6 luni de la lansarea Fondului de urgență Razom. 6 luni de când activitatea Fundației include o nouă prioritate.
Postat September 19, 2022
Foto: Bogdan Dincă/ Decât o revistă

Când am intrat în criza ucraineană, nu aveam capacitatea de a ne imagina cum va arăta Fundația după 6 luni. Drept vorbind, nu știam ce vom face a doua zi.

  • Momentul cheie a fost întâlnirea cu Cosmina Simiean si echipa DGASMB, în Gara de Nord. Am mers acolo să înțelegem de la fața locului care ar putea fi rolul nostru în criză. Cosmina ne-a arătat încredere și împreună ne-am mobilizat în cea mai rapidă colaborare cu autoritățile de până acum. Am realizat că DGASMB știa nevoile la fața locului, dar nu putea primi donații. Decizia pe loc a fost ca noi să strângem fonduri pentru transportul refugiaților care nu și-l permit, plus o parte din cheltuielile unor ONG-uri care cazau refugiați. Decizia a fost bună, așa merg lucrurile când întâlnești oameni puși pe treabă, care oferă și inspiră încredere.
  • După un meeting luuuung în echipă pentru stabilirea procesului, protocol semnat pe seară, comunicat de presă și multe emoții, apelul pentru strângerea de fonduri era lansat pe 11 martie.
  • Donațiile individuale au avut un vârf firesc și o amorțeală la fel de firească și au fost alocate rapid pentru transportul femeilor și copiilor, și chiar și al unui cățel. Învățasem ceva din experiența crizei COVID și ne promiseserăm că ducem lecția mai departe: organizațiile au nevoie rapid de susținere pentru a nu-și consuma resursele în câteva săptămâni. Finanțarea de la Global Fund for Community Foundations ne-a permis să dăm bani în prima rundă-fulger de granturi către 5 organizații, pentru a acoperi nevoile femeilor cu copii din centrele lor. În aprilie aveam deja a doua rundă de finanțare, prin fondurile de la Asociatia pentru Relatii Comunitare și donații individuale, printre care și una de 10.000 $ de la un cetățean american care ne-a cunoscut când a vizitat Bucureștiul să înțeleagă cum poate ajuta.
  • La sfârșitul lunii mai, Fondul RAZOM avea următoarele rezultate: 16 granturi în valoare totală 248.000 lei pentru 13 organizații și 30.213,75 lei pentru transportul refugiaților din centrele DGASMB. A urmat primul pas, alături de organizațiile care deja lucrau cu refugiați, către programe de integrare, prin fondurile de la Oxfam, prin UK Aid, coordonate la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR. ”Infrastructuri comunitare pentru sprijinul refugiaților” este programul care a susținut 5 proiecte educaționale, de sprijin și de comunicare cu fonduri în valoare de peste 125.000 de euro.
  • Lucrăm în continuare pentru comunități de București, orașul nostru, care acum are o nouă particularitate: capitală vecină cu războiul. De la noi vă puteți aștepta curând la un nou program adaptat următoarelor etape de integrare și lucru cu refugiați, dezvoltate alături de parteneri de încredere.
Scriem aici să ne aducem aminte, când avem nevoie, că avem curaj și construim împreună încredere. Că deși uneori începem lucruri foarte mici, în timp se pot transforma în programe strategice și investiții cu adevărat mari. Așa că niciodată nu e prea puțin să ne apucăm de o problemă.
CATEGORIE
FONDUL DE URGENȚĂ ÎMPREUNĂ (RAZOM)
CITEȘTE MAI DEPARTE: