Care este relația ta cu Bucureștiul acum?
Îl simt prea aglomerat, neliniștit, prea agitat. Toți suntem mereu pe fugă. Nu ne mai ajunge timpul. Timpul este la fel, vrem să facem mai multe lucruri. Cel puțin așa îi simt pe oamenii cu care interacționez, cei din bula mea.
Îmi amintesc cand m-am mutat în București, eram entuziasmată, ieșeam mai mult, la yoga, teatru, concerte. Punctele de interes s-au schimbat, este firesc, acum prefer să mă bucur mai mult de spațiile verzi din oraș, parcuri. Caut liniște, caut frumosul de altădată, să mă reîndrăgostesc de București. Ca o relație complicată, necesită timp, înțelegere, răbdare și multă implicare.
Ce te motivează să continui să te implici în relația ta cu orașul?
Nimic nu se compară cu sentimentul că ai contribuit la comunitatea din care faci parte, că ai ajutat. Prin APAN – Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative – atât eu cât și Eduard Pletea, participăm activ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative, a persoanelor cu dizabilități. Nu suntem singuri, ni s-au alăturat și alte persoane pe parcurs.
Beneficiile sunt pe măsură! Rețeaua de prieteni și contacte s-a lărgit, am mai multe persoane de încredere la care pot apela.
Doar împreună putem face mai mult bine!
Când nu îți place ceva, cum te mobilizezi să schimbi lucruri? Ai niște pași sau niște gînduri pe care le folosești?
Viața nu este corectă! Nu am pretenția că va fi vreodată… nici că lucrurile se vor rezolva de la sine, sau că autoritățile vor rezolva toate problemele fără ajutor. Modul meu de a mă asigura ca se lucrează la soluții este să mă implic personal și să cer ajutor la rândul meu.
Am fost atrasă de voluntariat din timpul facultății. M-am alăturat unor cauze ce reprezentau interes la momentul respectiv. Când am fost diagnosticată cu scleroză multiplă, motivația mea de a mă implica la îmbunătățirea calității vieții altor persoane cu scleroză multiplă a fost una personală. Făceam parte din problemă, de ce să nu fac parte și din soluție?
Noi, la APAN, dorim să apărăm drepturile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative. Oferim acces la informații inovatoare, educăm părțile interesate cu privire la nevoile persoanelor cu afecțiuni neurodegenerative.
Totul începe cu tine, cu noi. Dacă vezi că ceva nu îți place, te deranjează, decât să-i criticăm pe ceilalți sau să ne plângem, mai bine folosim această energie în a ne implica în societate.
Identifică și alte persoane care fac parte din problemă și puneți-vă pe treabă. Cereți ajutorul. Fiți voi parte din soluție!
De ce ar trebui să se implice oamenii care locuiesc în București când nu le place ceva?
Este ușor să trăim într-o bulă, deconectați de ce se întâmplă în jur. Să le ignorăm. Nu putem însă să ne așteptăm ca lumea să devină mai bună de la sine, trebuie să ne implicăm.
Tot mai mulți sunt cei ce se implică, pe bază de voluntariat, să facă lucruri frumoase, să își ajute semenii. Când nu mai suportăm indiferența, ne punem pe treabă. Când cineva demarează o campanie, se alătura și alții.
Prin implicarea în comunitate, comunitatea are viitor! În final, atât ceilalți, cât și eu, vom avea de câștigat! Astfel, am oportunitatea să ies din preocupările mele zilnice. Fiți voi parte din soluție!