Daniela Ilea lucrează la Fundația Motivation România din octombrie 2008. În prima săptămână la fundație, ține minte trecerea de la un sistem de stat, la unul privat, iar cel mai mult a bocat-o lejeritatea cu care se luau decizii. La stat, dacă se strica o chiuvetă făcea referate peste referate și putea dura o lună să fie reparat ceva stricat. Aici, într-un ONG, tot ce se strică se repară repede.
Alături de 30 de colegi, Daniela s-a apucat de treabă. Aveau trei proiecte scrise și aprobate prin fonduri structurale. Deși erau birocratice, uneori era benefică și partea asta. Se organizau foarte bine. Pe de altă parte, comunicarea era greoaie, doar pe e-mail, iar oameni buni în meseria lor erau blocați în hârtii și în facut dosare. Pe alte fonduri, cele norvegiene sau de la alte fundații, lucrurile erau mai ușoare.
Din 2008, echipa lor se uita constant pe internet și căuta oportunități de finanțare sau parteneriate. Proiectele finanțate aduc constanță și interacțiune cu oameni noi.
Cu Fundația Comunitară București au luat legătura în 2014. Au strâns bani pentru un proiect la „Swimathon București”, soluții de la profesioniști la „8 ore peste program pentru o cauză bună”, apoi au câștigat o finanțare printr-un fond numit gestionat de fundație.
„Urmăream site-uri, iar în 2014 am dat de Fundația Comunitară București. Am luat legătura cu ei și am păstrat-o, pentru că vorbim aceeași limbă – oengeza. Ne sunăm, rezolvăm lucruri ușor, avem cu cine să ne sfătuim. E o altă experiență să lucrezi cu un ONG pentru ca știe munca de pe teren și vede detaliile de pe fundal când e vorba de a pune un proiect în practică, ” povestește Erika Garnier, omul de bază pe comunicare din Motivation.
Își doresc să includă tinerii lor cu dizabilități în activități și proiecte ale comunității, pentru că putem funcționa împreuna daca fiecare își face partea lui. De exemplu, în proiectul „Cultivam încrederea și acceptarea”, finanțat cu 17.000 de lei de un fond numit pe care îl gestioneaza echipa Fundației Comunitare București, Motivation a creat o experiență pentru 50 de elevi de la Școala Bragadiru și tinerii lor cu dizabilitați, într-o seră de legume care exista deja. Lucrau în ea de patru ani, dar cu acest proiect au lucrat împreuna cu tineri din comunitatea Bragadiru.
„Pui o floare, o roșie, dar vezi și ce muzică ascultă tinerii sau ce conversație fac”. Echipa Motivation și-a dorit să îi faca pe tinerii cu care lucrează să uite că au dizabilități și că pot face lucruri normale, în numite contexte. De exemplu: un mediu accesibil pentru ei, dispozitive, o pereche de ochelari, scaun rulant adaptat etc. Oricât ne-am strădui noi să lucrăm cu ei, când dau piept cu lumea din comunitate își aduc aminte că au dizabilități și fie se simt inferiori, fie au mai puțină încredere în ei. Când au venit tinerii de la școală la seră ca să lucreze împreună, s-au creat prietenii. Tu ca tânăr cu dizabilități îi înveți pe ceilalți să planteze o roșie, o floare și te bucuri. Te valorizezi diferit și îți schimbi părerea despre tine când vezi ca poți să împărtășești ceva din ceea ce ai sau știi. E ok să le vorbim tinerilor despre dizabilitate, dar când îi pui într-un context de lucru, ei înțeleg singuri care e diferența între dizabilitate, abilitate și limita lor, ” completează Erika.
Din martie pâna în iunie 2017, au avut activități cu tinerii de la școală și au uitat de dizabilitate, de școala specială sau de școala normală. Au creat legături prin povești personale și s-a trecut de la sine de limita acestor termeni.
„Ne-au suprins cei 50 de elevi de la Școala Bragadiru. Au vrut sa mai stea și dupa programul proiectului. Voiau sa ajute, sa se implice și în alte activități. Percepția lor s-a schimbat repede. Dacă la începutul proiectului „Cultivăm încrederea și acceptarea” veniseră cu niște idei, pe parcurs au spus că tinerii cu dizabilități sunt foarte educați și cu suflet bun. Probabil își imaginau ca sunt triști, blazați sau ca nu știu să interacționeze cu oamenii,” spune Daniela despre testimonialele lor.
Împreuna au plantat flori, răsaduri de mușcate, au pus roșii, ardei, castraveți, varză, pătrunjel, mentă, sfeclă, apoi au așteptat să crească ca să le gătească împreună. Au mai lucrat cu domnul Ninel, un grădinar care se ocupă de seră de șase ani la Motivation. Au învățat de la el că înainte să pui răsadurile de roșie în pamânt, sapi niște șanțuri lungi, apoi răsadul nu îl pui în poziție verticală, ci puțin culcat. Pui pamânt pe el, îl uzi, iar dupa doua zile, roșia e în picioare. Au petrecut șase ore pe lună, timp de patru luni. Cel mai mult le-a plăcut să facă plăcintă cu mere pentru că s-a lucrat la multe mâini și au făcut totul în echipa.
În paralel cu proiectele, echipa Motivation lucrează constant cu tinerii lor în seră, gătesc și fac sport. Am început să facem mai mult sport. E altfel când tu, cel care lucrezi cu ei, psiholog fiind, te îmbraci și faci sport. Contează să te vada și pe tine acolo, să aveți aceeași experiență traită,” spune Erika.
Comunitatea din Bragadiru are câteva mii de locuitori. Știu de Motivation, iar daca te uiți când mergi pe șoseaua principală la magazine, vezi că au instalate rampe. S-a făcut o trecere de pietoni în dreptul școlii și are lift de o parte și de alta. Echipa fundației se bucură că în comunitate, oamenii au realizat că există persoane cu dizabilități active care vor să treacă strada în siguranță. Și din afara comunității vin lucruri bune. Lucreaza cu angajați din companii care fac voluntariat și își petrec aproape toate weekendurile cu tinerii lor.
Daniela e mândra și spune: „Ieșim să mâncăm, să jucăm baschet sau badminton. Pregătim tinerii să fie parte din comunitate, să aibă prezență și să se descurce. Ne antrenăm constant cu schimbarea de mentalitate a celor care nu au probleme.”
Tinerii lor sunt adolescenți, ca toți adolescenții, cu nevoi pe care trebuie sa le gestioneze. Echipa Motivation descoperă pas cu pas ce soluții sunt mai eficiente. Iar dacă acum câțiva ani vorbeau doar despre școală, acum vorbesc despre joburi, educație sexuală, unde pot ieși în timpul liber.
Dacă în trecut nimeni nu credea că unii dintre tinerii cu dizabilități se vor duce singuri la magazinul de la colț sau la Cora. Dar se duc, iar unul dintre motive este exercițiul constant de comunicare, interacțiunea cu oameni noi. Activitățile din proiectele finanțate i-au ajutat sa nu stea doar ei între ei. Pregătirea pentru viitor este grea și se muncește intens pentru ea. Fac antrenament la Motivation SRL.,
lucrează la adaptare de scaune rulante sau la șlefuire de mobilă. Din bonusurile primite saptamânal strâng bani pentru telefoane, laptop, caști, mp3 pe care de multe ori le demonteaza sau fac schimb între ei. Iar alții vor să facă plimbări, să viziteze toate mall-urile din București.
Dincolo de toate aceste exerciții pe care echipa Fundației Motivation le face pentru tinerii cu dizabiliți, ramâne să facem și noi un exercițiu: să ne comportăm firesc cu ei, iar dacă nu știm ce să facem într-o anumită situație, să îi întrebăm.
Material realizat în 2017, de Fundația Comunitară București.
*Tinerii din programul „Impact au dizabilitați medii și severe” au fost preluați de Fundația Motivation România din instituții de stat, începând cu anul 2003. La Motivation, tinerii primesc atât protecția și căldura unei familii, cât și acces la terapii care îi ajută să se descopere și sa își îmbunătățească abilitațile de comunicare și relaționare și deprinderile de viață semi-independentă.
Împreuna cu echipa fundației, lucrează în atelierul de terapie ocupațională, sala de kinetoterapie și camera de stimulare multisenzorială, învață culorile,se joacă, fac sport.