Cei interesați să fie parte din programul Bine360 în regiunea București-Ilfov au putut participa zilele trecute la o serie de sesiuni de informare dedicate. Pentru cei care nu au putut participa, dar rămân interesați de acest program, detaliem răspunsurile la întrebările primite.
Care este viziunea programului Bine360?
Pe scurt, știm, din proprie experiență, că este greu să oferi apă dintr-un pahar care este deja gol. Credem că atunci când suntem bine, individual și în echipă, suntem capabili să facem mai mult bine, pe termen lung și pentru mai mulți oameni. Vom încerca să dăm putere echipelor a 15-20 organizații din toate cele 5 comunități locale, cel puțin până la finalul lunii august 2023, pentru ca ele să continue munca extraordinară în sprijinul refugiaților, fiind, la rândul lor, bine.
Prin ce proces va trece o organizație selectată în program?
Odată selectate organizațiile, acestea vor fi susținute prin granturi, un proces de creștere a capacității organizației, cât mai adaptat, prin suport psiho-emoțional (psihoterapie și coaching) pentru membrii echipei care își doresc asta și de o comunitate de practică și suport.
Analiza de nevoi și plan de dezvoltare individualizat. În data de 11 noiembrie ne propunem să anunțăm organizațiile selectate. Imediat după aceea vom porni un proces de analiză a nevoilor fiecărei echipe, la nivel organizațional și individual, tradus, ulterior într-un plan de acțiune individualizat (după caz – training-uri, workshop-uri, coaching de echipă etc.).
Granturi. Organizațiile selectate vor beneficia, fiecare, de 2 grant-uri. Primul, acordat în luna decembrie 2022, în valoare de 6.000 de euro pentru nevoile imediate, care poate fi folosit pentru dezvoltarea organizației sau pentru continuitatea unor proiecte aflate deja în derulare. Al doilea, în valoare de 12.000 euro/organizație va fi acordat pentru proiecte noi sau existente, care sprijină refugiații, în special cei din Ucraina. Proiectele vor fi implementate cel târziu până la 31 iulie 2023.
Suport psiho-emoțional. Vom putea deconta ședințe de psihoterapie și/sau coaching pentru membrii echipelor, în limita bugetului alocat. Mecanismul de înscriere pentru acest tip de suport va fi definitivat după selectarea organizațiilor și cel mai probabil, principiul de alocare va fi ”primul venit – primul servit”, asigurându-ne că toate organizațiile au acces egal.
Comunitate de practică și suport. Facem din împreună mai mult decât un cuvânt și ne susținem reciproc, într-o comunitate la nivel național. Un buget suplimentar de 20.000 de euro poate fi alocat pentru un proiect comun.
Cine poate aplica?
Programul se adresează organizațiilor neguvernamentale din București și Ilfov care sprijină refugiații, în mod special cei veniți din Ucraina, și își doresc să continue activitățile în acest domeniu. Încurajăm să aplice la acest program în special organizațiile mai mici și/sau nou intrate în zona oferirii de sprijin și servicii sociale pentru refugiați.
Organizațiile eligibile vor fi desfășurat, de cel puțin 3 luni, activități/servicii pentru refugiați, în special ucraineni și își doresc să continue munca în acest domeniu cel puțin pentru încă un an și își asumă participarea activă la întreg programul, dincolo de finanțări. Toate criteriile de eligibilitate sunt detaliate aici.
Cum sunt selectate organizațiile?
Organizațiile interesate se pot înscrie la acest formular până la 25 octombrie 2022, ora 24:00. După verificarea eligibilității, juriul va selecta, la nivel național, 15-20 de organizații. Criteriile de selecție sunt:
Ce presupune suportul psiho-emoțional? Este el obligatoriu?
Suportul psiho-emoțional vine din dinamica comunității de suport și practică și din accesul, opțional, la ședințe de psihoterapie și/sau coaching pentru membrii echipelor, în limita bugetului alocat. Mecanismul de înscriere pentru acest tip de suport va fi definitivat după selectarea organizațiilor și cel mai probabil, principiul de alocare va fi ”primul venit – primul servit”, asigurându-ne că toate organizațiile au acces egal.
Este important de menționat că fiecare membru al echipei va alege cu ce specialist poate lucra în coaching sau terapie, atâta timp cât profesează după normele etice și legale.
Ai întrebări suplimentare? Pentru alte informații, Simona Adam, coordonatoarea programului din partea Fundației Comunitare București vă stă la dispoziție la simona@fundatiacomunitarabucuresti.ro sau la telefon 0752587135.