”Mă motivează și faptul că în timp am văzut că doar prin implicare lucrurile avansează, se schimbă, devin mai bune.”
Postat December 19, 2022
Foto: Bogdan Dinca

Care este relația ta cu Bucureștiul acum?

Relația mea cu Bucureștiul este și bună și rea, ca orice relație. Este un oraș dificil, care uneori te abuzează, alteori te binedispune și te face să râzi. Este orașul în care îmi cresc copilul de aproape 7 ani, în care locuiesc de 25, în care am terminat liceul și universitatea, în care ies la un vin cu prietenele. Pe de altă parte e orașul în care nu încăpeam cu căruciorul de copil pe trotuar, orașul care-mi aruncă zilnic tone de praf în față, orașul cu arbori căzuți și toaletati până la trunchi, în care toți șoferii înjură și stau cu orele în trafic, e orașul murdar, cu gunoaie pe la colțuri. Cred că a devenit o relație matură, în care știu cât să stau și cât să plec ca să fiu sănătoasă la cap.


Ce te motivează să continui să te implici în relația ta cu orașul?

Mă implic pentru fetița mea, pentru toți copiii care merită aer curat și spații verzi, pentru o calitate mai bună a vieții noastre, a tuturor. Mă motivează și faptul că în timp, de 12 ani de când lucrez la Ecopolis și pentru proiecte de îmbunătățire a mediului din oraș, am văzut că doar prin implicare lucrurile avansează, se schimbă, devin mai bune. Mă ajută personal sa stiu ca munca mea are un sens, o fac cu mai mult entuziasm și mă ajută la o stare de fericire personală.

Când nu îți place ceva, cum te mobilizezi să schimbi lucruri? Ai niște pași sau niște gînduri pe care le folosești?

Prima dată mă enervez. apoi îmi canalizez furia spre câțiva pași logici: 1. fotografiez/filmez, 2. sesizez autoritățile, 3. încerc să găsesc susținere în comunitatea respectivă prin adresarea problemei pe grupuri de cetățeni, 4. vorbesc cu oameni cu expertiză, mă documentez mai mult pe ce se poate face legal și, în final, mă gândesc la un proiect și finanțări prin care pot schimba situația. Media este un prieten pentru noi, organizatiile neguvernamentale, ne adresăm ei de câte ori știm ca e nevoie de presiune publică.

De ce ar trebui să se implice oamenii care locuiesc în București cand nu le place ceva?

Pentru sănătatea lor psihică și fizică, pentru copiii lor, pentru comunitatea din care fac parte. E important în vremurile astea să faci parte dintr-o comunitate, să o crești și să o dezvolți, să te asiguri că te înconjori de oameni asemenea ție, cu valori asemănătoare. Din comunități se naște siguranța, veselia traiului în oraș, care nu e simplu, de multe ori. Și ar trebui să se implice pentru că sunt foarte multe de rezolvat, pentru că, așa cum spuneam, Bucureștiul e un oraș dificil, care de multe ori te poate afecta negativ. Oricum, principarea implicare civică este votul local, parlamentar, național. E începutul exercițiului de implicare civică. Mergeți la vot!

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
TAGURI
CITEȘTE MAI DEPARTE: