„Am pornit la drum cu 20 de copii și am ajuns la 350”
Postat October 30, 2018
Foto: Johanna Rannula

Text de Monica Tudorache

Cu Oana m-am întâlnit undeva în zona gării Basarab, pe o străduță umbrită de copaci înalți, în casa în care are sediul Asociația Ana și Copiii.

Echipa asociației susține de 11 ani familii defavorizate, iar voluntari de toate vârstele lucrează cu ele în trei Centre de Zi din București, Prahova și Călărași. Îmbină suportul material – două mese pe zi, rechizite, haine, cu cel educațional – ajutor la teme, cursuri de calculator, limbi străine. Practic, copiii sunt ajutați să nu se despartă de părinți, să nu renunțe la școală, să facă teme, să fie ok emoțional. Conform Eurostat, în România, anual, aproximativ 17% dintre copii, abandonează școala, majoritatea din cauza sărăciei.

Dacă acum 11 ani, echipa asociației Ana și Copiii a pornit la drum cu 20 de copii, acum a ajuns la 350 de copii și 102 de familii din București, Călărași, Giurgiu, Buzău și Prahova. Nu renunță la misiune pentru că vor să susțină cât mai multe visuri ale copiilor ca să crească mari.

Eu i-am cunoscut mai bine la Swimathon București, evenimentul anual de strângere de fonduri, organizat de Fundația Comunitară București. Cei de la Ana și Copiii vor să construiască anul acesta, un nou Centru, în sectorul 3, unde să lucreze cu minimum 100 de copii.

Oana spune că e foarte greu să convingi pe cineva să acopere integral o sumă mare când îi povestești despre  proiect. „Ca atare, trebuie să începi să acoperi procente din bugetul proiectului, să îți promovezi atât obiectivele, cât și susținătorii care au ales deja să fie alături de tine, și să dai și altora încrederea să investească”.

Legătura cu Fundația Comunitară București au început-o acum cinci ani, când au aplicat pentru un grant, la Fondul Mega Image pentru Comunitate. De atunci, au rămas într-o colaborare constantă. De trei ani, participă la Swimathon București și au reușit să adauge echipei un fundraiser dedicat, care a crescut cu aproximativ 25% veniturile anuale ale asociației.

Oana crede că activitatea din Centrele de Sprijin Educațional este provocatoare, pentru că serviciile sunt oferite pe termen lung, în timp ce finanțările disponibile au o durată determinată – între șase luni și aproximativ doi ani. Dar nu vor să renunțe, văd progrese în programele lor, în relațiile cu oamenii, cu copiii, iar voluntarii care se implică sunt din ce în ce mai mulți.

Acum se concentrează pe construcția noului Centru de Sprijin Educațional, din sectorul 3 . Au achiziționat terenul, au obținut toate avizele de construcție, iar în luna februarie 2018 demarează construcția. Abia așteaptă să primească în jur de 100 de copii din București și Ilfov.

www..anasicopiii.ro / www.facebook.com/anasicopiii.ro

Material realizat în 2018 de Fundația Comunitară București.

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
TAGURI
CITEȘTE MAI DEPARTE:
Atelier ”Orientare spre Soluție & Optimism” în sprijinul celor interesați să aplice la Programul ”Inclusiv în cartier”
Florin Ghindă, fondator RomâniaPozitivă.ro, susține programul ”Inclusiv în cartier” cu atelierul gratuit „Orientare spre Soluție & Optimism”.
Fundația Comunitară București caută proiecte pentru “Jocurile Cartierului”
Lansăm apelul pentru proiecte “Jocurile Cartierului”, parte din programul “Sportul pentru toți”, susținut de Decathlon România.