”Soluțiile nu au cum să vină doar de la autorități. Chiar dacă ei implementează, soluțiile vin de fapt, zi de zi, de la noi toți, pentru ca “we are all in this” și bine ar fi dacă am înțelege asta.”
Postat December 19, 2022
Foto: Bogdan Dinca

De ce te implici într-un eveniment ca Swimathon și de ce e importantă o comunitate de suport pentru proiecte/organizații?

Pentru că știu ca am mulți oameni în jurul meu care vor să facă lucrurile din jurul lor mai bune. Swimathon ne dă an de an ocazia să facem asta și vine mereu la pachet cu o energie extraordinară! Oamenii care au participat la Swimathon alături de noi au devenit prieteni de lungă durată ai copiilor, s-au transformat în comunitatea noastră, iar asta ne dă stabilitate și curaj că putem fi alături de copii mulți ani la rând și chiar putem avea un impact real în viețile lor! Când oamenii înțeleg și vad exact cum ajuta timpul și efortul lor, investesc mult suflet, iar asta le dă mult avânt și, dintr-o data, situații în care unii văd poate doar căi fără ieșire, un om cu avânt și suflet, vede multe, multe soluții! Asta se întâmplă și pentru că știe ca nu e singur în fața unei situații complexe, ci are sprijinul întregii comunități care s-a lipit la rândul ei de cauza noastră.

Ce te motivează să continui să te implici? 

Gândul că munca mea face an de an viața mai buna pentru minim 200 de copii (și familiile acestora) pe care îi primim zilnic în Centrele noastre din București, Prahova și Călărași. Gândul că munca mea are mult sens. Bucuria unui copil care reușește sa citească și să înțeleagă un text pentru prima data, bucuria unei mese calde zilnice, recunoștință unui bunic care își crește nepoata singur, și, bineînțeles, comunitatea de prieteni de nădejde a copiilor care ne da curaj și răspunde pozitiv atunci când le cerem sprijinul, comunitate care crește an de an.

Dacă ar fi să te muți înapoi în București, ce ți-ai dori să vezi? Ce ți-ai dori îmbunătățit la oraș?

Situațiile și multe din problemele cu care avem de-a face noi, oamenii, sunt uneori extrem, extrem de complexe. În sensul asta cred ca în orice comunitate, fie ea rurala, fie urbana, fie de la noi, fie din străinătate, sunt mereu, multe, multe lucruri de îmbunătățit. Cum se zice,”munca nu se termina niciodată”. Important e să ne dorim mai bine, pentru noi toți. În direcția aceasta, cred ca mi-a plăcea să vad un număr din ce în ce mai mare de instituții (școli, spitale, centre de sprijin pentru copii, bătrâni, persoane cu dizabilități, etc) care sunt într-adevăr funcționale și unde oamenii care muncesc acolo au și pregătirea și motivația necesară să facă zi de zi lucrurile mai bune pentru întreaga comunitate. Dacă ar fi să dau un exemplu fix din zona mea de activitate, pe ceea ce înseamnă Centre de Sprijin pentru Copii, în toată România e o nevoie încă imensă de acoperit, iar Bucureștiul e și el mult în urmă: doar 7% dintre copiii din familii vulnerabile au loc într-un Centru cu servicii zilnice (masă caldă, ajutor la teme, suport emoțional, hăinuțe, rechizite). Deci, da, mi-ar plăcea sa existe un Centru Suport în fiecare cartier și în fiecare sat din țara noastră.  Aceasta ar fi situația ideală, pentru ca 1 din 2 copii din România trăiește la limita sărăciei și, pe fondul acesteia 1 din 5 copii abandonează școala. O situație și mai bună ar fi ca aceasta nevoie să se reducă și aici vorbim de lucruri și mai complexe, cum ar fi de exemplu creșterea salariul minim pe economie (1 din 3 români are salariu minim) și de mult mai mulți actori implicați la nivel macro.

Când nu îți place ceva, cum te mobilizezi să schimbi lucruri? Ai niște pași sau niște gînduri pe care le folosești?

Dacă situația mă afectează în mod direct de ceva vreme, atunci probabil am deja informații despre cum mă impactează negativ și ce vreau să schimb ca să fie bine/mai bine. Dacă e vorba despre o situație care afectează alți oameni și cu care eu nu m-am confruntat în mod direct atunci trebuie să am răbdare și sa pun multe întrebări și să abordez probabil un număr ridicat de oameni ca să înțeleg exact cu ce am de-a face. Nu e ok sa îmi dau cu presupusul. După, trebuie să pricep pas cu pas cum pot fi lucrurile îmbunătățite și cine exact poate să ajute în direcția aceasta: instituții publice, private, oameni din comunitate, etc. Nu în ultimul rand trebuie sa înțeleg cadrul legal al respectivei situații, atât cadrul legal actual, dar și potențiale lucruri care, cu sprijin juridic potrivit, pot fi ajustate și pot crește șansele ca lucrurile sa se îmbunătățească în mod real pe termen mediu și lung. 

De ce ar trebui să se implice oamenii care locuiesc într-o comunitate când nu le place ceva?

La întrebarea aceasta, o să încep așa: a te implica nu înseamnă a face treaba președintelui, treaba primarului, funcționarului, etc, pentru că, da, toți avem resurse limitate, de timp, de energie, de bani, etc. A te implica cred că înseamnă în primul și în primul rand a fi treaz, a-ți cunoaște drepturile și obligațiile, a le respecta și a dori și a ști cum îți pot fi respectate. Acesta ar fi pasul 1. Pasul 2 ar fi să știi ce pârghii poți apela atunci când știi că ești poate nedreptățit și a avea curajul sa vorbești pentru tine și de ce nu, pentru cei din jur sau, de ce nu, a dezvolta la rândul tău servicii, produse care să servească binele general al comunității. Reiau și spun ca situațiile cu care ne confruntăm noi zi de zi ca oameni pot fi atât de complexe, încât nu au cum să aibă soluții doar la un primar și la echipa lui (de exemplu). Chiar dacă ei implementează, soluțiile vin de fapt, zi de zi, de la noi toți, pentru ca “we are all în this” și bine ar fi dacă am înțelege asta.

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
TAGURI
CITEȘTE MAI DEPARTE: