Platforma de mediu pentru București anunță primele proiecte finanțate
Postat September 22, 2021
Foto: FCB

București, 20 septembrie 2021: Fundația Comunitară București, împreună cu ING Bank România, anunță finanțarea a trei proiecte din comunitate, care susțin calitatea aerului și a spațiilor verzi din București. Bugetul de 300.000 de lei alocat pentru prima rundă de finanțare merge către:  dezvoltarea unui coridor ecologic între Parcul Natural Văcărești și ieșirea Dâmboviței din oraș; creșterea rețelei de monitorizare a calității aerului, aerlive.ro, cu 20 de senzori; dezvoltarea a două grădini pedagogice, la un liceu din sectorul 1 și unul din Buftea.

Lista proiectelor selectate pentru finanțare:

  • Asociația Parcul Natural Văcărești – „Traversăm prin verde” va crea condiții pentru dezvoltarea unui coridor ecologic între Parc și Dâmbovița, dar și reproducerea în spațiile verzi-albastre din zonă a unor module de habitate de vegetație care au crescut natural în parc. Proiectul va primi o finanțare de 101.000 lei.
  • Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis – „aerlive.ro” va adăuga 20 de noi senzori în rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului. Instalarea senzorilor va facilita dezvoltarea unui grup de inițiativă civică pentru calitatea aerului de 20 de persoane, care vor fi instruite și implicate în campanii de advocacy, și vor participa la întâlniri cu autoritățile responsabile de calitatea aerului. Proiectul va primi o finanțare de 100.000 lei.
  • Asociația CSR Nest – „Verde citadin” va continua dezvoltarea de grădini pedagogice și de elemente urbane de infrastructură verde, așa cum sunt pereții verzi pentru mascarea containerelor de deșeuri de la blocurile din sectorul 1. Liceele selectate pentru dezvoltarea de grădini sunt Colegiul Viaceslav Harnaj din sectorul 1 și Liceul Barbu Stirbey din Buftea. Proiectul va primi o finanțare de 99.997 lei.

Organizațiile selectate au nouă luni la dispoziție să își pună proiectele în practică. După această perioadă, ele vor fi evaluate și pot primi finanțare pe termen mai lung, fără a intra într-o nouă competiție de proiecte.

Mulțumim membrilor de juriu care au evaluat și selectat proiectele: Florentina Loloiu, organizator, Gala Societății Civile; Mircea Ilie, Sustainability Leader IKEA România, Serge Offers, CFO ING Bank România, Alina Kasprovschi, Director executiv, Fundația Comunitară București.

———————
Acest apel de proiecte face parte dintr-un program mai amplu, o platformă de mediu pentru București, care va fi derulat în următorii ani de Fundația Comunitară București, cu susținerea financiară a ING Bank România.

Platforma de mediu pentru București, inițiată de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank România, urmărește dezvoltarea participativă a unei viziuni comune de mediu pentru oraș a stakeholderilor implicați în domeniu (organizații non-profit și grupuri de cetățeni, autorități publice locale și centrale, companii etc) pornind de la date, probleme și soluții care pot fi scalate.

***

„Nicio organizație, companie sau instituție, oricât ar fi de puternică sau inovatoare, nu poate spera să obțină un impact cu privire la mediul din București de una singură. În locul unui simplu fond de finanțare, ne propunem să creștem o platformă incluzivă, care aduce împreună cele mai importante voci din domeniu, să coopereze pentru o viziune funcțională a unui București verde. Platforma va oferi date pentru problemele și soluțiile de mediu, va strânge resurse pentru a aborda aceste probleme și va crea o rețea de colaborare între societatea civilă, companii și administrațiile publice.” Alina Kasprovschi, Director executiv, Fundația Comunitară București.

***

„Am inițiat deja de mai bine de cinci ani la nivelul ING acțiuni concrete prin care sprijinim tranziția către economia verde. Ne-am concentrat eforturile în zonele unde banca poate avea cel mai mare impact pozitiv, precum finanțarea companiilor și îndrumarea clienților. Continuăm să construim parteneriate pentru sustenabilitate alături de clienții noștri, de întreaga echipă ING. Și ne bucurăm că începând cu acest an creăm alături de Fundația Comunitară București premisele pentru acțiune colaborativă în societatea civilă, un fond de finanțare care să sprijine continuarea unor inițiative valoroase. Mai mult, platforma va oferi și un cadru bazat pe date concrete în care putem aduce inițiative lansate de ONG-uri, companii și aliați importanți, prin care noi toți să trăim într-un mediu mai bun.” Alexandra Maier, Sr. Corporate Social Responsibility Specialist, ING Bank România.

***

CATEGORIE
PLATFORMA DE MEDIU PENTRU BUCUREȘTI
CITEȘTE MAI DEPARTE: