Mai mult de jumătate din populația României trăiește la oraș. Numai în Capitală, locuiesc 1,8 milioane de oameni, iar numărul celor care lucrează aici este de aproximativ 3 milioane de persoane. Într-un oraș aglomerat cum este Bucureștiul, locuitorii au nevoie să afle în timp real la ce riscuri se expun și ce pot face, cu susținerea autorităților, pentru a trăi într-un oraș mai sigur. Din păcate, sursele independente de informare despre calitatea aerului sunt puține.
În acest context, Fundația Comunitară București și IKEA România vor susține, cu 75.000 de euro, timp de un an și jumătate, un proiect care își propune monitorizarea calității aerului, informarea locuitorilor și mobilizarea autorităților pentru îmbunătățirea situației.
Proiectul va fi implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația ETA2U, în parteneriat cu 2Celsius Network, Observatorul Român de Sănătate și OPTAR- Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România.
Din punct de vedere tehnic, proiectul își propune implementarea unei rețele de măsurare a calității aerului formată din 13 stații fixe și două stații mobile. Aceste stații vor măsura nivelurile de particule de praf (PM10 și PM2.5), monoxid de carbon (CO), dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2), ozon (O3), precum și temperatura, umiditatea și presiunea atmosferică. Pe lânga cele 15 stații menționate anterior, vor exista alți 50 de senzori simpli pentru particule de praf (PM10 și PM2.5), care vor fi donați bucureștenilor printr-o campanie care urmează să fie anunțată în viitor. Datele colectate de senzori vor fi publicate pe o platformă online, accesibilă tuturor celor interesați.
De asemenea, proiectul va arăta și efectele poluării atmosferice asupra sănătății. Prin intermediul unei campanii publice de informare, bucureștenii cum îi poate afecta poluarea și se vor putea implica activ, prin participarea la un marș pentru aer curat sau chiar prin montarea de senzori de măsurare a calității aerului.
Finanțarea acordată proiectului pentru calitatea aerului este o extensie a Fondului IKEA pentru Mediul Urban, lansat în anul 2017, prin care Fundația Comunitară București și IKEA România susțin, timp de trei ani, șase proiecte din București și Ilfov pe teme precum: protejarea resurselor, gestiunea eficientă a deșeurilor, conservarea biodiversității, educație și conștientizare.