Alte 16 inițiative finanțate cu aproape 60.000 euro în săptămâna 17-24 aprilie prin Fondul de Urgență pentru comunități vulnerabile
Postat April 24, 2020
Foto: Bogdan Dincă

Fondul de Urgență inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank a fost constituit pentru că dincolo de nevoile medicale urgente, dorim să adresăm urgențele și nevoile comunităților și grupurilor vulnerabile.

 

În săptămâna 17-24 aprilie 2020, valoarea finanțărilor acordate prin Fondul de Urgență pentru comunități vulnerabile este de 58.775 euro (284.456,46
lei), mai exact 25.000 euro puși la dispoziție de ING Bank și 33.755 euro din donațiile prin serviciul Home’Bank. Astfel, suma totală finanțată de la lansarea Fondului de Urgență pe 8 aprilie 2020 depășește valoarea de 100.000 de euro, iar numărul total de organizații susținute prin acest fond a ajuns la 28.

 

Aplicațiile eligibile care nu au primit finanțare în cursul acestei săptămâni, trec automat în evaluare în săptămâna următoare. Ultima zi de evaluare a tuturor aplicațiilor depuse pentru fondul de urgență este 18 mai.

 

Proiectele finanțate în data de 24 aprilie 2020 sunt:

 

1. Asociația Pe Stop (prin Fundația Comunitară București): 1.500 euro (7.262,10 lei)

După distribuirea primelor pachetelor cu alimente și produse de igienă și curățenie, scutece și 150 de litri de apă către 20 de familii monoparentale sau cu foarte mulți copii din zonele Giulești-Sârbi, Griviței și Pieptănari în valoare de 1.000 de euro,, asociația va folosi finanțarea suplimentară din fondul de urgență pentru pachete cu alimente de bază, produse de igienă și urgențe pentru alte 45 de familii vulnerabile din cartierele Rahova și Ferentari.

 

2. Asociația Șansa Ta (prin Fundația Comunitară București): 4.340 euro (21.011,68 lei)

Prin finanțarea acordată, Asociația Șansa Ta va sprijini familiile copiilor care, în mod normal, frecventează Centrul de zi din comuna Bilciurești. Acestea sunt familii foarte sărace, iar în contextul actual nu își mai pot asigura traiul zilnic. Cele 350 de persoane din aceste zone (80 de familii) erau ajutate prin Centrul de zi, care acum s-a închis, iar familiile nu au venituri și copiii nu mai primesc o masă caldă pe zi.

 

3. Asociația Reality Check (prin Fundația Comunitară București): 4.900 euro (23.722,86 lei)

Proiectul va utiliza finanțarea pentru 150 pachete pentru copiii mici, cu vârsta până într-un an și jumătate, care conțin lapte praf, scutece, biberon cu tetină și o cremă pentru iritații, care să le asigure o nutriție și o igienă adecvată în această perioadă. Copii aflați în situații de risc se află în două comunități foarte sărace din România: comunitatea de horahai (romi-turci) din comuna Castelu, județul Constanța, și cea de romi din localitatea Ponorâta, comuna Coroieni, județul Maramureș.

 

4. Asociația Căsuța Bucuriei (prin Fundația Comunitară Cluj): 1.500 euro (7.262,10 lei)

Căsuța Bucuriei va folosi finanțarea acordată pentru a continua să ofere adăpost și hrană celor 8 copii și 3 angajați ai centrului, carantinați pe perioada situației de urgență (în total 60 zile). Copiii și tinerii cu vârste între 8 si 24 ani aflați în sistemul de plasament de stat au fost plasați în îngrijirea Căsuței Bucuriei prin parteneriat cu DGASPC Cluj, iar finanțarea acordată va evita preluarea lor de către DGASPC și introducerea în sistemul de stat, unde nu ar mai avea parte de mediu familial, dragostea sau atenția asupra nevoilor individuale pe care le regăsesc în Căsuța Bucuriei.

 

5. Asociația We Help (prin Fundația Comunitară Sibiu): 3.750 euro (18.155,25 lei)

Prin această finanțare, asociația va acoperi nevoile urgente ale persoanelor vulnerabile din 4 comune din Județul Sibiu (peste 50 familii) și două cartiere din Municipiul Sibiu-Turnișor și Viile Sibiului (30 familii), fiind zonele cele mai afectate de actualul context al pandemiei. Un total de 80 familii vulnerabile (familii aflate în izolare, familii izolate de către comunitățile în care locuiesc ca urmare a externării unor membrii ai acestora care au suferit infecția cu coronavirus, familii monoparentale, familii cărora li s-au înjumătățit sau chiar redus total sursele de venit urmare a crizei generate de COVID-19, familii cu peste 5 copii, bunici care au în îngrijire nepoți). Familiile vor fi primi un pachet cu alimente de bază neperisabile și produse de igienă și fișe de lucru pentru copii, spre a asigura continuitatea programelor educaționale.

 

6. Crucea Roșie Filiala Sibiu (prin Fundația Comunitară Sibiu): 1.550 euro (7.504,17 lei)

Crucea Roșie Filiala Sibiu va folosi finanțarea pentru a achiziționa 50 de pachete cu alimente de bază și pachete cu produse de igienă și primă necesitate care să acopere nevoile unui beneficiar pentru 4 săptămâni. Aceste pachete se vor duce către 50 de refugiați egipteni și tunisieni, cărora angajatorul le-a anulat contractul din cauza rezilierii contractului cu Primăria, iar persoanele aveau permis de muncă valabil în România doar pentru firma respectivă.

 

7. Asociația T.I.B.E.R.I.U.S (prin Fundația Comunitară București): 5.000 euro (24.207 lei)

Începând cu 1 mai, Asociația va desfășura activități în București, Argeș, Iași, Cluj, Buzău, Vaslui, Constanța, Bacău și Dâmbovița pentru a acoperi nevoile urgente a 500 de familii vulnerabile din sate izolate, familii care trăiesc la limita sărăciei și cu mulți copii. Caravana este desfășurată împreună cu mai mulți parteneri (companii și ONG-uri locale), iar contribuția din Fondul de Urgență va acoperi 484 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă și curățenie.

 

8. Fundația Serviciilor Sociale Bethany – FONSS (prin Fundația Comunitară Iași) 5.000 euro (24.207 lei)

Prin intermediul Fondului de Urgență, Fundațiile își propun să acorde sprijin material de urgență pentru copii (aflați în grija bunicilor sau din familii monoparentale/ fără venituri), persoane în vârstă cu venituri reduse și familii aflate în situații de risc major din Municipiul Iași și comunitățile rurale din județ. Principala vulnerabilitate a acestor grupuri constă în imposibilitatea temporară de a avea acces la surse de venit care să le asigure produse alimentare și de igienă necesare subzistenței pe perioada stării de urgență sau până la luarea unor măsuri similare de către autoritățile locale din comunitățile în care aceștia locuiesc.

 

9. Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor (prin Fundația Comunitară București) – 3.600 euro (17.429,04 lei)

Prin programele sale, asociația susține de mulți ani categoria vulnerabilă a vârstnicilor, prin activități de socializare, vizite la domiciliu sau ajutor practic și material. Pe durata pandemiei COVID-19, având în vedere că vârstnicii sunt categoria de vârstă cea mai afectată, continuă să le fie alături celor 85 de bătrâni singuri, cu vârste între 75 și 95 de ani, cu situații materiale precare. Prin finanțarea obținută, asociația va continua pregătirea și livrarea unor pachete cu alimente proaspete, neperisabile, apă, produse de igienă și curățenie, medicamente și alte urgențe pentru vârstnicii din București, Pitești și Ploiești.

 

10. Fundația Comunitară Cluj – pentru programul ClujHELP: 3.500 euro (16.944,90 lei)

Încă de la începutul crizei, Fundația Comunitară Cluj derulează ClujHELP, program de sprijin pentru grupurile vulnerabile de la nivel local, în parteneriat cu Asociația Medicilor de Familie Cluj. Ajută astfel persoanele în vârstă și pe cele cu boli cronice să rămână în casă, prin preluarea deplasării la medicul de familie și la farmacie pentru achiziționarea medicamentelor prescrise în rețetele periodice. O parte dintre persoanele vulnerabile în fața virusului se confruntă acum și cu dificultăți financiare. Riscul este ca aceste persoane să își întrerupă tratamentul obligatoriu pentru bolile cronice de care suferă, situație în care vor ajunge mai repede sau mai târziu în spitalele locale. Prin această finanțare, Fundația Comunitară Cluj va acoperi costul medicamentelor necesare (tratamentul pe două luni), în limita a 150 lei/beneficiar, pentru cel puțin 100 de persoane cu venituri foarte reduse din zona metropolitană Cluj-Napoca. Cel puțin 100 de persoane vor rămâne departe de spitale și își vor urma tratamentele atât de necesare la adăpost de coronavirus.

 

11. Fundația Zamolxes (prin Fundația Comunitară Prahova): 5.000 euro (24.207 lei)

Prin intermediul acestei finanțări, Fundația va susține cu alimente și produse de igienă 240 de persoane vulnerabile care trăiesc în zonele periferice ale municipiului Campina, persoane cu venituri din pensii mai mici de 700 lei cu domiciliul în Campina și familii vulnerabile din comuna Sotrile care și-au pierdut sursa de venit din cauza crizei.

 

12. Asociația Filantropia Oradea (prin Fundația Comunitară Oradea): 3.000 euro (14.524,20 lei)

Asociaţia Filantropia Oradea desfăşoară servicii sociale pentru mai multe categorii de persoane vulnerabile, cum sunt persoanele cu dizabilităţi, persoanele vârstnice şi familiile aflate în situaţii de risc social. Cele mai mari riscuri ale acestor comunități sunt sărăcia extremă și riscul contaminării, mai ales în cazul vârstnicilor. Prin intermediul Fondului de Urgență, asociația va distribui peste 90 de pachete cu alimente de bază și medicamente urgente, în funcție de nevoi, pentru aproximativ 45-50 de persoane în vârstă.

 

13. Asociația Hercules (prin Fundația Comunitară București): 3.115 euro (15.080,96 lei)

Prin intermediul fondului de urgență, Asociația Hercules va asigura alimente de bază și produse de igienă personală pentru copiii și familiile din Cartierele Buciumeni și Flamânzeni Buftea, înscrise la Centru de zi BufKids deschis în luna martie 2020, centru prin care le era asigurată cel puțin o masă caldă pe zi. Sunt 40 de copii din 24 de familii care trăiesc sub limita sărăciei, iar pachetele cu alimente și produse de igienă le vor asigura necesarul timp de 4 săptămâni.

 

14. Asociația Acasă în Banat (prin Fundația Comunitară Timișoara): 4.000 euro (19.365,60 lei)
Prin Fondul de Urgență, Asociația va sprijini nevoile comunităților defavorizate din mediul rural (bătrâni, familii cu mulți copii, persoane cu handicap, persoane afectate de boli cronice, familii monoparentale etc.), în satele din județele Timiș și Caraș-Severin. Sunt familii lovite în mod deosebit de criza COVID – 19 pentru că și-au văzut veniturile scăzute semnificativ prin pierderea locurilor de muncă, pierderea veniturilor din munci informale, scăderea puterii de cumpărare prin creșterea galopantă a prețurilor produselor de bază în magazinele sătești sau a medicamentelor. Ajutorul acordat va fi sub formă de pachete cu alimente de bază și stingerea altor urgențe.

 

15. Fundația Comunitară Galați: 4.000 euro (19.365,60 lei)

Prin intermediul acestei finanțări, Fundația își propune să sprijine Centrul de zi Nicorești și Centrul la Vale. Centrul de Zi Nicorești, aflat într-un sat izolat la 15 km de Tecuci este atât un centru de permanență, unde sunt rezidenți peste 20 de persoane cu handicap, cât și un centru tip after school pentru copiii din sat. În valea orașului Galați trăiesc familii în sărăcie, multe dintre ele fără acces la apă potabilă, care au nevoie de produsele alimentare de bază și produse de igienă. Această acțiune va fi sprijinită de Centrul La Vale (Fundația Cuvântul Întrupat), centru de tip after-school pentru copiii din valea orașului.

 

16. Asociația PRO Xpert (prin Fundația Comunitară Vâlcea): 5.000 euro (24.207 lei)

Asociația Pro Xpert colaborează și susține un grup informal de inițiativă care, de mai bine de un an, încearcă să ajute copii din cele mai vulnerabile grupuri. Grupul susținut cu ajutorul acestei finanțări este format din 189 copii din 85 familii. Aceștia locuiesc în condiții de sărăcie extremă, aproape 50% din cei care locuiesc în mediul rural nu au acces la utilități (inclusiv apa), iar toți copiii sunt în familii monoparentale și peste 30% sunt crescuți de bunici sau alte rude. Pentru fiecare din cele 85 familii se vor achiziționa pachete de hrană și igienă cu un conținut elaborat de medicul Simona Tivadar pentru proiectul #cumparaturilausata.

$(‘.fcb_info_entry a[href=”/implica-te”]’).attr(‘href’, ‘/2020/04/09/fondul-de-urgenta/’);

CATEGORIE
FONDUL DE URGENȚĂ
CITEȘTE MAI DEPARTE: