Swimathon ediția 10 a strâns 875.000 de lei pentru 25 de proiecte, prin efortul și implicarea a 797 de înotători-fundraiseri și generozitatea celor 5.625 de donatori. Suma strânsă în ediția în care am făcut #valuridebine alături de tine a făcut ca totalul donațiilor adunate la Swimathon București în cei zece ani să depășească pragul de 1 milion de euro.
În 3 luni, proiectele au dus #valuriledebine în comunitățile lor, iar mai jos am rezumat ce s-a întâmplat.
MS Kids 2022 al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative
Tabăra a avut loc într-un loc de poveste, Poiana Viselor. Copiii cu scleroză multiplă si părinții lor s-au întâlnit din nou, au socializat, s-au jucat, s-au simțit bine împreună, dar au beneficiat și de informații utile cu privire la această afecțiune din partea unor persoane specializate.
Anul acesta, evenimentul a fost prelungit cu o zi față de anii precedenți, având un număr de 55 de participanți: 19 copii și adolescenți cu scleroză multiplă, însoțiți de părinți sau aparținători, medicul neurolog, psihologul specializat în scleroza multiplă, precum și alți pacienți tineri-adulți cu scleroză multiplă.
Tratamente la domiciliul copiilor bolnavi de cancer al Asociației DĂRUIEȘTE ARIPI
Cu ajutorul sumei strânse la Swimathon București, proiectul a fost în mișcare rapid și pentru Muntenia – București și 7 județe limitrofe: Ilfov, Prahova, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița, Teleorman și Ialomița.
În lunile iulie, august, septembrie și octombrie s-au efectuat în total 113 vizite acasă, 8526 de kilometri parcurși până la 77 de copii din zonele Dobrogea și Muntenia, pentru tratamente, recoltare de analize și paliatie.
Ionuț a început școala anul acesta, odată cu ceilalți copii, bucurându-se de revederea cu colegii, cu emoții față de noul an, dar și cu niște mici dureri de cap. În doar două luni de la acel moment însă, viața lui este complet dată peste cap de un diagnostic neașteptat, două operații pe creier și 10 kg în minus. Ionut este printre primii copii ajutați în zona Munteniei – el locuiește în Dâmbovița și pentru fiecare tratament sau recoltare de analize, ar avea nevoie de 7 ore pentru drum. Acum, el așteaptă vizita asistentei în patul său de acasă, asistenta petrece la el cam o oră în zilele mai grele și apoi poate rămâne liniștit în brațele părinților și înconjurat de cărțile și jucăriile lui.
Transformăm orice dizabilitate în abilitate! al Asociației CONIL
Din 15 septembrie, copiii au fost evaluați și grupele formate. Săptămânal, 100 de copii cu cerințe educaționale speciale participă gratuit la programele de terapie prin arte, sport, muzica și digitalizare.
Pentru recuperarea, educația și integrarea copiilor și tinerilor cu dizabilități, sacrificiile familiilor sunt enorme. Costurile programelor de recuperare sunt de multe prohibitive pentru multe familii astfel că asigurarea unor programe gratuite de terapie prin sport, arte sau meloterapie pentru copiii din comunitatea CONIL sunt adevărate guri de aer pentru aceste familii.
LOC de BINE, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale
Atât amenajarea camerei de audiere minori, cât și seminarul de formare continuă pentru procurori au fost realizate. Proiectul merge mai departe, iar AVIS militează în continuare pentru dezvoltarea infrastructurii necesare pentru audierea copiilor, martori sau victime ale infracțiunilor, dar și pentru formarea specialiștilor cu care aceștia interacționează – procurori, psihologi, polițiști, asistente medicale & medici etc.
Spațiul a fost mărit și modernizat, fiind acum 3 camere unite.O cameră a fost dotată cu aparatură performantă care să permită înregistrarea și transcriererea în timp real a declarațiilor. Tehnologia de top îi ajută pe anchetatori să se concentreze pe ceea ce contează cu adevărat: contactul compasional cu victimele care au experimentat o traumă majoră și prinderea prădătorilor de copii. 20 de procurori și cca 350 de copii, martori sau victime ale infracțiunilor, vor beneficia de spațiu, și cel mai important, de abordarea corectă a unei suspiciuni de abuz sexual împotriva unui copil.
Help Camps 2022 al Asociației Help Autism
83 de copii au ajuns în taberele Help Camps, la o locație de vis, înconjurată de pădure și munții Leota, cu teren de fotbal, baschet, tenis și multe trotinete, biciclete, jucării și chiar și un Jeep de care toți copiii s-au îndrăgostit.
Este greu să alegem ce să vă povestim despre tabere: copiii s-au jucat împreună sub parașută colorată, au vizitat satul în care au văzut animale, au mers prin pădure unde au mâncat frăguțe și au strâns lemne pentru focul de tabără, au intrat în râu, au avut parte de jocuri în echipă, au sărit în trambuline, au făcut activități practice, au mâncat bezele la focul de tabără.
Tabăra este locul perfect în care și copiii cu autism își exersează abilitățile de autonomie personală, independență și de socializare, cu mult soare, dans și zâmbete.
Cățăratorii nevăzători au un nou munte de cucerit: Aconcagua! al Asociației Club Sportiv Climb Again
Au fost achiziționate biletele de avion în valoare de 23.502 RON și permisele pentru expediția Aconcagua în valoare de 8.804 RON. Acum că formalitățile au fost efectuate, urmărim și noi vești despre expediția in sine.
Doi sportivi care văd împreună aproximativ 1% ajung să cucerească și Vârful Aconcagua, iar țelul final este 7 Summits. Este un obiectiv ambițios chiar și pentru o persoana tipică, dar, cu toate piedicile pe care le întâlnesc pe parcursul drumului, Ale și Răzvan reușesc să depășească imposibilul și să ducă numele țării pe cele mai înalte 7 vârfuri ale lumii.
Centrul de resurse vocaționale pentru TINEri al Asociației Prometeu-Educație și Dezvoltare personală
După încheierea evenimentului, în lunile de vară (iulie-august) a fost amenajat centrul vocațional pentru tineri și au avut loc 2 ateliere în aer liber.
În septembrie, s-au deschis înscrierile pentru sesiunile de consiliere vocațională și de grup. 25 de persoane au participat la atelierele de consiliere de grup, iar 7 adolescenți vin o dată pe lună la clubul de lectură.
În cadrul centrului vocațional, 32 de persoane tinere și adulte (august-octombrie) au solicitat acces la materiale pentru a își găsi vocația, 9 posibilitatea să își printeze color CV-ul, 12 să consulte cărți din diverse domenii: time management, dezvoltare personală. Prin facilitarea din proiect, 2 tineri și-au exersat abilitățile manuale de tâmplărie, iar un grup de 5 tineri vor construi și monta o căsuță pentru cărți la ei, în cartierul Obor, până la finalul anului.
Susține copiii cu autism și familiile acestora în terapie al Asociației ASPERA
Suma strânsă la Swimathon oferă acces la terapie pentru 17 copii cu tulburări de neurodezvoltare, pe termen de 6 luni, pentru ca aceștia să reușească să facă cât mai multe achiziții și să fie cât mai independenți.
Vă transmitem mesajul unei mame de copil cu nevoi speciale: ”Piticul nostru nu era conectat cu noi, era într-o lume a lui, nu făcea contact vizual, era foarte agitat, nu zicea mama și nu reacționa când îl strigam. Acum este mult mai conectat cu noi, este tot un zâmbet, mult mai liniștit, spune mama și tata, se joacă funcțional.”
Taberele MAGIC – JOACĂ LA GREU al Asociației MAGIC
“MagiCAMP- Joacă la greu”este proiectul care a dus peste 587 de persoane (copii și părinți) în tabere specializate (17 serii), pe mai multe tipuri de afecțiuni.
Suma strânsă în cadrul Swimathon București a asigurat accesul a 23 de copii la tabere anul acesta.
În timpul taberei dedicate copiilor cu TSA, copiii au vizitat Castelul Bran și Dino Parc Râșnov. O activitate imprevizibilă pentru însoțitori, deoarece copiii pot fi ușor suprastimulați. Totodata, stimularea prin socializare poate duce și la reușite uriașe pentru ei, iar aici ne gândim la Ana (7 ani) care a rostit în timpul excursiei prima propoziție din viața ei : ”Tata merge în Dino Parc”. O propoziție atât de simplă a răsturnat într-un mod fericit întreaga familie și întreaga echipă.
Pregătit înseamnă protejat desfășurat de Crucea Roșie Română – Filiala Sector 6
După aproape doi ani de strângere de fonduri în ediții succesive ale Swimathon București, suntem în fața unei reușite: pentru prima dată în România, #nepregătimîmpreună, în mod adaptat nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere, pentru un cutremur major și alte situații de urgență.
Peste 50 de nevăzători și peste 60 de însoțitori personali au participat la ateliere de pregătire, iar după prima întâlnire cu grupul de lucru a fost clar că un nevăzător poate lua măsurile necesare pentru a fi în siguranță în situații de urgență, și, mai mult, cu pregătire adaptată și susținere corespunzătoare, poate, în egală măsură, să salveze vieți. Deja există cerere de la participanții nevăzători să participe la cursul de prim ajutor, la a cărui adaptare încă se lucrează.
Feminist Film Festival 2022 desfășurat de A.R.T. Fusion
Festivalul a avut loc în perioada 13-16 octombrie, la Cinema Europa și a adunat activiștx, regizorx, specialistx, persoane din mediul public și privat și, nu în ultimul rând, publicul bucureștean, într-un spațiu sigur pentru a discuta despre problemele de care ne lovim totx în cadrul societăților patriarhale în care trăim, indiferent de gen, etnie, orientare sexuală, cetățenie, nivel de trai etc.
Fondurile strânse în cadrul Swimathon București 2022 au mers către chiria sălii de cinematograf, onorariul persoanei care s-a ocupat de curatorierea filmelor și aproximativ jumătate din onorariul echipei tehnice.
Valuri bune în pandemia singurătății al Asociației Niciodată Singur-Prietenii Vârstnicilor
Echipa de voluntari din Constanța și vârstnicii s-au bucurat în luna Iulie de o excursie la Balcic. Deși beneficiarele din Constanța sunt atât de aproape de Balcic, Bulgaria, unele dintre ele nu au ajuns niciodată până acolo. S-au bucurat tare mult de vremea frumoasă și de priveliște. Echipa din Brăila a fost la Târgu Ocna, un loc interesant și benefic pentru trup, minte și suflet. Echipa de voluntari din Cluj, împreună cu câteva beneficiare s-au bucurat de o masă în comuna Florești, au vizitat o mănăstire și grădina zoologică.
Unii dintre beneficiari nu se pot deplasa decât cu ajutor , deci nu ies decât până la piață, de aceea excursiile de vară sunt o mare bucurie.
Pași spre INDEPENDENȚĂ al Asociației Lindenfeld- Ajungem Mari
În perioada august- octombrie 2022 proiectul a susținut 21 de tineri şi adolescenţi să îşi descopere drumul în viaţă prin şedințe de consiliere vocațională, în funcţie de vârsta şi nevoile tinerilor înscrişi.
În ultimele luni din anul 2022, cel puţin 12 noi adolescenţi vor fi incluși în procesul de consiliere vocaţională pentru a-şi explora opţiunile, a se cunoaşte mai bine prin teste de personalitate şi teste de interese profesionale. Vo rînvăța și cum să îşi contureze planul de viaţă profesională, despre sacrificiile necesare şi importanţa păstrării motivaţiei, vor beneficia de suport în stabilirea unui set de obiective și a unui plan de acțiune privind cariera.
Urmează ateliere de grup pentru cei cu vârste mai mici, 14+ (clasa a VIII-a) și sesiuni individuale pentru tinerii peste 18 ani (clasa a XII), care au în față decizii importante sau care îşi caută un traseu profesional.
Infrastructura Nouă pentru Copiii Vulnerabili! al Asociației Ana și Copiii
Noul Centru ,,Ana si Copiii” din Bucuresti, sector 3, va fi deschis și va începe să livreze servicii pentru 100 de copii începând cu luna martie 2023. Centrul are deja toate finisajele interioare realizate, fiind acum în etapa racordărilor finale (gaz, apa, electricitate). Cu sprijinul celor 50 de copii din grija Asociației, alți 30 de copii noi din comunitate au fost adăugați pe liste. Pedagogii sociali au facut sesiuni de informare în școlile din sectorul 3, iar asistentul social realizează anchete sociale și vizite la familiile noi.
Cu fondurile strânse, a fost achiziționat echipament de specialitate pentru bucătăria și sala de mese a noului Centru pentru a pregăti funcționarea la capacitatea de 200 de copii în 2025.
Copiii vor primi zilnic: 2 mese calde, ajutor la teme cu ajutorul personalului specializat, activități de educație non-formală (ateliere de educație financiară, cursuri de gătit, ateliere de educație sexuală, cursuri de igienă personală, etc), suport constant cu hăinuțe, rechizite, produse de igienă, pentru a rămâne alături de familiile lor și a merge zilnic la școală.
Psihonutriție pentru copiii de la Centrul Steluțelor al Asociației M.A.M.E
În urma derulării ediției din acest an a Swimathon București, în cadrul programelor complexe de recuperare de la Centrul Steluțelor a fost inclus un serviciu nou, psihonutriția, iar fondurile obținute au mers către suport specializat pentru 30 de copii, beneficiari ai asociației. Aceștia se confruntau cu tulburări de comportament alimentar și aveau o imagine negativă despre propriul corp. Cei mici au participat la ședințe de psihonutriție în cadrul Centrului Steluțelor, iar 70% dintre aceștia au reușit deja să scape de tiparele alimentare negative dezvoltate, să își dezvolte o relație armonioasă cu propriul corp și să își gestioneze mai bine sentimentele și emoțiile negative.
TERAPIE PRIN ARTĂ PENTRU COPII CU DIZABILITĂȚI al Fundației FARA
Proiectul a început cu găsirea specialiștilor care să construiască scena de teatru conform nevoilor fiecărui centru în parte. Totodată, fiecare centru a ales tema pentru primul spectacol (Cei trei purceluși, Capra cu trei iezi, Scufița Roșie) și au început atelierele de confecţionare a păpuşilor.
Până acum, s-au desfăşurat în total 5 ateliere, fiecare atelier fiind repetat pe parcursul mai multor zile, ca să poată participa un număr mai mare de copii. Au fost achiziționate și tricourile care vor fi personalizate ulterior.
Urmează pregătirea și prezentarea piesei, în perioada ianuarie – aprilie 2023.
Burse de Terapie – kinetoterapie pentru copii al Asociației KINETOBEBE
În urma participării la Swimathon, s-au strâns fondurile necesare pentru 14 programe de kinetoterapie gratuite, fiecare program însumând 10 ședinte de terapie gratuită.
Este și cazul a doi frați, Andrei 7 ani si Maria 5 ani, care de când s-au născut au făcut recuperare prin kinetoterapie. Andrei a fost diagnosticat cu Sindrom Down și întârziere în dezvoltare globală și Maria cu tetrapareză. De 3 luni, cei doi copii beneficiaza de terapii de recuperare complexă în cadrul KinetoBebe, spre ușurarea mamei lor.
Primul meu JOB al Asociației The Social Incubator
În primele 2 luni de la primirea banilor, au fost identificați tinerii beneficiari, aflați în situații de excluziune cu dificultăți în finalizarea studiilor și găsirea unui loc de muncă, din cadrul liceelor din București cu promovabilitate redusă.
