Trei proiecte au fost finanțate astăzi cu 13.000 de euro, în cadrul ultimei runde de evaluare a Fondului de Urgență pentru comunități vulnerabile.
Fondul de Urgență inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank, a fost constituit pentru că dincolo de nevoile medicale urgențe, dorim să adresăm urgențele și nevoile comunităților și grupurilor vulnerabile.
În săptămâna 9 – 18 mai valoarea totală a finanțărilor acordate prin Fondul de Urgență a fost de 13.000 euro (62.907 lei), banii provenind din donațiile clienților ING prin serviciul Home’Bank. Proiectele au fost selectate din cele 76 de aplicații eligibile aflate în evaluare de la data lansării fondului:
1. Asociația Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca (prin Fundația Comunitară Galați): 4.335 euro (20.977,07 lei)
Asociația Centrul Cultural al Romilor O Del Amenca desfășoară programe de sprijin pentru comunitățile vulnerabile, în special de romi, dar nu exclusiv, de aproximativ 4 ani, sprijinind cu acțiuni de informare despre drepturile oamenilor, educație pentru sănătate, consiliere socială, juridică și sprijin în accesarea ajutoarelor de stat. În comuna Barcea, județul Galați, locuiesc în jur de 4.975 de persoane din care, conform ultimelor informații furnizate de Primăria Barcea, aproximativ 150 de familii de etnie romă se află în situație de vulnerabilitate (beneficiari ai ajutorului social, familii monoparentale, persoane cu dizabilități, persoane fără venit), ceea ce înseamnă aproximativ 520 de persoane (copii, adulți, bătrâni). Prin intermediul Fondului de Urgență, Asociația își propune să sprijine aceste familii prin acordarea de ajutor sub formă de pachete cu alimente de bază și măști de protecție, pentru minimum două săptămâni.
2. Centrul de Resurse al Comunității Boldești-Scăeni (prin Fundația Comunitară Prahova): 4.790 euro (23.178,81 lei)
Aria de intervenție este comunitatea romă din Boldești-Scăeni, județul Prahova, unde Asociația implementează deja programe educaționale și de recalificare profesională, inclusiv programul “Școală după școală” în cadrul căruia, în parteneriat cu Asociația Lumina, le sunt oferite celor 120 de copii din comunitate ajutor la teme și o masă caldă. Cu ajutorul Fondului de Urgență, peste 100 de familii vor primi pachete cu alimente de bază.
3. Asociația More than a Smile (prin Fundația Comunitară Vâlcea): 3.875 euro (18.751,13 lei)
Prin intermediul Fondului vor fi sprijinite comunități din orașul Brezoi și comunele vecine (Racovița, Perișani, Titești) – județul Râmnicu Vâlcea cu alimente de strictă necesitate și materiale igienico-sanitare. Sunt familii 50 de familii (aproximativ 200 de persoane) aflate în imposibilitatea de a-și procura singuri alimentele de strictă necesitate și materialele igienico-sanitare, preponderent persoane vulnerabile (bătrâni, persoane cu dizabilități sau boli cronice) și familii cu un număr mare de membri (peste 3 copii). În plus, voluntarii SMILE vor oferi informații legate de noul coronavirus, metodele de prevenire dar și măsurile luate de autorități în scopul protejării persoanelor slab informate.
Ultima rundă de evaluare din cadrul Fondului de Urgență a avut loc pe 18 mai, termenul limită pentru depunerea aplicațiilor fiind 16 mai. De-a lungul celor șase săptămâni ale Fondului, am primit 120 de aplicații din București și din ariile de acoperire ale Fundațiilor Comunitare: Bacău, Banatul Montan, Brașov, Buzău, Cluj, Dâmbovița, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Prahova, Sibiu, Țara Făgărașului, Timișoara și Vâlcea. Le mulțumim colegilor noștri de la Fundațiile Comunitare pentru că au lucrat intens alături de noi în această perioadă și astfel am reușit să direcționăm fonduri acolo unde starea de urgență și criza au creat riscuri majore pentru persoanele vulnerabile.
Am finanțat în total 46 de organizații, din București și 22 de județe, cu suma de 175.255 euro (847.804,46 lei), din care 75.255 euro au fost strânși din donațiile clienților ING prin serviciul Home’Bank și 100.000 euro puși la dispoziție de ING Bank. Prin Fondul de Urgență au fost sprijinite 10.824 de persoane vulnerabile, cu 5.559 de pachete cu alimente, 3.122 pachete cu produse de igienă și de curățenie și 508 pachete cu medicamente.
Campania de strângere de fonduri prin intermediul donațiilor din serviciul Home’Bank al ING continuă. În funcție de sumele strânse în următoarea perioadă vom reveni către proiectele deja finanțate pentru a verifica în ce măsură le putem sprijini pentru a ajuta în continuare comunitățile vulnerabile de care se ocupă.