ÎMPREUNĂ SUNTEM FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI

Viziunea noastră: Bucureștiul este un loc în care vrei să te bucuri că trăiești, unde oamenilor le pasă unora de alții și tuturor de oraș. Credem că, oricât de greu de dezvoltat sau de prost administrat ar fi un oraș, dacă poate fi salvat, el va fi salvat de încăpățânarea unor lideri informali, implicați în comunitate din convingere. Cu condiția ca ei să aibă acces la resurse și să fie încurajați să nu renunțe.
Misiune: Susținem cu resurse și recunoaștere oamenii cu inițiativă din București, care produc schimbări pozitive, pentru ca acțiunile lor să îi inspire și pe alții să se implice, să își crească impactul și să formeze o comunitate de suport pentru oraș.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 7 ani, a finanțat peste 320 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu un milion de euro (4,69 milioane de RON).

Fundaţia Comunitară Bucureşti este parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 15 fundaţii comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.

ECHIPA
Alina Kasprovschi
DIRECTOR EXECUTIV

Alina este membru fondator al fundației, pe care o conduce de la înființare. Dezvoltă mecanisme de strângere de fonduri, lucrează cu companii în gestionarea implicării în comunitate și oferă consiliere filantropică pentru donatori individuali.

Ana Maria Mircioagă
TEAM ASSISTANT

Ana are grijă de fundațiile comunitare la Federaţia Fundaţiilor Comunitare din România și ajută întreaga echipă a Fundației Comunitare București să se organizeze mai bine.

Cristina Văileanu
GRANTS MANAGER

Cristina are o experiență de 15 ani în grants management, pe care acum o folosește în programe de granturi pentru proiecte comunitare, Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, Fondul Științescu București sau în programul Vital Signs București.

Delia GRIGOROIU
MANAGER DE COMUNICARE
Delia este om de comunicare de mai bine de 10 ani, a comunicat și a strâns resurse pentru programele Fundației Comunitare București în perioada 2013-2015 și acum s-a reîntors în echipă. Din 2017, Delia este și coach transformațional.
Ilinca Apetrei
PROGRAM MANAGER

Ilinca are o experiență de 14 ani în comunicare și management de proiect. Coordonează programul Bucureștiul Pregătit, cel mai mare fond de finanțare al organizației.

Violeta Marian
COORDONATOR COMUNICARE BUCUREȘTIUL PREGĂTIT

Violeta lucrează de 20 de ani în comunicare, iar la Fundația Comunitară București și-a propus să ajungă la cât mai mulți bucureșteni, pentru a nu fi surprinși nepregătiți de un cutremur.

BOARDUL
Radu Atanasiu
Radu predă Gândire Critică la Maastricht School of Management România și la The Entrepreneurship Academy. În paralel, Radu a fondat platforma de voluntariat debunavoie.ro şi face fundraising pentru diverse cauze alergând la maraton, adesea costumat în Mickey Mouse.
Daniel Mereuță
Daniel are peste 15 ani de experiență în management dobândită în companii ce activează în servicii financiare și outsourcing. Este fundraiser activ și co-inițiator al „8 hours overtime for a good cause".”
Monica Jitariuc
Cu aproape 20 de ani de experienţă în comunicare, a adunat multe poveşti de succes în portofoliu. Pe lângă jobul din agenţie, este trainer de social media, susţine initiativele de luptă împotriva violenţei domestice şi pe cele care pot schimba în bine viata fetelor din România. Este preocupată de noile tehnologii şi de impactul lor în viaţa noastră.
Vlad Buda
Om printre oameni. Barista din pasiune pentru cafea, gazda de dragul oaspetilor si sportiv de placere. Co-fondator la STEAM Coffee
Mihai Guia
Înoată de doi ani la Swimathon, chiar pentru Swimathon, și asta combină interesul lui pentru sporturile de anduranță și implicarea în comunitate. Ajută fundația să aibă contracte și parteneriate mai bune.
Află ce proiecte am dezvoltat și cum am sprijinit comunitatea.
„Progresul în comunități se întâmplă mai repede și mai eficient atunci când oamenii cu interese comune trăiesc în armonie și construiesc pentru ei un prezent frumos.”
Raluca Istrate, Sustainability Manager, Mega Image

PROIECTUL MEGA IMAGE
“Ne dorim să facem afaceri într-o comunitate locală în care tinerii fac performanță în carieră și sunt modele de comportament responsabil.”
Brent Valmar & Kurt Leitner - General Managers

MOBILIZĂM EXCELENȚA
“I-am căutat pe acei profesori motivați ... Ca să fie acei profesori de care copiii să își aducă aminte toată viața."
Cosmina Frîncu - CSR and Sponsorship Manager

FONDUL  ȘTIINȚESCU
RECUNOAȘTERE
“Mobilizăm Excelența”, primul program de resposabilitate socială al companiei Porsche România, dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București, a obținut locul întâi la categoria “Susținerea Comunității” în cadrul “Romanian CSR Awards 2016”.
“Swimathon" a câștigat în cadrul “Galei Societății Civile 2015” premiul ll la categoria “Dezvoltare economică și socială”, pentru sprijinul adus organizațiilor la nivel național prin organizarea de evenimente de strângere de fonduri.
Cristina Foarfă a primit premiul pentru “Cel mai bun fundraiser voluntar” la “Gala Oameni pentru Oameni 2015”. Cristina a organizat una din echipele CeRe la Swimathon și a reușit să strângă cea mai mare parte a fondurilor pentru organizație.
Cosmin Alexandru aprimit premiul pentru “Cel mai bun fundraiser voluntar” la “Gala Oameni pentru Oameni 2014”. Cosmin a înotat la Swimathon împreună cu familia pentru CeRe și a strâns 10% din întreaga sumă colectată la Swimathon la a doua ediție.
Fondul Mega Image pentru Comunitate a obținut locul întâi la categoria “Susținerea Comunității” în cadrul “Romanian CSR Awards 2014”. Evenimentul organizat de CSR Media a premiat campaniile de CSR care ajută la dezvoltarea comunităților unde activează companiile.
Daniel Mereuță a fost câștigător la “Gala Națională a Voluntarilor”, ediția 2014. Daniel a fost desemnat “voluntarul anului în domeniul corporativ”, pentru inițierea evenimentului “8 hours overtime for a good cause”, organizat în colaborare cu Fundația Comunitară București.
REȚEAUA DE FUNDAȚII COMUNITARE
Prima fundație comunitară a fost înființată în urmă cu 100 de ani, în anul 1914, în Cleveland, Statele Unite ale Americii. În prezent, sunt peste 2000 de fundații comunitare în orașe de peste tot în lume.

În România, fundațiile comunitare au apărut în 2008, prin lansarea Fundației Comunitare Cluj și a Fundației Comunitare Odorheiu Secuiesc. La data încheierii raportului există 15 fundații comunitare legal înființate, la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Oradea, Ploiești, Bacău, Alba-Iulia, Mureș, Covasna, Odorheiu Secuiesc, Făgăraș, Brașov, Galați, Timișoara și Târgoviște. În ultimii șase ani, fundațiile comunitare din România au colectat fonduri și au oferit finanțări în valoare de peste 1,3 milioane de euro, către mai mult de 1.500 de organizații, grupuri de inițiativă, indivizi sau proiecte comunitare.

Dezvoltarea de fundații comunitare în România a fost inițiată de Asociația pentru Relații Comunitare (ARC), care a promovat această idee începând cu anul 2006 și sprijină constant înființarea și funcționarea fundațiilor comunitare.

Din 2012, s-a înființat Federația Fundațiile Comunitare din România. Aceasta reprezintă interesele fundațiilor comunitare și își propune să ofere membrilor săi reprezentare la nivel național, acces la fonduri, educație și instrumente de dezvoltare.
LISTA GRANTURILOR ACORDATE
Lista tuturor granturilor acordate de Fundația Comunitară București este actualizată în fiecare
an și se găsește în secțiunea REZULTATE a raportului.