FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI ANUNȚĂ PRIMUL MILION DE LEI INVESTIT ÎN COMUNITATEA LOCALĂ
Postat November 18, 2015
Foto: FCB

București, 18 noiembrie 2015 – Fundația Comunitară București a atins primul milion de lei oferiți ca finanțare către mai mult de 130 de proiecte locale. Acești bani au fost donați de bucureșteni pentru bucureșteni. În cei aproape patru ani de la lansare, FCB a reușit să aducă împreună în proiectele sale peste 3.300 de donatori individuali, peste 60 de donatori companii și mai mult de 140 de voluntari. Aceasta este povestea comunităților de oameni care nu se opresc niciodată din crezul lor. Aceasta este și povestea donatorilor care au ales să susțină activitatea fundației, care au avut răbdare să învețe cum se dezvoltă în București comunități în care să ne simțim cu toții ca acasă. Și aceasta este misiunea fundației.

La începutul activității fundației, una din cele mai emoționante dovezi de generozitate le-a dat o fetiță de șase ani care, împreună cu părinții ei, a decis ca invitații la ziua ei de naștere să doneze într-un fond pentru comunitatea locală, în loc să aducă multe cadouri. Au ales să susțină Centrul de educație alternativă din Ferentari, al Policy Center for Roma and Minorities, unde copiii sunt expuși pe termen lung unor activități, în încercarea de a le descoperi talente sau aptitudini speciale la sport, muzică, dans sau fotografie. Timp de doi ani, Alexandra și invitații ei (prieteni, colegi, familie) le-au fost alături copiilor din Ferentari: au făcut împreună o petrecere și au fost la un parc de distracții. Pentru că toți copiii vorbesc aceeași limbă.

De asemenea, doi tineri au hotărât să-și înceapă viața împreună implicându-se în comunitate, într-un domeniu de care le pasă. Ei și-au donat darul de nuntă care s-a ridicat la 40.000 de lei unui proiect în care au crezut. În urma unui proces personal, în care am vorbit despre valori, impact și relevanță, cei doi au ales să susțină un proiect pentru ca vârstnicii din București să ducă o viaţă mai activă. Au finanţat Fundaţia Principesa Margareta a României şi au fost, în anul 2012, cel mai mare donator al programului pentru vârstnici ”Niciodată singur”. Fundația Comunitară București a fost alături de acest cuplu, oferindu-le consiliere filantropică și susținere.

În cei patru ani care au trecut, companii din top 50 la nivel național, așa cum sunt Mega Image sau Porsche România, au apelat la expertiza fundației pentru a dezvolta campanii de implicare pe termen lung, astfel încât programele de CSR să aibă un impact real asupra comunității.

”În primii 4 ani de dezvoltare a fundației, agenda a fost simplă: pe de o parte să îi susținem pe cei care vor să investească bani sau timp în comunitățile din București, pe de altă parte să construim proiecte credibile și să spunem povestea lor, pentru ca și alți oameni să capete încredere să-și sprijine comunitatea. Prin programele noastre, aducem împreună donatori din București, fie ei oameni obișnuiți sau companii, cu proiecte care au nevoie de resurse. Munca noastră atrage bani care altfel nu ar fi fost investiți în comunitate, iar prioritatea noastră este să ne asigurăm că ei sunt folosiți cu impact.” (Alina Kasprovschi, Director executiv, Fundația Comunitară București)

Oameni și proiecte din spatele primului milion

Fundația Comunitară București nu ar exista fără oamenii inspirați și motivați care fac proiectele să se întâmple.

Daniel Lixandru a organizat de două ori Jocurile cartierului, cu finanțare de la Fondul Mega Image pentru Comunitate. Dedicat cartierului Costeasca, unde locuiește din copilărie, Daniel a reușit să își implice vecinii într-un eveniment de stradă, cu competiții și jocuri sportive, la care participă peste 200 de copii din zonă. Înainte de finanțare, Daniel organizase încă trei ediții și nu plănuiește să se oprescă.

Cosmin Alexandru, antreprenor și lider de opinie, sprijină Fundația Comunitară București încă dinainte de înființare, ca membru de Board. Cosmin susține echipa în deciziile strategice și promovează cele mai importante proiecte. El a înotat la Swimathon doi ani la rând, în primul an reușind să mobilizeze aproape 10% din toate fondurile strânse la eveniment.

Daniel Mereuță, manager și alergător de anduranță, a fost sedus de ideea de a aduce împreună profesioniști din diverse domenii și organizații non-profit care au nevoie de expertiza lor. Daniel a adus la Fundația Comunitară București proiectul international de voluntariat “8 hours overtime for a good cause”, a condus de două ori echipa voluntară de organizare a evenimentului la București și a ajutat la extinderea lui în alte șapte orașe din țară. El dezvoltă proiectul cu încrederea că acesta se va transforma într-o mișcare constantă de sprijin profesionist pentru cauze din comunitate.

Viorel Alex Marinescu conduce una dintre cele mai importante companii de gaming din România. I-a făcut plăcere să facă parte din echipa de selecție a proiectelor care urmau să fie finanțate prin Fondul Științescu. De asemenea, interesat de dezvoltarea comunităților, și-a pus la bătaie cunoștințele de strategie și operațiuni și în beneficiul unui proiect de la “8 hours overtime for a good cause”.

Corina Cobianu Drugan, mamă a doi copii, navigatoare și fundraiser-înotător la Swimathon 2015 pentru Asociația Unu și Unu, a reușit să strângă peste 7.000 de lei de la mai mult de 50 de donatori individuali. Timp de aproape două luni, a dat telefoane, a scris și a convins oamenii să-i susțină echipa și cauza pentru care au înotat.

Peste 380 de copii din 5 școli bucureștene au avut acces la predarea “altfel” a științelor exacte, sub forma unor cursuri opționale interactive, cu ajutorul finanțărilor de la Fondul Științescu, dezvoltat de BRD-Groupe Société Generale și Romanian-American Foundation. Peste douăzeci de ani, unii dintre ei vor fi oameni de știință, sau, pur și simplu, vor înțelege mai bine lumea în care trăiesc.

Grupuri interconectate de arhitecți, urbaniști, ingineri, artiști, activiști de mediu, ONGiști și oameni de comunicare contruiesc până în primăvara lui 2016 proiecte de revitalizare urbană și eco-inovație, în beneficiul bucureștenilor, prin finanțări de la programul Mobilizăm excelența.

Despre Fundația Comunitară București

Fundația Comunitară București investește banii, timpul și energia bucureștenilor pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Organizația colectează fonduri de la afaceri locale şi persoane particulare, pentru a finanţa proiecte care stimulează iniţiativa şi aduc oamenii împreună în comunităţi. În aproape 4 ani de lucru, am atras alături de noi peste 3.000 de donatori, care au sprijinit programele Fundației Comunitare București pentru a finanța peste 130 de proiecte din comunitate. Până în prezent, am acordat în București și Ilfov finanțări de peste 1.000.000 lei. Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.

CATEGORIE
FONDURI NUMITE
CITEȘTE MAI DEPARTE: