FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI A FINANȚAT 86 DE PROIECTE ÎN 2016
Postat December 7, 2016
Foto: Imagine din Raportul Anual FCB 2016

Fundația Comunitară București anunță lansarea celui mai recent raport al organizației, care include rezultatele din al cincelea an de activitate. În ultimul an, echipa fundației a finanțat, cu peste un milion de lei, 86 de proiecte și 33 de bursieri. Valoarea acestui an echivalează finanțările din primii patru ani de activitate ai fundației. În total, am susținut 221 de proiecte și de bursieri, cu suma de 2.188.045,74  de lei. Raportul anual poate fi citit aici: http://bit.ly/2h1MoSI.

Dincolo de cifre, programele fundației au fost alături de oameni și de organizații care nu așteaptă ca lucrurile să se întâmple în București, ci le construiesc ei înșiși.

Jean-Lorin Sterian își deschidea în 2008 un teatru de apartament, singurul de acest gen din România. Împreună cu un grup de inițiativă, anul acesta Lorin și-a dorit să stimuleze dezvoltarea spiritului comunitar în Crângași, nu doar la el în apartament. În scara blocurilor din cartier au adus operă, spectacole de teatru, lansări de carte sau expoziții. Acest proiect, împreună cu altele nouă, a fost susținut prin „Generator”, un proiect al ARCUB și al Fundației Comunitare București, parte din campania București 2021, capitală europeană a culturii.

Doi arhitecți descoperă orașul și schimbă viața în capitală pornind de la ideea că spațiul utilitar acaparează tot mai mult, în detrimentul spațiului public. În urma finanțării de 10.000 de euro primite în programul „Mobilizăm excelența”, creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București, cei doi au pus în mișcare „Remorca de Cercetare și activare”. Ea este acum gazdă pentru ateliere destinate copiilor, dezbateri, evenimente din fiecare cartier la care oamenii participă gratuit.

În al cincilea an de activitate, proiectele lansate de fundație au continuat. „Swimathon”, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri prin înot, a ajuns la a IV-a ediție; Fondul „Mega Image pentru Comunitate”, un fond de finanțare pentru comunități de cartier, a ajuns la a IV-a ediție; „Mobilizăm excelența”, un fond de finanțare pentru design urban și educație urbană, creat de Porsche România, a ajuns la a II-a ediție; iar „8 ore peste program pentru o cauză bună”, un program de voluntariat pentru profesioniși din diferite domenii, a ajuns la a III-a ediție.

„În ultimul an, am văzut în proiectele fundației cum oamenii s-au strâns împreună pentru tot felul de cauze în București. La „Swimathon”, aproape 2.000 dintre ei au donat bani. În fondul „Mobilizăm excelența”, un grup de voluntari a instalat stații de service pentru biciclete în tot orașul. La fondul „Mega Image pentru Comunitate”, vecinii din Chitila sau Hala Traian și-au deschis bucătăria, curtea sau strada pentru ceilalți.  La „Generator”, voluntari au dus Opera în scara blocului și arta în cartierele-dormitor. Toate poveștile pe care le vedem la fundație au un lucru în comun: oameni care fac exerciții de împreună”, declară Alina Kasprovschi, Director executiv, Fundația Comunitară București.

Fundația Comunitară București aduce oameni și companii împreună cu proiecte ce au nevoie de resurse. În 2016, am lucrat cu 34 de companii donator, 1.939 de donatori individuali și peste 100 de voluntari.

Pentru că am împlinit cinci ani, ne-am organizat proiectele și rezultatele pe un site nou: www.fundatiacomunitarabucuresti.ro. Iar raportul nostru anual poate fi găsit aici: http://bit.ly/2h1MoSI.

Planuri pentru 2017

Pe lângă proiectele curente, echipa Fundației Comunitare București va gestiona un fond de mediu pentru zona urbană. Vom începe cu o competiție deschisă de proiecte, iar câștigătorii vor primi o finanțare pe o perioadă de trei ani.

Cu ajutorul metodologiei Vital Signs,  vom analiza date despre comunitate, din domenii care țin de calitatea vieții din capitală. Datele vor deveni disponibile oricăror persoane interesate de nevoile și prioritățile din oraș. Pe baza rezultatelor, vom alege o arie tematică, iar alături de parteneri atrași în proiect, vom oferi finanțări pe termen lung pentru a aduce îmbunătățiri vizibile în zone esențiale ale Bucureștiului.

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
CITEȘTE MAI DEPARTE: