„Fac ceea ce fac în București și pentru București, pentru că mă interesează în mod direct, personal”
Postat October 30, 2018
Foto: Johanna Rannula

Bucureștiul avea în 1986 o zonă periferică, cu locuințe, grădini întinse și străzi neasfaltate. Unele străzi există și azi, cum este strada Povestei.

Apoi, pe la 1988, proprietarii de terenuri și locuințe au fost expropriați, ca regimul comunist să demareze o amplă lucrare hidrotehnică – amenajarea Lacului Văcărești. Lucrările la digul din pământ betonat înspre lac și la cuveta lacului au fost finalizate în 1989, bazinul creat a fost umplut prin pompare din Râul Dâmbovița până la nivelul digului. Odată umplut, s-a constatat imposibilitatea reținerii apei pe termen lung. Astfel, s-au produs infiltrații ce au inundat zonele învecinate, în mod special pe cea a serelor Popești-Leordeni. Iar după revoluție, proiectul a fost abandonat.

În lipsa intervenției umane zona s-a renaturat, fiind ușor, ușor populată de numeroase specii de animale și plante. Ca urmare a semnalării existenței unui număr impresionant de specii de păsări, dintre care unele rare, și a unei îndelungate documentări fotografice, în 2012 s-a format o echipă de specialiști în arii protejate – organizată mai târziu ca Asociația Parcul Natural Văcărești –  care și-a asumat misiunea de a crea un parc natural. După un an, Comisia Monumentelor Naturii, din cadrul Academiei României, a avizat înființarea acestui parc, ca o primă arie naturală protejată din mediul urban, iar în 2016 s-a înființat Parcul Natural Văcărești.

Parcul Natural Văcărești este acum prima arie protejată urbană a țării, cel mai mare spațiu verde al capitalei. Echipa de specialiști a asociației spune că în Văcărești s-a format în ultimii 22 ani un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriș, crânguri de sălcii, cuiburi din plopi, perdelele de trestie și stuf ce mărginesc lacul, toate acestea fiind habitatul păsărilor de baltă care au ajuns să cuibărească și să se înmulțească aici, dar și al multor specii de reptile, insecte, amfibieni și chiar mamifere.

Dan Bărbulescu spune că educația pentru natură a rămas din 2017 până în prezent, una dintre ariile principale de management ale Parcului Natural Văcărești. Au primit în parc peste 1.500 de persoane de diferite vârste, de la grădiniță până la liceu pentru tururi ghidate.

Tot în 2017 au deschis prima potecă tematică în parc, „Poteca biodiversității urbane”, semnalizată prin șapte panouri cu informații și fotografii reprezetative pentru principalele specii de plante și animale, plus un observator de faună și o căsuță de vidră. Poteca a fost amenajată printr-un proiect finanțat de Fundația Comunitară București, din Fondul „Mobilizăm Excelența”.

Dan Bărbulescu spune că a aflat repede despre Fundația Comunitară București, pentru că trăim într-o lume tare mică, „noi ăștia din societatea civilă”.

Grantul pe care l-au primit i-a ajutat să transforme parcul în ceea ce se poate vedea și chiar vizita astăzi, obligând și la o anumită rigoare, crede Dan. Și un mod de planificare care a adus cu sine niște echipe, niște relații, niște legături de prietenie.

„Și tocmai pentru că trăim într-o lume atât de mică, o ușă deschide o alta, o oportunitate duce către următoarea, iar dacă oamenii reușesc să pornească de undeva, devin aproape imposibil de oprit. Și nu renunț la ceea ce fac zi de zi, la munca din parc, la oraș, pentru că București a devenit pentru mine acasă când s-a născut fetița mea. Din acel moment, am început să fiu mult mai atent, mai conștient de locul în care mă aflu. Fac ceea ce fac în București și pentru București, pentru că mă interesează în mod direct, personal. Este o datorie personală să fac acest oraș mai bun, mai sănătos, mai curat. Orice persoană care locuiește într-un loc anume are datoria să îmbunătățească acel loc.”

În viitor, Dan și echipa parcului vor instala observatoare de faună și în alte zone din parc, vor organiza tururi pentru interpretarea și experimentarea naturii și vor iniția programe de pregătire a copiilor pentru a deveni foarte buni protectori și apărători ai naturii.

*Urmărește activitățile din Parcul Natural Văcărești aici: https://www.facebook.com/parculnaturalvacaresti/ și aici: http://parcnaturalvacaresti.ro/

Material realizat în 2018 de Fundația Comunitară București.

CATEGORIE
MOBILIZĂM EXCELENȚA
TAGURI
CITEȘTE MAI DEPARTE: