Opt inițiative finanțate cu 30.000 euro în a treia săptămână a Fondului de Urgență pentru comunități vulnerabile
Postat May 1, 2020
Foto: Bogdan Dincă

Fondul de Urgență inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank a fost constituit pentru că, dincolo de nevoile medicale urgente, dorim să adresăm urgențele și nevoile comunităților și grupurilor vulnerabile. 

 

În săptămâna 24 aprilie – 1 mai 2020, valoarea finanțărilor acordate prin Fondul de Urgență pentru comunități vulnerabile este de 30.000 euro (145.263 lei), din care 25.000 euro puși la dispoziție de ING Bank și 5.000 euro din donațiile prin serviciul Home’Bank. Cele 8 proiecte finanțate au fost selectate din cele 61 de aplicații eligibile aflate în evaluare în această rundă. 

 

Aplicațiile eligibile care nu au primit finanțare în cursul acestei săptămâni, trec automat în evaluare în săptămâna următoare. Ultimele două runde de evaluare ale tuturor aplicațiilor depuse pentru fondul de urgență vor avea loc pe 8 și 18 mai. 

 

Proiectele finanțate în data de 1 mai 2020 sunt:

 

1. Asociația de Sprijin Comunitar ACS (prin Fundația Comunitară Bacău): 4.792 euro (23.203,34 lei)

Prin intermediul Fondului de urgență, Asociația va putea sprijini 100 de persoane de peste 65 de ani, singure și fără venituri sau cu venituri mici (140 de lei/ lună), din județul Neamț. Mulți dintre ei trăiesc în locuințe insalubre și nu au acces la utilități (electricitate, apă curentă). Ajutorul constă în pachete cu alimente de bază, produse de igienă și curățenie și medicamente care le acoperă necesarul timp de o lună de zile. 

 

2. Asociația Vlăduț – After School (prin Fundația Comunitară Galați): 4.055 euro (19.634,72 lei)

Cu ajutorul finanțării din Fondul de urgență, Asociația va putea acoperi nevoile urgente a 150 de persoane vulnerabile din județul Brăila (localitățile Brăila și Tufești). Sunt persoane cu venituri mici sau fără venituri, persoane în vârstă, familii cu mulți copii, persoane cu dizabilități sau care sunt imobilizate/ nedeplasabile. Prin fond vor fi achiziționate pachete cu alimente de bază și produse de igienă pentru 50 de familii și vor fi asigurate mese calde pentru alte 35 de familii. 

 

3. Fundația Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii (prin Fundația Comunitară Mureș): 2.623 euro (12.700,83 lei)

Fundația se ocupă de victime ale violenței domestice aflate deja în asistență sau persoanele aflate la risc de violență domestică și care ar putea primi asistență în perioada de izolare în Adăpostul – Centru de primire în regim de urgență Mureș, pentru o perioadă între 5 și 60 de zile. Prin Fondul de urgență, Fundația va putea acoperi costurile cu mesele zilnice pentru aceste persoane (aproximativ 50 de persoane) timp de 40 de zile. 

 

4. Asociația Pro Christo et Ecclesia Filiala Târgu Mureș (prin Fundația Comunitară Mureș): 1.800 euro (8.715,78 lei)

Cu ajutorul Fondului de urgență, Asociația va putea acoperi necesarul de produse alimentare de bază, produse de igienă și sanitare pentru 30 de persoane vulnerabile – persoane în vârstă cu boli cronice sau cu boli incurabile aflate în situații de dificultate din punct de vedere social și financiar și care au nevoie de servicii de îngrijire și asistență socială, care locuiesc în sate izolate din județele Mureș și Harghita. 