Până în luna noiembrie, proiectul a ajuns la 48 de tineri prin 3 ateliere de autocunoaștere, în cadrul cărora tinerii au învățat cum se pot dezvolta din punct de vedere personal pentru a putea ajunge să obțină locul de muncă dorit.
De asemenea, a fost organizată o vizită exploratorie în cadrul Studiourilor Amber prin care tinerii au fost introduși în lumea industriei gaming-ului. (industrie identificată ca fiind de interes în cadrul activităților de planificare).
depreHUB Teens al Asociației Happy Minds
Până acum în cadrul proiectului au avut loc: un atelier la care au participat 23 de părinți cu copii cu vârste între 13 și 16 ani, un atelier la care au participat 32 de parinți cu copii cu vârste între 16 și 19 ani, un grup de suport cu temă generală de psihoeducație emoțională la care au participat 88 de tineri (grup deschis de lucru, cu întâlniri lunare).
Pentru următoarea perioadă sunt programate 5 ateliere pe teme specifice, până pe 12 ianuarie.
În cadrul atelieror cu părinții s-au atins puncte legate de siguranța emoțională a copiilor post pandemie, despre identificarea scopurilor din spatele comportamentelor disfuncționale ale adolescenților și construirea de relații sănătoase ale adolescenților cu părinții, școala și grupul social. De asemenea, s-a discutat despre educația psiho-emoțională a generațiilor actuale, informarea și prevenirea antisuicid și anti autovătămare.
Nu Mi-e Frică! al Asociației Little People România
Fondurile de la Swimathon au mers către 2 proiecte esențiale pentru cauza copiilor și tinerilor afectați de cancer. Programul de intervenție terapeutică pentru copiii și adolescenții bolnavi de cancer “Nu Mi-e Frică!” și Tabără de vară Temerarii, eveniment care reunește zeci de tineri supraviețuitori de cancer din toate colțurile țării.
Programul ”Nu Mi-e Frică!” are la bază terapia prin joc cu tematică medicală, utilizând arta expresivă cu echipament medical și un plan de intervenție specific care contribuie la înțelegerea procedurilor medicale, la managementul durerii, și implicit contribuie la rata de supraviețuire a micilor pacienți.
Timp de șase zile, Temerarii, 100 de tineri supraviețuitorii de cancer cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani, au petrecut o săptămână de neuitat, plină de inspirație și distracție alături de marea familie Temerarii. O parte din costurile de cazare și masă fiind acoperite cu sprijinul primit prin intermediul Swimathon.
Centrul maternal Casa Agar al Asociației Touched Romania
Casa Agar a ajutat holistic 6 familii din iulie până în prezent, iar alte 3 familii au fost în perioada de monitorizare. Împreună, mamele și copiii au serbat zile de nastere, au pus murături și au făcut zacuscă. Familiile au beneficiat de 3 zile la munte în luna iulie. Din fondurile strânse s-au cumpărat și saltele, prelată, copii au beneficiat de grădinița, iar mamele lor de cursuri interne de deprinderi de viață, parenting, educație sexuală, consiliere și grup de suport.
”Elisabeta și Cătălin au stat la noi mai bine de un an, la Casa Agar. Ea fiind o mămică cu dizabilități motorii, harnică și care își iubea mult copilul, a trebuit sa plece de acasă, să fuga de cel care i-a promis ca o să aibă grijă de ea.
Exact în perioada imediată terminării monitorizării, mama a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni, exact in piciorul cu dizabilitate. Când salvarea a venit să o ia pe Elisabeta, i s-a zis să sune pe cineva din familie și să îl ia pe Cătălin. Ea ne-a sunat pe noi și bineînțeles că am mers repede să îl luăm pe Cătălin. Suntem a doua familie, nu a contat pentru noi că acest caz era închis, nici când Elisabeta a trebuit să facă operație la piciorul lovit.”
Împreună pentru Mame speciale! al Asociației P.A.V.E.L.
Până în prezent, 27 de mămici și tătici cu copiii internați la Fundeni, Oncologie au primit pachete de îngrijire. Până la sfărșitul anului încă 30 – 40 de pachete vor fi oferite mamelor care nu au timp să se gândească la ele.
Momentul sosirii pachetelor este unul de bucurie pentru toată lumea. Unii copii au vrut să scoată produsele din sacoșe și să le pipăie, să le studieze și chiar să le ceară pentru ei. Dar cei mai mulți s-au bucurat foarte mult pentru faptul că mamele lor au primit ceva cu dedicație pentru ele.
Un sat, un copil al Fundatiei Inima de Copil
Proiectul a asigurat în această perioadă burse lunare de studiu pentru 43 de copii din mediul rural cu rezultate foarte bune la învățătură, împreună cu activități de dezvoltare personală, auto-cunoaștere, susținere emotională pentru ei și membrii familiilor lor.
Deși sunt în programul nostru de burse de peste 4 ani, Alecs si Mihai nu se cunoscuseră și nu se întalniseră personal niciodată până în vara aceasta. Alecs este în clasa a XII-a, în Galați. Mihai este în clasa a IXa, în Vaslui. Amândoi au avut ți au o viață de familie mai mult decât zbuciumată, cu multe traume și lipsuri. Vara asta au fost colegi de camera și pentru că un voluntar ni se îmbolnavise i-am rugat să mai rămână o săptămână cu noi ca voluntari. Viata lor nu e mai simplă, dar acum se aud la telefon aproape zilnic, se încurajează și se susțin reciproc. Lărgirea orizontului unui tânăr poata să îi aducă nu doar o lentilă nouă prin care să-și privească viitorul, ci și stâncile de care are nevoie să se agațe.”
Radiouri împotriva singurătății al Asociației Carusel
Până acum, 280 de radiouri au fost achiziționate, iar în ultimele două săptămâni a început distribuirea lor către cei mai vulnerabili, persoanele fără adăpost din București.
Informațiile pe care noi le auzim în fiecare zi la radio în mașină, acasă sau în căști, pe drum, și peste care noi trecem fără prea multă atenție, reprezintă pentru acești oameni singura voce prietenoasă pe care o aud zile la rând. Acolo aud oameni care mai spun o glumă, care mai râd și care mai destind atmosfera rece de pe străzi. Acolo aud muzică, știri, emisiuni sau starea vremii, lucruri extrem de importante atunci când nu ai un adăpost. Un simplu radio reprezintă pentru oamenii fără adăpost din București acel ceva care te ține conectat cu ceea ce se află în jurul tău, care îți spune atunci când vremea se înrăutățește, ca să fii pregătit și să cauți adăpost, sau care pur și simplu te face să zâmbești ascultând muzică.
Valuri de Bine pentru Swimathon al Fundației Comunitare București
Fără implicarea înotătorilor din echipele FCB, într-un an desfășurat fără sponsori, cele 24 de proiecte înscrise nu ar fi avut ocazia să strângă banii necesari continuării activității lor. Avem deja în comunitate proiecte care an de an se bazează pe campania Swimathon de strângere de fonduri. Tabere pentru copiii cu nevoi speciale, cum este cea în care Ana a rostit, la 7 ani, prima propoziție din viața ei sau tabere pentru vârstnicii care ies doar o dată pe an din casă mai departe de supermarket-ul de lângă bloc. Valurile de bine aduc și consiliere pentru tineri, cum este cea în care Bogdan a realizat la 18 ani că i s-ar potrivi profesia de contabil și primește sprijin în pregătirea pentru facultate, la care nu s-ar fi gândit până acum că ar avea vreo șansă.
În total 3.412 beneficiari au simțit valurile de bine în aceste trei luni. Dacă adăugăm impactul pe care proiectele le au și asupra familiilor lor, numărul se triplează. Vă mulțumim, comunitate Swimathon București!
Echipa Fundației Comunitare București a început deja antrenamentele și pregătirile pentru ediția a 11-a. Cea mai mare bucurie ar fi să ne rămâi alături!
Cu prietenie,
Echipa Fundației Comunitare Bucuresti
Organizatorul Swimathon din 2013