SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE CONDUCEREA PSD
Postat November 22, 2017
Foto: FCB

Către Președintele PSD, domnul Liviu Dragnea

Către Biroul Permanent Național PSD

 

Domnule președinte Liviu Dragnea, domnilor lideri ai PSD,

Senatul României a adoptat în 21 noiembrie 2017, in procedură de urgență,  o propunere legislativă referitoare la modificări ale  Ordonanței 26/2000 cu privire la asociații și fundații[1]. În numele transparenţei, textul propunerii stabileşte că orice ONG trebuie să publice de două ori pe an, în Monitorul Oficial o declaraţie de venituri şi cheltuieli care să includă distinct, pentru fiecare venit în parte, persoana sau activitatea care a generat venitul respectiv, precum si valoarea acestuia. Sancţiunea nepublicării acestei declaraţii este dizolvarea de drept a asociaţiei sau fundaţiei.

Vă atragem atenţia că, în numele unui principiu drept, al transparenţei, în care credem, asistăm în fapt la o construcţie strâmbă, periculoasă pentru funcţionarea sectorului neguvernamental prin:

  • Mutarea responsabilităţii de a gestiona fondurile publice în mod transparent de la autorităţile şi instituţiile publice către entităţi private: autoritățile deţin deja, în acest moment şi potrivit cadrului legislativ actual, toate instrumentele necesare pentru a se asigura ca resursele publice sunt administrate în mod responsabil. Oare informaţiile despre accesul la resurse publice nu există deja în registrele autorităţilor şi instituţiilor publice? Care este obstacolul pentru care aceste informaţii nu sunt utilizate?
  • Colectarea de informaţii cu caracter personal despre persoanele fizice donatoare: dincolo de incertitudinea modului în care ar putea fi folosite aceste date, este o măsură excesivă prin costurile şi birocraţia asociate si, cel mai grav, o măsură de descurajare a comportamentului filantropic al cetăţenilor. Oare cum ar putea o organizaţie care organizează campanii de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer şi părinţii lor, care reuşeşte cu greu să furnizeze nişte servicii care lipsesc cu desăvârşire din oferta instituţiilor publice, să publice numele a mii sau zeci de mii de donatori individuali?
  • Introducerea unei situaţii de discriminare între persoanele juridice plătitoare de taxe şi impozite ale acestei ţări: asociaţiile şi fundaţiile, la fel ca oricare altă persoană juridică, se supun și în prezent legilor contabilităţii, depun declaraţii şi situaţii financiare, se supun aceloraşi legi de raportare şi control ca toate celelalte forme juridice din România.
  • Introducerea unei sancţiuni inexplicabile de dizolvare în cazul nedepunerii acestei declaraţii: există o disproporţie enormă între faptă şi sancţiune. Cui foloseşte această dizolvare?

Aceeași propunere legislativă introduce și limitarea libertății de exprimare a orgazizațiilor de utilitate publică. Sub motivul just de a interzice acestor organizații angajarea în activități politice, formularea ambiguă a textului crează posibilitatea decăderii din calitatea de „utilitate publică” dacă organizația desfășoară „campanii de…opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit sau ales”. O astfel de prevedere poate să blocheze, de exemplu, critica adresată de o organizație unei inițiative legislative precum este cea pe care o discutăm aici, acum. Oare ar mai avea curajul o astfel de organizație să semneze această scrisoare?

Guvernul României a dat aviz negativ acestei propuneri de act normativ. Plecarea senatorilor PSD şi ALDE din şedinţa de plen a Senatului atunci cand trebuia dezbătută această propunere legislativă este oare un semn ca cele două partide nu o susţin?

Vă solicităm pe această cale, domnule Dragnea, ca, în loc de aprobări tacite cu efecte periculoase asupra funcționării societății civile, să vă asumați o poziție clară faţă de această propunere legislativă și să o comunicaţi public.

Credem ca oprirea imediată a modificărilor OG 26/2000, precum şi asumarea unei poziții clare și favorabile cu privire la rolul societății civile independente din România, inclusiv la adresa organizațiilor critice sunt utile pentru delimitarea României actuale de România dinainte de 1989.

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS)

Federatia Fundatiilor Comunitare

Organizatia Salvati Copiii Romania

RISE Romania –  Reteaua romana a intreprinderilor sociale de insertie

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare (FOND)

Dizabnet – Federația prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului (FONPC)

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC)

Fundatia pentru SMURD

Centrul pentru Resurse Juridice

Fundatia Comunitara Oradea

Fundatia Estuar

TERRA Mileniul III

Asociatia pentru Relatii Comunitare

Centrul pentru Inovare Publica

Centrul pentru Jurnalism Independent

ActiveWtach

Fundatia Dezvoltarea Popoarelor

Organizatia Umanitara Concordia

CARITAS Campulung

Fundatia Comunitara Brasov

Fundatia Comunitara Sibiu

Fundatia Comunitara Bucuresti

Fundatia Comunitara Oradea

Asociația Greenitiative

Centrul pentru Legislatie Nonprofit

APADOR – CH

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Fundatia Comunitara Prahova

Centru de Resurse pentru Participare Publica

Fundația Agenția Impreuna

Fundatia Comunitara Alba

Asociatia Pro Democratia

Fundatia PACT

Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi

Let’s Do It, Romania!

MagiCAMP

Institutul pentru Politici Publice

Fundatia pentru Parteneriat

Fundatia Comunitara Galati

HOSPICE Casa Sperantei

Fundația Comunitară Iași

Fundația Regen

Fundatia Comunitara Fagaras

Opportunity Associates Romania

Greenpeace CEE Romania

Asociația Help Autism

Fundatia United Way

Asociația Funky Citizens

Asociatia MaiMultVerde

Fundatia Alaturi de Voi

Militia Spirituala

Techsoup

Young Initiative

Fundatia Comunitara Cluj

Fundatia Comunitara Timisoara

Organizatia Suedeza pentru Ajutor Umanitar Individual

Roma Education Fund Romania

Fundatia Comunitara Odorheiul Secuiesc

Expert Forum

Fundației Interat TRIADE

Societatea Academica din Romania (SAR)

Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania

 

[1] Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, Nr. înregistrare Senat L140/2017, inițiată de Şerban Nicolae – senator PSD; Liviu Ioan Adrian Pleşoianu – deputat PSD.

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
CITEȘTE MAI DEPARTE: