”Mă implic pentru că știu că dacă las să se întâmple niște proiecte de distrugere, de abuzuri sau situații neplăcute vor crea un precedent și apoi se va transforma în regulă.”
Postat December 19, 2022
Foto: Bogdan Dincă

Care este relația ta cu Bucureștiul acum?

M-am născut în București acum 44 de ani. Multă vreme am avut o relație de iubire și ură cu acest oraș. Nu ascund, că de multă vreme mă bate gândul să îl părăsesc. Acum lucrurile s-au schimbat. Caut și văd natura mult mai mult în oraș, așa împuținată și agresată cum este. Am același instinct de protejare a naturii și a clădirilor vechi ca acum 14 ani când am început să devin o cetățeană activă și implicată. Văd potențial de frumusețe acolo unde o clădire veche stă să cadă sau unde o bucățică de natură este umplută de deșeuri. Mă doare profund orice demolare, orice arbore tăiat sau agresat, orice spațiu verde betonat și aglomerat cu noi construcții, deșeurile care asfixiază orice bucățică de pământ

Ce te motivează să continui să te implici în relația ta cu orașul?

Pentru mine, a mă implica în buna funcționare a orașului, în acord cu valorile mele, face parte din rutina zilnică. Starea mea de bine depinde de ce mă înconjoară, dincolo de ușă și fereasta proprie. Starea mea de bine și sănătatea depind de lucrurile care chiar contează pentru mine: spațiile verzi, grădina blocului, de stradă, de curățenie, de frumusețe, de liniște, de aerul curat, de parc, de biodiversitatea prezentă, de sănătatea arborilor. E cât se poate de firesc să integrez asta ca o normalitate în viața mea. Este un semn că chiar îmi pasă de calitatea vieții mele și a familiei mele, înainte de orice act de altruism. 

Când nu îți place ceva, cum te mobilizezi să schimbi lucruri? Ai niște pași sau niște gînduri pe care le folosești?

Dacă nu îmi place ceva și mi-ar plăcea să se întâmple altceva, îmi propun să scriu o solicitare, să fac o sesizare, să semnez o petiție, să scriu un proiect pentru a fi finanțat și implementat. De asemenea, încerc să mă implic cât pot și în grupul de acțiune locală. Cel mai bine este când suntem mai mulți care facem demersuri împreună în același sens, ca o comunitate puternică. Eu acționez și singură și împreună cu alți cetățeni. De asemenea, îmi place să fiu constantă. Adică dacă e ceva care am solicitat pe e-mail către autorități urmăresc răspunsurile care vin dinspre aceștia și încerc să reiau discuția unde au uitat să răspundă în termenul legal, când mi se pare că au răspuns doar ca să bifeze, când pasează la altă autoritate sau chiar acolo unde răspunsul mi se pare neadecvat și injust.

De ce ar trebui să se implice oamenii care locuiesc în București cand nu le place ceva?

Pot să vorbesc din punctul meu de vedere. Mă implic pentru că știu că dacă las să se întâmple niște proiecte de distrugere, de abuzuri sau situații neplăcute vor crea un precedent și apoi se va transforma în regulă.

Este nevoie însă să mă aliniez permanent cu valorile mele și să recunosc că pentru mine binele comun în oraș presupune renunțare la anumite bunuri sau obiceiuri care acum mi se par poate confortabile, dar care îmi reduc calitatea vieții prin aglomerare și poluare. Cel mai simplu exemplu este că pentru un loc de parcare va trebui să plătesc din ce în ce mai mult și chiar să parchez legal și plătit poate chiar și la sute de metri distanță față de domiciliu sau locul de destinație. Sunt conștientă că autovehiculele nu au ce căuta într-un oraș civilizat, verde și respirabil. Pentru a avea transport de calitate și piste de biciclete e nevoie să renunț la mașină sau să o folosesc din ce în ce mai rar, la costuri ridicate, doar în afara orașului.

Un criteriu foarte important pentru mine este să mă gândesc dacă respectiva acțiune pentru care militez are un impact negativ asupra mediului și /sau asupra banului public. O dorință aparent inofensivă poate avea impact negativ pentru natură și societate. De exemplu: îmi doresc gazon doar că arată verde, deși este costisitor pe banii publici să îl cumpere, întreține, ude? În plus mă întreb cât este de ecologic, pentru că de multe ori firmele de întreținere spații verzi ierbicidează, deci îmi otrăvește mediul în care trăiesc, și elimină alte forme de viață de care depindem – insect, păsări, mamifere mici etc. Ne petrecem mult mai mult în oraș decât în weekenduri și în vacanțe. E mult mai sănătos să ne dorim să avem un nivel de viață bazat pe calitate – mai puțin stres, mai puțină poluare și mai multă sănătate și plăcere zi de zi în orașul în care trăim. A fost posibilă transformarea în alte orașe, de ce nu ar fi valabilă și pentru București? Depinde de fiecare din noi să ne asumăm că putem face mai mult.

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
TAGURI
CITEȘTE MAI DEPARTE: