Text de Monica Tudorache
Felicia Ienculescu Popovici e întotdeauna prinsă în proiecte, întreține comunicarea cu oamenii cu care lucrează, iar zilele nu seamănă unele cu altele. Totuși, are o pasiune constantă încă din copilărie: în perioada caldă, grădinărește întotdeauna – „Nu se poate altfel”.
A crescut în apropierea casei de la țară a bunicilor, în clisura Dunării, unde astăzi locuiește mama ei. „Am fost obișnuită să mă trezesc dimineața și să ies în grădină ca să culeg roșii. Îmi ajutam bunicii la diverse lucruri, de la scos cartofi și până la cules de prune. Adică știu și fac lucrurile astea din copilărie. Iar când locuiam la oraș, plecam mereu la țară. Ne chinuiam îngrozitor să ajungem la bunici în puținul timp pe care îl aveam”.
Felicia nu a întrerupt niciodată pasiunea pentru grădinărit. Nici măcar în anii în care a locuit în București. A amenajat o mică grădină pe terasa blocului în care locuia. „Grădinăritul te ajută să te relaxezi, să elimini din energiile negative, să uiți de grijile de zi cu zi, și mai e și contactul ăsta direct cu plantele. Trebuie să găsești soluții pentru ele, să le muți, să le ajuți, nu e doar o simplă scormoneală în pământ, e o relație și un proces. Trebuie să fii acolo pentru ele”.
Pasiunea ei pentru grădinărit, dublată și de cea a colegilor de la Greenitiative, a luat forma unui proiect eco-friendly. Prin 2010, își amintește Felicia, au descoperit că un acoperiș înierbat e ideal – și pentru casă, și pentru mediu, si pentru ei, ca oameni. Mai apoi, s-au gândit că această grădină va fi localizată în Mogoșoaia, în apropierea Bucureștiului, ca oamenii să poată veni s-o vadă, să preia exemplul și să-l adapteze. „Am zis să facem un super acoperiș înierbat, un acoperiș grădină, pe care să cultivăm ceva. Să folosim suprafața de deasupra clădirii pentru a produce hrană”.
S-au gândit că dacă terenul e atât de scump în marile aglomerări urbane, de ce să nu fie folosit absolut tot ce poate fi folosit, inclusiv partea de acoperiș. Acum, pe lângă hrana sănătoasă din grădină, produc și energie solară. Iar amestecul de plante ce se găsește acolo nu este unul întâmplător, ci respectă principiile permaculturii, ca plantele să se ajute unele pe celelalte, fără să fie nevoie de substanțe și tratamente chimice.
Au avut nevoie de un grant pentru amenajarea acestei grădini de pe acoperiș. Și au reușit să ia acești bani de la Fundația Comunitară București în 2015. Știau de fundație de la colega lor, Monica Grecu și de atunci au păstrat o colaborare frumoasă. Felicia își amintește că se gândea: „ Noi ONG-urile ne întindem mereu mai mult decât ne e plapuma, în goana îndeplinirii unor visuri, a unor idei, pentru a completa niște lucruri în societate pe care le vedem că nu se întâmplă așa cum ne dorim noi. E un lucru minunat când finanțatorii înțeleg să susțină visuri legate de sustenabilitate, cu impact comunitar”.
Au avut în acel an o perioadă plină, pentru că trei proiecte s-au suprapus pentru o perioadă – „a fost o provocare să le facem pe toate”. Dar, pe lângă ajutorul primit de la FCB, au avut studenți de la arhitectură care au făcut voluntariat. „La Green Mogo studenții au avut ocazia să pună în practică ce învață în facultate, am creat un spațiu pentru ei și sunt bine veniți în continuare. Unii au venit și vara asta, am avut o studentă care a locuit la noi câteva zile. Vrem să păstrăm același ritm”.
O altă provocare în construirea grădinii de pe acoperiș a fost să lucreze la ea pe ploi și vânt. Dar „au fost și zile foarte frumoase, de exemplu asta când am pus pământ pe acoperiș, a fost o zi de mai minunată”.
Acum sunt în etapa în care vor să folosească clădirea ca instrument didactic. Și și-ar dori să nu fie ei singurii care fac asta, iar administrația locală să observe lucrurile bune și să preia exemplul, pentru că li se pare că ar trebui să existe mai multe clădiri publice verzi.
Le dă încredere să spună că e un exemplu ce au construit acolo pentru că oamenii se duc în vizită la Mogoșoaia să vadă grădina de pe acoperiș. Se duc oameni din ONG-uri, din comunitate, tot felul de oameni, Unii se duc chiar pe nepusă masă, se trezesc cu ei la poartă. Felicia îi vede coborând din mașină și apropiindu-se de casă.
Odată ajunși, se bucură de experiența „La vie en vert”, după cum e scris pe caietele făcute de cei de la Greenitiative, din hârtie reciclată. Și fiecare idee și inițiativă văzută acolo a fost dezvoltată și folosită mai departe de către ceilalți: „Peste 2.000 de oameni au trecut în ultimii doi ani pe la Green Mogo și au aflat despre ce facem noi”.
Grădina de pe acoperiș este un refugiu și pentru copiii defavorizații din comunitate, cărora le place să grădinărească, să găsească fructe și legume, să joace badminton după fiecare activitate, să descopere împreună specii locale de insecte și păsări.
Felicia crede că oamenii care vin să-i cunoască își doresc să vadă și să facă mai mult, își doresc si confort, dar le pasă și de natură. La Green Mogo găsesc de peste opt ani soluții experimentate de ei pentru un mod de viață mai sustenabil.
În universul grădinii de pe acoperiș, începi să simți cum unele lucruri pe care le vedem doar la televizor sunt posibile și în România.
*Urmărește-i aici: https://www.facebook.com/Centrul-Green-Mogo-557071394370356/
Material realizat în 2018 de Fundația Comunitară București.