”Fără natură verde suntem “gri” pe dinăuntru și doar împreună putem îmbunătăți mediul în care trăim”
Postat December 23, 2022
Foto: Bogdan Dincă

Care este relația ta cu Bucureștiul acum?

Locuiesc în Buftea, dar București, aflat la 20 km de mine este orașul în care am studiat, am lucrat și încă lucrez făcând naveta, chiar dacă nu zilnic. Mă consider parte din natură, sunt natură și sunt CU OCHII PE VERDE oriunde merg.

Ce te motivează să continui să te implici în relația ta cu orașul?

Natura mi-a oferit dintotdeauna un spațiu în care să mă pot reconecta cu mine, cu tot ce mă înconjoară și să-mi îmbunătățesc viața.

Suntem programați genetic să găsim natura captivantă și reconfortantă și doresc să ajut și comunitatea să se reconecteze cu natura. În oraș puțini au curte, puțini sunt norocoși să aibă un spațiu verde amenajat pentru relaxare și promenade în proximitatea locuinței, a locului de muncă, a școlii.

Blocurile, străzile în tonuri gri din oraș și stresul nelipsit nu ne fac mai fericiți. De aceea, proiectele pe care le-am implementat până acum și pe care le gândesc în viitor înseamnă mai mult spațiu verde în oraș, mai bine amenajat și îngrijit, ușor și rapid accesibil oamenilor. Fie că vorbim de grădină urbană, terapeutica, pedagogică, verticală sau insulă de verdeață oriunde identific o zonă bună de “înverzit”, consider că aceasta este o oportunitate rapidă pe care orice oraș o poate face pentru a deveni mai prietenos cu cetățenii săi, contribuind la îmbunătățirea bunăstării acestora.

Când nu îți place ceva, cum te mobilizezi să schimbi lucruri? Ai niște pași sau niște gânduri pe care le folosești?

În primul rând, când văd ceva ce nu-mi place (referitor în special la spații verzi sau care doar se vor a fi verzi), văd în același timp și cum aș putea să-l transform și în sufletul meu ia naștere dorința de a-i da viață.

Îmi doresc să fac ceva pentru mine și pentru comunitate, trec de la idee la acțiune: caut un partener măcar cu drag de frumos și verde, cu aceleași obiective de îmbunătățire a zonelor din oraș, apoi discut cu autoritatea locală, cu proprietarul/administratorul terenului respective și caut surse de finanțare.

De ce ar trebui să se implice oamenii care locuiesc în Buftea/București când nu le place ceva?

Există multă negare a responsabilității cu privire la spațiul public din oraș. În timp ce autoritățile locale susțin că „spațiile publice care sunt utilizate numai de locuitorii blocurilor înconjurătoare sunt responsabilitatea locuitorilor”, locuitorii argumentează că „spațiile sunt publice și cad în responsabilitatea autorităților”.

Oamenii trebuie să înțeleagă că spațiul public aparține întregii comunități, că fără natură verde suntem “gri” pe dinăuntru și că doar împreună putem îmbunătăți mediul în care trăim.

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
TAGURI
CITEȘTE MAI DEPARTE:
Înainte: mișcarea pe hold. După: joc și bucurie.
Așa arată schimbarea când sportul devine prioritate. Anul acesta, în programul „Sportul pentru Toți” copiii din 4 școli fac pași siguri către sport!