Educație prin sport

 

Programul “Sportul pentru toți”, inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu Decathlon România, urmărește crearea unor condiții și contexte mai bune pentru ca bucureșteni de toate vârstele să poată practica sport.

Valoarea totală a programului de finanțare pentru București, pentru anul 2021 este de 65.000 de euro. 

Prin pilonul “Educație prin sport” ne propunem să susținem 3-6 școli și/sau licee din București să-și construiască, reamenajeze sau îmbunătățească facilitățile pentru sport, fie că sunt terenuri în aer liber sau săli de sport. 

Bugetul total disponibil pentru finanțarea pilonului ”Educație prin sport” este de 243.500 de lei (50.000 euro).   

Termenul limită de depunere a propunerii de proiect este: 10 mai 2021, orele 18:00.

Proiectele vor fi desemnate câștigătoare în urma unui proces de selecție ce cuprinde mai multe etape: preselecția ideilor de proiect în baza criteriilor de eligibilitate, selecția realizată de către un juriu independent și interviuri cu aplicanții de pe lista scurtă.

De AICI poți descărca Ghidul Aplicantului.

Programul “Sportul pentru toți” este finanțat de Decathlon România.

DESPRE NOI

DESPRE PROGRAMUL SPORTUL PENTRU TOȚI

PILONUL EDUCAȚIE PRIN SPORT

***

Programul “Sportul pentru toți”, inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu Decathlon România, urmărește crearea unor condiții și contexte mai bune pentru ca bucureșteni de toate vârstele să poată practica sport.

Prin pilonul “Educație prin sport” ne propunem să susținem 3-6 școli și/sau licee din București să-și construiască, reamenajeze sau îmbunătățească facilitățile pentru sport, fie că sunt terenuri în aer liber sau săli de sport, pentru ca elevii lor să poată practica sport cu plăcere și în siguranță.

Planurile cadru pentru învățământ primar și gimnazial ne arată că în școlile din România, copiii fac cel mult două ore de educație fizică și sport pe săptămână, iar din Analiza multidimensională a educației, realizată de Banca Mondială în parteneriat cu Ministerul Educației aflăm că în perioada 2017-2018 o treime din școlile primare și gimnaziale din țară nu aveau o sală de sport. În același timp, România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă, iar conform datelor COSI pentru România, unul din patru copiii de 8 ani are probleme de greutate, în timp ce unul din zece copii suferă de obezitate.

Sportul și activitatea fizică reprezintă baza unei vieți sănătoase, iar prin pilonul „Educatie prin sport”, urmărim îmbunătățirea infrastructurii sportive din școli, pentru ca elevii acestora să poată fi implicați în activități sportive variate și atrăgătoare și să își formeze, de la școală, obiceiul de a integra sportul regulat în viețile lor.

Exemple de proiecte care NU sunt de interes pentru program (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):

 • proiecte care vizează exclusiv achiziția de materiale consumabile pentru orele de sport (de ex. mingi, rachete de tenis, palete de badminton, saltele de yoga etc);
 • amenajări temporare de spații destinate activităților sportive cum ar fi de ex. achiziția de echipamente pentru un turneu mobil de volei/tenis (fileuri, mingii, rachete, scaune, umbrele etc);
 • orice fel de amenajări improvizate, sau achiziții de echipamente neînsoțite de specificații tehnice și certificate de garanție de producător;

Exemple de proiecte ce pot fi finanțate (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):

Căutăm să finanțăm proiecte de construcție, sau reamenajare a terenurilor de sport în aer liber sau ale sălilor de sport din școli și licee din București.

Acestea pot fi, dar nu sunt limitate la:

 • Achiziția de echipamente și mobilier sportiv omologate, precum coșuri de baschet, porți de handbal sau (mini)fotbal, spaliere, fileuri de volei/tenis – inclusiv montarea stâlpilor de susținere, mobilier pentru sălile de sport, mobilier vestiare etc.
 • Mici renovări ale terenurilor de sport sau sălilor: schimbare/recondiționare podea, îmbunătățire încălzire sau ventilație în săli, schimbare suprafață de joc (inclusiv reparare/egalizare șape de teren), zugrăvire, schimbare sistem de iluminat, trasare terenuri sau vopsit podea, recondiționări terenuri etc.
 • Construcția de facilități sportive adiționale, precum groapă de sărituri în lungime, culoare de alergare, piste de atletism etc.
 • Completări/finalizări ale renovărilor mai ample deja începute;

Propunerile de proiect vor cuprinde, pe lângă informații generale despre școală și prezentarea activităților de educație fizică și sport actuale și a oportunităților din această zonă, fotografii color ale facilităților sportive existente, un plan minim de (re)amenajare și un deviz cu ofertă de preț, care include și garanția materialelor, echipamentelor și a lucrărilor, în funcție de nevoile definite în proiect

***

Finanțările sunt oferite de compania Decathlon România

Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente sportive ce respectă cele mai înalte standarde de calitate și inovație din domeniu. La nivel național, Decathlon reunește peste 1200 de colaboratori, într-o rețea de 28 de magazine, la care se adaugă platforma online decathlon.ro. Magazinul include produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Kipsta, Nabaiji, Oxelo, Domyos, Btwin sau Kalenji, cu un raport excelent calitate – preț.

