5 noi Community Talks pe teme de mediu
Postat September 3, 2021
Foto: ReCoN-nect

Anul acesta ne-am alăturat unui consorțiu format din 8 institute de cercetare de pe platforma de la Măgurele și 4 universități de prestigiu din țară pentru campania din acest an a Nopții Cercetătorilor pentru că tema abordată este Green Deal și cum aducem cercetarea din această zonă mai aproape de nevoile și înțelegerea comunității. Iar zona de mediu este una dintre direcțiile strategice ale Fundației.

Aducem laolaltă nevoile și inițiativele comunităților locale cu experiența de cercetare și testare și discutăm despre probleme și soluții de mediu fie că vin din societatea civilă, de la autorități publice locale și din cercetare-dezvoltare în evenimente publice de tip Community Talks.

În perioada 13 septembrie – 14 octombrie 2021, organizăm cinci Community Talks care aduc laolaltă organizații neguvernamentale și grupuri de inițiativă civică cu abordări și soluții pentru teme importante din Green Deal, autorități publice și cercetători științifici care se ocupă de monitorizarea și găsirea de posibile soluții pentru problemele de mediu, mai ales în zonele urbane. Evenimentele vor fi de tip discuție de panel cu 3-5 invitați și public, cu discuție între invitații din panel și Q&A din public. 

Patru dintre ele le organizăm în parteneriat cu Rezidența BRD Scena9, în frumosul hotspot cultural de pe str. Ion Luca Caragiale nr.32, iar unul va avea loc pe scena evenimentului principal cu ocazia Nopții Cercetătorilor, pe 24 septembrie.

La toate cele 5 evenimente vom avea facilitare grafică, așa încât problemele și soluțiile discutate vor rămâne într-o formă grafică atractivă, pentru a le putea folosi în continuare.

Evenimentele sunt organizate în aer liber cu prezența publicului dar, din măsuri de siguranță, locurile sunt limitate la maximum 35. Locațiile vor respecta măsurile de protecție privind Covid-19.

Participarea la evenimente poate fi făcută doar prin completarea formularului până în preziua evenimentelor.

 

13 septembrie 2021 – 18:00 – 20:30, Rezidența BRD Scena9 

Community Talks #1 – Viață sustenabilă (zero-waste/re-use/re-circulate): cum creștem comunitățile care aplică sistematic principii de viață sustenabilă, cum aducem soluțiile existente mai aproape și mai la îndemâna cât mai multora dintre locuitorii Bucureștiului.     

Invitați: Ana-Maria Răducanu, Magazin  Zero-Waste; Cristina Briziou, UrbanCultor; Ionuț Ruscea, sustain.ro 

 

21 septembrie 2021 – 18:00 – 20:30, Rezidența BRD Scena9 

Community Talks #2 – Grădini urbane comunitare: de ce e importantă calitatea spațiului verde din zonele rezidențiale, cum pot comunitățile locale să ia în stăpânire spațiul verde de lângă blocuri, ce soluții avem și cum pot fi scalate.

Invitați: Alexandru Oprița, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu;  Gabriela Iordan, Acțiunea Comunitară Tineretului; Corina Trancă, inginer peisagist, membru asociat
AsoP – Filiala București-Ilfov; Diana Onose,
CCMESI- Center for Environmental Research & Impact Studies (TBC)

 

24 septembrie 2021 – 18:00 – 20:30, scena evenimentului principal al Nopții Cercetătorilor 2021 (anunțăm curând locația)

Community Talks #3 – Parcuri și zone umede urbane: creșterea calității spațiilor verzi existente, contribuția la conservarea biodiversității urbane, parcurile și zonele umede ca resurse de educație, cercetare, conștientizare. 

Invitați: Dan Bărbulescu, Asociația Parcul Natural Văcărești;  Ioana Tudora, conf.dr.arh la USAMV București și membră în Asociația Peisagiștilor din România, filiala București-Ilfov;  Radu Nedelcuț, Consilier local la Primăria sectorului 2, Elfrida Cârstea, dr. cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică (https://aquasos.inoe.ro/)

 

28 septembrie 2021 – 18:00 – 20:30, Rezidența BRD Scena9

Community Talks #4 – Calitatea aerului: importanța monitorizării calității aerului, nevoia de a înțelege mai bine care sunt sursele de poluare, probleme și soluții.

Invitați: Oana Neneciu, Ecopolis-Centrul pentru Politici Durabile (aerlive.ro); Eduard Dumitrașcu, Asociația Română pentru Smart City (cityair.ro); Luminița Marmureanu, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică   

 

14 octombrie 2021 – 18:00 – 20:30, Rezidența BRD Scena9 

Community Talks #5 – Sustenabilitate, spații verzi și calitatea aerului – concluzii și ce putem face pe termen scurt și mediu

Evenimentul de închidere va fi dezvoltat pe baza direcțiilor reieșite din evenimentele precedente. Anunțăm și invitații foarte curând.

 

Evenimentele sunt parte din proiectul Noaptea Cercetătorilor 2021 ReCoN-nect -The Green Deal: Research communication to CommuNities, finanțat prin Programul Horizon Europe.

///

Despre organizatori

ReCoN-nect este organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babes Bolyai, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava și Universitatea Dunărea de Jos din Galați, precum și Federația Fundațiile Comunitare din România și Fundația Comunitară București. 

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 9 ani, a finanțat peste 500 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu mai mult de 2,1 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară. 

Rezidența BRD Scena9 este un Hotspot Cultural creat de BRD – Groupe Société Générale și se află într-o clădire declarată monument istoric de pe strada Ion Luca Caragiale, nr. 32. Datează din 1890 și a aparținut Regelui Mihai, fiind un dar al Regelui Ferdinand către Regina Maria.

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
CITEȘTE MAI DEPARTE: