Editorial – Raportul anual 2022-2023
În ultimii patru ani, am trecut prin multe – fiecare dintre noi, împreună în comunitate, omenirea cu totul. A devenit normal să ne spunem că ne e greu. A devenit acceptabil să recunoaștem în public că suferim de burnout sau depresie. Și mulți dintre noi am renunțat la ceva ce am construit, cu nerăbdare să găsim altceva în altă parte.
În ultimii patru ani, ne-am întors din ce în ce mai mult spre noi înșine și cercul nostru apropiat. Există o epidemie de singurătate care afectează întreaga lume occidentală și peste tot vedem semne că am devenit mai individualiști. Pentru România, unde oricum procentul celor care au încredere în afara cercului lor social este cel mai mic din Europa, asta nu e deloc o veste bună.
Toate astea s-au întâmplat pentru că în jurul nostru e din ce în ce mai multă incertitudine și dezamăgire. Pandemia. Războiul. Încă un război. Amenințarea recesiunii și prezența constantă a inflației. Pași înapoi în societate și extinderea guvernelor iliberale în tot mai multe locuri din lume. Promisiunile neonorate ale unei întregi generații de lideri în care ne-am pus speranțele. Criza climatică și temerile despre evoluția necontrolată a inteligenței artificiale.
Toate acestea sunt cu siguranță motive reale de îngrijorare.
Și, în mod egal, avem motive de speranță, și vreau să le acord spațiul pe care îl merită.
În această toamnă, Asociația pentru Relații Comunitare a făcut public un studiu despre generozitatea românilor. Așa am aflat că 52% din adulții români care trăiesc în mediul urban au făcut cel puțin o donație în ultimele 12 luni. În acest fel, au supraviețuit multe proiecte non-profit, s-au salvat multe vieți în pandemie. Și s-a deschis primul spital construit din fonduri private, al Asociației Dăruiește Viață.
Pentru prima dată de când vorbim despre iminența unui cutremur prin programul nostru Bucureștiul Pregătit, discursul public despre acest subiect s-a transformat. Înainte, auzeam cel mai des “suntem într-o situație groaznică, vom muri pe capete, de ce nu face nimeni nimic?”. Acum, media și conversațiile oamenilor sunt tot mai mult despre “ce pot eu personal să fac, pentru ca în cazul unui cutremur, să îmi salvez viața mea și pe a celor apropiați?”
Ediția din acest an a Swimathon a fost cea mai mare de până acum. Cele mai multe organizații, cei mai mulți donatori, cei mai mulți bani strânși. Discuțiile cu înotătorii de la Swimathon ne-au ajutat să înțelegem cum au transformat campania de strângere de fonduri în contribuția lor pentru comunitate, și pun în asta la fel de multă seriozitate cum pun în construirea carierelor lor profesionale.
Acum câțiva ani, compostarea era un subiect exotic în București. Astăzi finanțăm prima rețea de organizații și grupuri de inițiativă care fac din compostarea de bio-deșeuri la blocurile de locuințe o normalitate. Iar acesta este doar unul din domeniile în care proiectele pe care le susținem au impact, în Platforma de mediu pentru București.
La sfârșitul anului 2022, Guvernul României a simplificat și mai mult procedurile de donații deductibile ale companiilor și a deschis o nouă cale de susținere pentru organizațiile non-profit. Declarația 177, care permite simpla redirecționare de sponsorizări a sumelor deja plătite ca impozit pe profit, a deschis opțiunea mai multor companii să doneze, și să doneze sume mult mai mari ca în trecut.
Studiul Hunters, publicat la sfârșitul anului 2022 de Unlock Research despre trendurile din societate, spune că românii trec printr-un proces de maturizare. Poate să pară ca e un curent de individualism, dar de fapt românii au nevoia să se asigure că se pot baza pe calitatea vieții pentru ei înșiși, înainte de a se redeschide spre ceilalți, și spre cei care au nevoie de el. E o mișcare ciclică, spun sociologii, și o mișcare sănătoasă, care va aduce comunități și mai puternice în anii care vin.
La Fundația Comunitară București, nu doar finanțăm oameni cu inițiativă și proiecte de care e nevoie în București și Ilfov. În ultimii ani, am pus energie să creștem comunități pregătite să lucreze împreună, pentru un rezultat mai mare decât l-ar putea obține fiecare separat. Mai multe locuri din lume au reușit deja să producă impact colectiv, pe baza unei metodologii pe care acum o testăm împreună cu comunitățile preocupate de mediu și riscul seismic al orașului.
În anul care urmează, la Fundația Comunitară București, avem resursele și instrumentele să producem impact mai mare. Vom închide anul 2023 cu venituri aproape triple față de anul precedent, și o bună parte din resursele noi pe care le-am accesat ne permit să gândim intervenții strategice, la scară mare, pe mai mulți ani. Vom vorbi despre ele pe larg în curând.
Poate că speranța e fragilă și greu de întreținut, dar totuși e așa curajoasă. Este viața însăși.
Privim cu ochii deschiși problemele din comunitatea noastră, dar avem încredere că există soluții și oameni capabili să le pună în practică.
De asta alegem să continuăm.
Alina Kasprovschi
Fondator și director executiv,
Fundația Comunitară București