Decathlon comercializează și articole cu eticheta Fabricat în România, produse fabricate în cele 3 unități de producție din țară: București, Timișoara și Reșița. În cadrul acestora sunt produse echipamente sportive marcă proprie pentru drumeții montane și trekking, precum încălțăminte, dar și articole textile pentru ciclism și biciclete pentru adulți și copii, pentru ciclism, triatlon, sporturi de echipă.

Programul este gestionat de Fundația Comunitară București

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 9 ani, a finanțat peste 500 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu peste 2,1 milioane de euro (10,687 milioane de RON). Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro  Pentru întrebări legate de aplicație, ne puteți contacta la adresa cristina@fundatiacomunitarabucuresti.ro.  

CINE POATE APLICA

Cine poate depune un proiect?

Școli sau licee, asociații de părinți, sau organizații non-guvernamentale în numele unei școli din Municipiul București.

Nu sunt eligibili să aplice angajații Decathlon sau ai organizațiilor afiliate, și nici alți membri de gradul I și II ai familiilor acestora (copii, părinți, frați/surori, soț/soție ai angajaților Decathlon).

Criterii de eligibilitate:

(1) Formularul de înscriere proiect   – formular online pus la dispoziție de către Finanțator

 • completat în limba română
 • completat integral, la toate secțiunile sale (acolo unde o secțiune nu se aplică se va face mențiunea N/A).

(2) Coordonatorul de proiect:

 • vârsta minimă 18 ani;
 • este stabilit cu domiciliul sau desfășoară cel puțin o activitate profesională în București;
 • nu aplică la această finanțare ca reprezentant al unei organizații politice sau societate cu caracter comercial.

(3) Proiectul:

 • se referă la construcția, reamenajarea unui teren/ unei săli de sport dintr-o școală sau liceu din București;
 • este de interes general și nu realizează activități de natură politică;
 • nu realizează activități sau susține cauze care aduc atingere sau discriminează pe considerente de etnie, rasă, sex, orientare sexuală, religie, capacități fizice sau psihice sau apartenența la una sau mai multe categorii sociale sau economice.
SELECȚIE

Care este procesul de selecție a proiectelor câștigătoare?

Aplicațiile la Programul de finanțare vor trece prin următoarele etape de selecție:

 1. Înscrierea propunerii de proiect prin completarea unui formular – format predefinit online, pus la dispoziție de către Finanțator;
 2. Preselecția proiectelor depuse în funcție de criteriile de eligibilitate, realizată de Fundația Comunitară București;
 3. Selecția proiectelor realizată de către un juriu independent, format din persoane cu experiență în domenii legate de educație fizică și sport în școli, de promovare a sportului pentru toți, și un specialist în domeniul de construcții, precum și un reprezentant al Decathlon România; 
 4. Organizarea de interviuri finale de selecție cu aplicanții de pe o listă scurtă, dacă juriul consideră necesar.

După aceste etape, selecția proiectelor este considerată finală și proiectele câștigătoare vor fi făcute publice.

*Decizia juriului de a nu acorda finanțare unor idei de proiect este definitivă și nu poate fi contestată de aplicanți.

Proiectele finanțate vor fi selectate în baza următoarelor criterii, care sunt punctate cu note de la 1 la 5:

 • Școala lucrează cu un număr semnificativ de elevi și profesori, care vor beneficia de spațiul (re)amenajat;
 • Diversitatea programelor sportive extrașcolare actuale (școala desfășoară în prezent activități sportive extrașcolare, după orele de școală, sau cluburile sportive desfășoară activități gratuite pe terenul școlii, în afara orelor de curs);
 • Calitatea planului de (re)amenajare (planul este clar, coerent, propune îmbunătățirea vizibilă a stării terenului/ sălii de sport, prevede utilizarea de materiale și echipamente sigure pentru utilizatori);
 • Eficiența planului de (re)amenajare (resursele financiare și umane sunt alocate rațional, bugetul este realist, detaliat și permite atingerea rezultatelor propuse în timpul dat)
 • Extinderea oportunităților sportive din școală după (re)amenajare (amenajarea planificată ajută la introducerea sau extinderea de sporturi noi, introducerea unor activități/programe sportive extracurriculare);
 • Sustenabilitatea (re)amenajării pe termen mediu pentru elevi și activitățile sportive din școală (planul pentru întreținerea elementelor reamenajate este clar și fezabil);
 • Intenția de deschidere mai largă a facilităților sportive din școală și pentru alți actori din comunitate (școala își propune să implice și alți parteneri în desfășurarea de activități sportive pentru a folosi spațiile amenajate);
APLICĂ

