Proiectul #ShakeUP transformă educația seismică în școli, în cadrul programului Bucureștiul Pregătit
Postat May 15, 2023
Foto: Asociatia E.D.I.T.

Cutremurele sunt fenomene naturale care nu pot fi prezise cu exactitate și care la o magnitudine mare se pot transforma în dezastre naturale. Totuși, sunt anumite acțiuni și comportamente care pot pregăti populația în vederea unor bune practici. Bucureștiul Pregătit, programul colaborativ inițiat în 2019 de Fundația Comunitară București și susținut de Ikea România, ING România, Lidl Romania și PAID România, este primul program de educație seismică din România desfășurat la această scară. Primele trei ediții au oferit cursuri de prim-ajutor pentru 3.000 de oameni, au instruit 13.000 de elevi și profesori, au certificat 7 câini de căutare-salvare și au impactat un total de 300.000 de oameni.

ShakeUP este proiectul susținut prin a patra ediție a programului Bucureștiul Pregătit și a fost implementat de Asociația E.D.I.T., în perioada 27 februarie 2023 – 5 aprilie 2023, în 31 de licee din București, cu implicarea a peste 5000 de elevi.

În fiecare săptămână, cei 15 traineri acreditați de specialiști pe cutremure au realizat sesiuni interactive cu liceenii. Exercițiile propuse de traineri au inclus construcții de tip jenga și turnuri din bezele și paste care demonstrează fragilitatea clădirilor trecute deja prin numeroase cutremure, fapt care slăbește rezistența construcției și reprezintă un pericol.

„Educarea tinerilor cu privire la cutremure poate salva vieți! Credem cu tărie acest lucru. O educație seismică solidă poate reprezenta factorul decisiv între viață și moarte în cazul producerii unui seism major și poate contribui la dezvoltarea unei societăți mai pregătite și mai rezistente la dezastre naturale. Planul familiei este un exemplu foarte bun de instrument extrem de util deoarece setează pentru toți membrii familiei aceeași pași de urmat atunci când sunt în pericol. Împreună cu rucsacul de urgență, cred că ar fi cele mai importante acțiuni pe care fiecare locuitor din România ar trebui să le facă chiar azi, negreșit” a declarat Ion Arseni, Co-Fondator Asociația E.D.I.T

”Timp de șase săptămâni, echipa de traineri coordonată de Asociația E.D.I.T a susținut workshop-uri de pregătire pentru seism pentru 5.845 de liceeni. Este un rezultat care ne bucură și pe care sperăm să îl creștem și în anul următor în cadrul programului Bucureștiul Pregătit. Pentru Fundația Comunitară București a fost important caracterul aplicat și interactiv al sesiunilor, mai ales că pentru o bună parte din elevi a fost prima oară când li s-a vorbit despre rucsacul de urgență sau planul cu familia.” a adăugat Ilinca Apetrei, Program Manager, Fundația Comunitară București.

Organizat sub umbrela Programului Național ”România în Siguranță” #ShakeUP a oferit tinerilor informații despre cum să acționeze într-o clădire sau în afara acesteia, cum să reacționeze pentru a evita panica și au învățat și informații prețioase despre pregătirea unei truse de urgență, utilizarea fluierului de salvare și crearea unui plan de urgență împreună cu familia – informații foarte puțin cunoscute de către cetățeni, dar care pot face diferența în cazul unui seism major. La multe dintre sesiunile #ShakeUP au participat și reprezentații ISU București-Ilfov, care au făcut demonstrații practice de prim-ajutor.

CATEGORIE
BUCUREȘTIUL PREGĂTIT
CITEȘTE MAI DEPARTE:
Finanțăm 17 burse din Fondul de burse pentru robotică și programare ING Hubs
Cele 17 solicitări de burse provin din 12 localități din țară. 14 sunt aplicații de echipă și 3 individuale.