială al companiei Porsche România, dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București, a obținut locul întâi la categoria “Susținerea Comunității” în cadrul “Romanian CSR Awards 2016”.
“Swimathon" a câștigat în cadrul “Galei Societății Civile 2015” premiul ll la categoria “Dezvoltare economică și socială”, pentru sprijinul adus organizațiilor la nivel național prin organizarea de evenimente de strângere de fonduri.
Cristina Foarfă a primit premiul pentru “Cel mai bun fundraiser voluntar” la “Gala Oameni pentru Oameni 2015”. Cristina a organizat una din echipele CeRe la Swimathon și a reușit să strângă cea mai mare parte a fondurilor pentru organizație.
Cosmin Alexandru aprimit premiul pentru “Cel mai bun fundraiser voluntar” la “Gala Oameni pentru Oameni 2014”. Cosmin a înotat la Swimathon împreună cu familia pentru CeRe și a strâns 10% din întreaga sumă colectată la Swimathon la a doua ediție.
Fondul Mega Image pentru Comunitate a obținut locul întâi la categoria “Susținerea Comunității” în cadrul “Romanian CSR Awards 2014”. Evenimentul organizat de CSR Media a premiat campaniile de CSR care ajută la dezvoltarea comunităților unde activează companiile.
Daniel Mereuță a fost câștigător la “Gala Națională a Voluntarilor”, ediția 2014. Daniel a fost desemnat “voluntarul anului în domeniul corporativ”, pentru inițierea evenimentului “8 hours overtime for a good cause”, organizat în colaborare cu Fundația Comunitară București.
REȚEAUA DE FUNDAȚII COMUNITARE
Prima fundație comunitară a fost înființată în urmă cu 100 de ani, în anul 1914, în Cleveland, Statele Unite ale Americii. În prezent, sunt peste 2000 de fundații comunitare în orașe de peste tot în lume.

În România, fundațiile comunitare au apărut în 2008, prin lansarea Fundației Comunitare Cluj și a Fundației Comunitare Odorheiu Secuiesc. La data încheierii raportului există 15 fundații comunitare legal înființate, la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Oradea, Ploiești, Bacău, Alba-Iulia, Mureș, Covasna, Odorheiu Secuiesc, Făgăraș, Brașov, Galați, Timișoara și Târgoviște. În ultimii șase ani, fundațiile comunitare din România au colectat fonduri și au oferit finanțări în valoare de peste 1,3 milioane de euro, către mai mult de 1.500 de organizații, grupuri de inițiativă, indivizi sau proiecte comunitare.

Dezvoltarea de fundații comunitare în România a fost inițiată de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), care a promovat această idee începând cu anul 2006 și sprijină constant înființarea și funcționarea fundațiilor comunitare.

Din 2012, s-a înființat Federația Fundațiile Comunitare din România. Aceasta reprezintă interesele fundațiilor comunitare și își propune să ofere membrilor săi reprezentare la nivel național, acces la fonduri, educație și instrumente de dezvoltare.
LISTA GRANTURILOR ACORDATE
Lista tuturor granturilor acordate de Fundația Comunitară București este actualizată în fiecare
an și se găsește în secțiunea REZULTATE a raportului.
PARTENERI