Etapele depunerii unei propuneri de proiect

Pentru a putea înscrie o idee de proiect în competiție trebuie să:

 1. Vă creați un cont de utilizator accesând http://www.bucuresti.grantmanager.ro 
 2. Pentru a vă crea cont, în meniul Autentificare utilizatori, dați clic pe butonul Creează un cont nou
 3. Completați formularul de înregistrare cu datele personale și apăsați butonul de la final Creează un cont cont. Veți primi un email de bun-venit și un link valabil pentru o singură accesare, pe care trebuie să intrați pentru a vă seta parola.
 4. Pentru a intra în cont oricând după ce v-ați deconectat, completați câmpurile cu numele de utilizator pe care vi l-ați ales și parola, în meniul din dreapta Autentificare utilizatori.

Înscrierea proiectului pe platformă

Pentru a putea înscrie un proiect trebuie să vă fi creat înainte un cont de utilizator (vezi mai sus).

Odată autentificat, veți vedea Programe de finanțare disponibile în pagina principală sau în meniul de sus Fonduri. Selectați Programul ”Sportul pentru toți”-Educație prin sport și vă apare formularul de înscriere a ideii de proiect pe care trebuie să-l completați.

Când începeți să completați formularul și îl salvați, dacă ieșiți din cont sau vă deconectați din platformă, veți regăsi formularul de proiect la care lucrați, după ce vă autentificați din nou în platformă, accesând meniul Start. Pentru a continua completarea aplicației, apăsați pe titlul programului la care vreți să aplicați și vi se va deschide ultima variantă salvată a formularului pe care ați început să-l completați.

Pentru  a trimite formularul completat pentru evaluare (ATENȚIE! până cel târziu la 10 mai 2021, ora 18:00) apăsați pe butonul “Trimite”. Odată trimis în evaluare, formularul nu mai poate fi modificat; acesta poate doar să fie vizualizat.

Pentru ușurință, vă recomandăm să scrieți aplicația în formularul Word din arhiva de Materiale auxiliare, înainte de a o încărca pe platformă.

Completarea aplicației de proiect pe platformă – formular predefinit online:

 • Formularul se poate completa doar după autentificare. 
 • Formularul se completează integral în limba română. El poate fi completat în mai multe etape. Este important să salvați informațiile completate de fiecare dată înainte de a ieși din cont, dar și în mod periodic, dacă păstrați aplicația deschisă mai mult timp.
 • Nu depășiți numărul de caractere menționat la fiecare secțiune.
 • La evaluare vom lua în considerare doar formularele depuse până la data de 10 mai 2021, ora 18:00.

Materialele auxiliare disponibile pentru completarea proiectului 

Înainte de a începe să scrieți proiectul, asigurați-vă că ați descărcat și parcurs documentele din arhiva “Materiale auxiliare”, disponibilă AICI.

În arhiva “Materiale auxiliare” veți găsi următoarele documente:

 • ghidul aplicantului în format pdf;
 • formularul de aplicație în format word;
 • modelul de buget în format excel – acest tabel trebuie completat cu detaliile financiare ale proiectului și trebuie încărcat la secțiunea aferentă din cadrul formularului online, înainte de a trimite proiectul în evaluare;
 • instrucțiuni de folosire a platformei de înregistrare a aplicațiilor în format pdf;
JURIU

Juriu

Selecția proiectelor este realizată de către un juriu independent, format din persoane cu experiență în domeniile de interes ale programului de finanțare. Juriul Pilonului Educație prin sport este format din:

 • Raul Turcu: Head of Projects at We stop fire, Owner RPM Engineering;
 • Luciana Denisa Traistaru: Inspector Școlar pentru Activități Extrașcolare ISMB;
 • Virgil Stănescu: Președinte Club Steaua CSM EximBank, care evoluează în Liga Națională;
 • Cosmina Mironov: Conferențiar universitar dr. Facultatea de Psihologie și Științele Educației, membru al grupului de inițiativă Comunitatea Educație pentru Științe;
 • Bogdan Dorobanț: Project/CSR leader la Decathlon România.

Politica de evitare a conflictului de interese
Membrii juriului nu pot aplica în competiție, direct sau indirect. În măsura în care un membru al juriului este direct interesat de unul dintre proiecte, se va abține de la punctare și dezbateri în ceea ce privește proiectul respectiv.