 

5. Asociația Kids Help Point (prin Fundația Comunitară Iași): 5.000 euro (24.210,50 lei)

Ajutorul va ajunge la Iași (localitățile: Curăgău, Dobrovăț) și Piatra Neamț (localitățile:  Ghelăiești, Dârloaia) către familii (familii monoparentale, familii din care fac parte copii cu dizabilități, persoane în vârstă singure, persoane fără nicio sursă de venit), aflate sub sau la limita sărăciei care trăiesc în izolare și au dificultăți în a-și asigura viața de zi cu zi. Pachetele cu alimente de bază, produse de igienă și de curățenie vor acoperi necesarul a 30 de familii timp de două săptămâni. 

 

6. Fundația Copii în Dificultate (prin Fundația Comunitară București): 4.980 euro (24.113,66 lei) 

Cu ajutorul acestei finanțări, Fundația va susține familii din Curtea de Argeș și comuna Corbeni, jud. Argeș: familii monoparentale, familii în care unul sau ambii părinți au revenit în țară de la munca sezonieră din străinătate și în prezent nu au nici o sursă de venit, familii în care ambii părinți sunt persoane cu dizabilități, greu deplasabili, familii în care părintele care asigura venitul familiei este inactiv din cauza unei boli incurabile (cancer), familii care au în întreținere copii cu dizabilități, familii beneficiare de ajutor social cu mai mulți copii în întreținere, familii alcătuite din persoane vârstnice fără susținători legali care nu își pot asigura produsele necesare alimentației zilnice. Astfel, vor fi asigurate 150 de pachete cu alimente de bază și produse de igienă care vor acoperi necesarul a 150 de familii pentru o lună de zile. 

 

7. Asociația Iubire și încredere (prin Fundația Comunitară Iași): 2.250 euro (10.894,73 lei)

Grupul vulnerabil este constituit din persoane cu vârste de peste 65 de ani de pe raza Municipiului Iași – cu grave probleme sociale, dintre care unii sunt  bolnavii cronici sau au o situație financiară precară –  și care au nevoie urgentă de alimente de bază și produse sanitare și de igienă. Acestea sunt expuse unui risc mult mai mare decât alte persoane din cauza problemelor de sănătate, veniturilor (pensii) mici, singurătății (copii fiind plecați în străinătate  și au ,,uitat ‘’de ei) sau bătrâni ai străzii care din diverse motive au rămas fără locuință. Cu ajutorul Fondului de urgență vor primi pachete cu alimente de bază și produse de igienă timp de o lună de zile. 

 

8. Asociația Din dor și drag pentru comunitate (prin Fundația Comunitară Galați): 4.500 euro (21.789,45 lei)

Prin Fondul de urgență vor fi sprijinite 70 de familii vulnerabile (familii monoparentale asistate social, familii cu mai mulți copii și ale căror venituri au fost afectate de pandemie și 20 de persoane cu vârsta de peste 70 de ani cu venituri mici) din județul Galați, orașul Târgu Bujor și zonele limitrofe: Umbrărești, Viile, Băleni, Vârlezi, Lunca, Jorăști, Băneasa, Roșcani, Oancea, Vlădești, Balintești, Berești, Berești-Meria. Ajutorul constă în pachete cu alimente de bază, produse de igienă și produse de curățenie care vor acoperi necesarul minim al acestor familii pentru o lună de zile. 

 

Suma totală finanțată de la lansarea Fondului de Urgență pe 8 aprilie 2020 a ajuns la 130.000 de euro pentru 35 de organizații susținute prin acest fond.

CATEGORIE
FONDUL DE URGENȚĂ
CITEȘTE MAI DEPARTE:
A opta ediție Swimathon București a strâns 565.641,75 lei pentru 25 proiecte din comunitate
Fundația Comunitară București a organizat a opta ediție Swimathon București în noua formulă de #SwimAtHome.
În curând începem căutarea oamenilor cu inițiativă care au idei de proiecte pentru Buftea
Și, până să-i găsim, am am vrut să aflăm ce percepții au locuitorii despre calitatea vieții la ei acasă, în Buftea.