Spațiul unde se dezbat idei pentru oraș
Postat October 30, 2018
Foto: Johanna Rannula

Iulian Canov este urbanist și unul dintre administratorii proiectului „La firul ierbii”, lansat în 2015 ca un spațiu oferit comunității pentru proiecte de interes public, care pot fi cunoscute și dezbătute de toți actorii urbani interesați, într-un mediu deschis și prietenos.

Inițiat de Nod makerspace împreună cu Wolfhouse Productions, Calup și Institutul pentru Politici Publice, proiectul este gândit ca o continuare naturală a procesului de conversie a platformei Industria Bumbacului din cartierul Timpuri Noi. Scopul proiectului este de a oferi comunității bucureștene active un centru public cu acces permanent, amenajat și echipat, care să permită interacțiunea între toți actorii implicați în viața comunității: cetățeni implicați, grupuri civice de cartier, ONG-uri locale, autorități publice locale, tineri voluntari, comunitatea industriilor creative, sectorul de afaceri.

La Firul Ierbii a fost un proiect câștigător în programul Mobilizăm Excelența, finanțarea fiind oferită de Porsche prin Fundația Comunitară București. Iulian își aduce aminte destul de vag de acea perioadă a anului 2015. Nu auzise multe despre fundație, știa despre evenimentul de fundraising Swimathon București și spera ca în viitorul apropiat Swimathon să se organizeze pe Dâmbovița.

Au luat legătura cu Fundația Comunitară când a fost lansat programul Mobilizăm Excelența, pentru că se potrivea cu proiectele, nevoile și ideile pe care le aveau în acea perioadă: se gândeau la regenerarea urbană, la renovarea unor spații industriale abandonate, la o dezbatere politică despre marile proiecte din oraș, să amenajeze un spațiu relaxat, pozitiv, pentru dialog, sau să cultive o idee de comunitate locală în Timpuri Noi, și de ce nu, în tot Bucureștiul. „Am aplicat pentru că ni s-a părut că avea o structură accesibilă și pentru că am crezut că ne va ajuta să ne punem la punct un plan de bătălie pentru ideile menționate anterior”, adaugă Iulian.

Finanțarea din programul Mobilizăm Excelența le-a oferit mai mult decât o sumă care să-i ajute să-și înceapă proiectul. Au primit o validare a unui juriu, o evaluare obiectivă, transparentă. Au câștigat un concurs pentru a primi banii – și dincolo de energia și încrederea pe care au primit-o ei înșiși, au transmis aceste sentimente și către alte surse de finanțare.  „Am fost deschiși să învățăm și să recunoaștem lipsa noastră de experiență în domeniul ONG. Atitudinea asta ne-a ajutat să evoluăm. Iar ce am apreciat la colaborarea cu FCB a fost „superserviciul de coach”. Chiar dacă rolul fundației era de a fi grant manager, și-au asumat atât timpul, cât și responsabilitatea de a-i învăța și de a-i sfătui pe ceilalți în diverse probleme.”

Șantierul spațiului a durat aproximativ șase luni. Au renovat și igienizat locul, au schimbat toate instalațiile electrice, au montat niște ferestre foarte mari, ca să fie luminos și într-o legătură directă cu spațiul public. De atunci au trecut patru ani, timp în care echipa La Firul Ierbii a susținut dezbateri publice, inițiative civice, ateliere și cursuri tematice, expoziții, activități comunitare.

„Îmi doresc ca spațiul să devină un reper pentru organizațiile civice și pentru companiile implicate social. Și îmi mai doresc să păstrăm acest spațiu cât mai mult și să îl conservăm, pentru că este valoros. Eu mă implic în cartierul în care lucrez, nu în cel în care locuiesc. Împreună cu colegii mei am vrut să schimbăm felul în care arată cartierul Timpuri Noi, să fie mai frumos și mai bine. Putem inventa și promova proiecte de dezvoltare urbană bazându-ne pe feedbackul comunității locale. Nu vreau să renunț. Mă implic în cartier pentru că mi se pare util, dar și interesant ca experiență.”

Spațiul îl găsești aici: http://www.lafirulierbii.org/

Iar pe Facebook aici: https://www.facebook.com/nevedemlafirulierbii/

Materal realizat în 2018 de Fundația Comunitară București.

 

CATEGORIE
FUNDAȚIA COMUNITARĂ BUCUREȘTI
TAGURI
CITEȘTE MAI DEPARTE:
Finanțăm 17 burse din Fondul de burse pentru robotică și programare ING Hubs
Cele 17 solicitări de burse provin din 12 localități din țară. 14 sunt aplicații de echipă și 3 individuale.