*Decizia juriului de a nu acorda finanțare unor idei de proiect este definitivă și nu poate fi contestată de aplicanți.

CALENDAR

Calendarul pilonului Educație prin sport al programului Sportul pentru toți este următorul:

3 martie 2021 – lansarea apelului de propuneri de proiecte:

În perioada apelului de propuneri de proiecte, organizăm sesiuni de discuții cu potențialii aplicanți pentru a clarifica orice întrebări legate de aplicație. Sesiunile vor avea loc online, cu programare prealabilă pe email,  astfel:

  •     17 martie, interval orar 10:00-12:00
  •     5 aprilie, interval orar 16:00-18:00
  •     7 aprilie, interval orar 10:00-12:00
  •     22 aprilie, interval orar 14:00-16:00
  •     27 aprilie, interval orar 12:00-14:00

Pentru a participa la aceste sesiuni, vă rugăm să ne trimiteți un email de programare la adresa: cristina.vaileanu@fundatiacomunitarabucuresti.ro.

10 mai 2021, ora 18:00 – închiderea perioadei de înscriere a propunerilor de proiect

11 mai – 1 iunie 2021 – selecția proiectelor eligibile

3 iunie 2021 – anunțarea proiectelor câștigătoare:

4 iunie –  15 iunie 2021 – contractare proiecte câștigătoare

15 iunie  – 15 octombrie 2021 – implementarea proiectelor

Până la 15 noiembrie 2021 – raportare finală

*Organizatorii pot decide oricând modificarea calendarului, prin înștiințarea scrisă, în prealabil, publicată pe website-ul: www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.

PROIECTE FINANŢATE
 1. Reamenajare sală de sport, Școala gimnazială nr.150, sector 5 cu o finanțare de 57.563 lei. Asociația de părinți din școală contribuie cu o co-finanțare de 31.028 lei.
 2. Reamenajare teren de sport,  Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații ”Gheorghe Airinei”, sector 6 cu o finanțare de 78.114 lei.
 3. Reamenajare teren de sport, Școala gimnazială specială pentru deficienți de vedere, sector 2 cu o finanțare de 60.827 lei.
 4. Reamenajare elemente din sala de sport, Școala Gimnazială nr.129, sector 4, cu o finanțare de 53.750 lei.
CONTACT

Fundația Comunitară București
Strada Gina Patrichi, Nr. 6, sector 1, Bucuresti

Pentru întrebări legate de program și procesul de aplicație, o puteți contacta pe

Cristina Văileanu – Grants Manager
cristina.vaileanu[at]fundatiacomunitarabucuresti.ro
0723.689.658

sau

Ana Mircioagă – Grants Coordinator
ana.mircioaga[at]fundatiacomunitarabucuresti.ro
0730.179.997

*********

Disclaimer 

Fundația Comunitară București garantează confidențialitatea datelor personale ale tuturor participanților la acest program, prelucrează datele cu caracter personal doar  în scopul identificării participanților la program și contactării câștigătorilor în vederea acordării finanțării specificate în Ghidul de finanțare al acestui program. Datele stocate vor fi păstrate pe perioada derulării programului de finanțare.

Participanții la program, în calitate de persoane vizate, au, conform Legii 677/2001 și a Legii 190/2018, următoarele drepturi: Dreptul la informare – puteți solicita informații privind activitățile de prelucrare a datelor dumneavoastră personale; Dreptul la rectificare – puteți rectifica datele personale inexacte sau le puteți completa; Dreptul la ștergerea datelor (“dreptul de a fi uitat”) – puteți obține ștergerea datelor, în cazul în care prelucrarea acestora nu a fost legală sau în alte cazuri prevăzute de lege; Dreptul la restricționarea prelucrării – puteți solicita restricționarea prelucrării în cazul în care contestați exactitatea datelor, precum și în alte cazuri prevăzute de lege; Dreptul de opoziție – puteți să vă opuneți prelucrărilor de date; Dreptul de a depune plângere – puteți depune plângere față de modalitatea de prelucrare a datelor personale la Autoritatea Naționala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal; Dreptul de retragere a consimțământului – în cazurile în care prelucrarea se întemeiază pe consimțământul dumneavoastră, vi-l puteți retrage oricând. Retragerea consimțământului va avea efecte doar pentru viitor, prelucrarea efectuată anterior retragerii rămânând în continuare valabilă; Retragerea consimțământului nu va afecta legalitatea prelucrării în baza consimțământului acordat înainte de retragerea acestuia.

Pentru exercitarea acestor drepturi participantul la program se poate adresa Fundației Comunitare București, la office@fundatiacomunitarabucuresti.ro, www.fundatiacomunitarabucuresti.ro