Update 19 octombrie: Suma totală strânsă în Fondul de urgență urcă la 386.469 lei din donațiile și finanțările primite. Am oferit până acum 17 granturi în valoare totală de 331.335,5 lei pentru 14 organizații și am cheltuit 30.213,75 lei pentru transportul refugiaților către destinația dorită.
La începutul lunii octombrie, Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) a decis să continue să susțină Fondul cu suma suplimentară de 103.089 lei pentru organizații cu proiecte urgente în zona de educație a refugiaților ucraineni. În urma unui proces de consultare, am identificat două organizații pe care să le susținem prin această finanțare: Asociația pentru Responsabilitate Socială Plan B cu suma de 22.300 lei pentru continuarea activității grădiniței Superheroyi înființată de Asociație in martie 2022 și Asociația SNK cu suma de 80.798 lei. Din aceasta, 31.776 lei vor fi alocați cursurilor intensive de limba română organizate de Asociație începând din vară și 49.022 lei vor fi alocați tipării a 3.770 de manuale pentru 1.020 de copiii ucraineni cls. I-IV care învață în cele trei școli-insulă din București. Nevoia tipăririi acestor manuale a venit de la profesoara ucraineană Anastasiia Konovalova care a înființat prima școală insulă din România, Ostrovok, în spațiul Liceului Mihai Viteazu din București.
Update 3 iunie: Suma totală strânsă în Fondul de urgență este de 283.380 lei din donațiile și finanțările primite. Am oferit până acum 16 granturi în valoare totală 248.000 lei pentru 13 organizații și am cheltuit 30.213,75 lei pentru transportul refugiaților din centrele DGASMB care doreau să meargă mai departe și nu aveau mijloace.
În ultimele 2 săptămâni nu am mai primit nevoi de transport, așa încât am alocat cei 5167 de lei rămași către Asociația Blondie pentru a contribui la cheltuielile cu avionul special pentru copiii refugiați și români cu probleme mari de sănătate care merg la tratament în alte țări, programat să plece pe 6 iunie.
Update 9 mai: Suma totală strânsă în Fondul de urgență este de 283.281,5 lei din donațiile și finanțările primite. Am oferit până acum 15 granturi în valoare totală de 223.000 lei pentru 13 organizații și am cheltuit 30.213,75 lei pentru transportul a 32 adulți, 11 copii și 3 căței către destinația dorită.
Pentru că nevoile de transport spre mai departe venite dinspre refugiații cazați în centrele DGASMB par diminuate pe moment, din cei 30.067,75 lei rămași în fond vom acorda finanțarea de 25.000 de lei solicitată de Asociația Plogging pentru România, aflată pe lista de rezervă a apelului de proiecte de acum 10 zile. În parteneriat cu Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA), cu acești bani vor asigura nevoile pentru aproximativ 400 de refugiați, în majoritate femei și copiilor. Banii le vor susține eforturile pentru aproape o lună.
Restul de 5.067,75 lei vor fi folosiți pentru nevoi de transport care apar din centrele DGASMB.
Mai avem pe lista de rezervă organizații care au în grijă mame și copii refugiați din Ucraina, cu nevoi de finanțare de 50,000 de lei.
Update 29 aprilie: Suma totală strânsă în Fondul de urgență este de 283.281,5 lei din donațiile și finanțările primite.
Mai avem în Fond 30.067,75 lei pentru nevoi de transport dinspre centrele DGASMB pentru cei care nu au mijloace să plece mai departe dar își doresc asta, precum și o listă de rezervă de alte 3 organizații care au în grijă femei și copii refugiați din Ucraina, cu nevoi de finanțare de 75,000 de lei.
Update 19 aprilie: Suma totală strânsă în Fondul de urgență este de 281.786,5 lei din care 78.348,5 lei provin din donațiile primite, inclusiv o donație de 10.000 US$ primită de la Jeffrey Prechter, fondator Mindful Capital Group iar 203.438 lei din finanțări:
Până acum am cheltuit 25.495,34 de lei pentru transportul a 27 de adulți, 10 copii și 3 căței din centrele DGASMB care doreau să meargă în alte țări și nu aveau mijloacele necesare, și 98.000 de lei pentru a susține eforturile a 10 organizații care au în grijă peste 700 de refugiați, în special mame și copii, care râmân pe o perioadă mai lungă în București.
Lansăm un nou apel de finanțare cu un buget de 125.000 lei din care să susținem în continuare eforturile organizațiilor neguvernamentale care au în grijă refugiați din Ucraina.
Restul de 31.291,16 de lei vor fi folosiți pentru transportul refugiaților, căci am primit finanțare special pentru transport.
Update 29 martie: Suma totală strânsă în Fondul de urgență este de 69.697,50 lei din care 24.621, 50 lei provind din donațiile primite și 45.067 lei din finanțarea primită de la
Global Fund for Community Foundations. Pentru transportul refugiaților aflați în tranzit în centrele DGASMB, fără mijloace de a merge mai departe, am folosit 15.874, 79 lei.
Mai avem în Fond 3.822,71 lei și multe nevoi de transport dinspre centrele DGASMB pentru cei care nu au mijloace să plece mai departe dar își doresc asta, precum și o listă de rezervă de alte 5 organizații care au în grijă mame și copii refugiați din Ucraina, cu nevoi de finanțare de 48,000 de lei.
Update 23 martie 2022: Fondul de urgență Împreună – 10 aplicații eligibile, 5 organizații selectate pentru finanțare, buget disponibil: 50.000 lei.
Pentru apelul de proiecte din 18 martie 2022 din cadrul Fondului de urgență Împreună, care a vizat finanțări de până la 10.000 de lei pentru organizații neguvernamentale din București și Ilfov care oferă adăpost și susțin – fie prin propriile centre de cazare, fie în alte modalități – mame și copii, refugiați din Ucraina, care rămân pe o perioadă mai lungă de timp în centrele de suport, am primit 10 aplicații eligibile de la următoarele organizații:
- Asociația Touched România
- Fundația CMU Regina Maria
- Asociația Șansa Ta
- Asociația Plogging pentru România în parteneriat cu Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA)
- Asociația Moașelor Independente (AMI) pentru Mame ajută Mame
- Asociația M.A.M.E.
- Asociația Casa Tuturor
- Fundația FARA
- Asociația Blondie – Împarte pentru altă parte
- Asociația The Social Incubator
Update 18 martie:
După 3 săptămâni de război, marea majoritate a refugiaților sunt femeile, copiii și vârstnicii. În valurile recente vin din ce în ce mai multe persoane fără planuri concrete de a merge mai departe și care vor rămâne în București o perioadă mai lungă. Nevoile sunt și mai specifice și vulnerabilitățile și mai mari atunci când vorbim de mamele cu copii.
Cu o finanțare primită de la Global Fund for Community Foundations în valoare de 45.000 lei și 5.000 de lei din donațiile individuale primite în fond, avem un buget de 50.000 de lei cu care să susținem nevoile femeilor cu copii refugiați din Ucraina, care stau o perioadă mai lungă în București.
Oferim finanțări de până la 10.000 de lei pentru organizații care oferă adăpost și susțin – fie prin propriile centre de cazare, fie în alte modalități – mame și copii, refugiați din Ucraina. Finanțarea are în vedere refugiați care nu sunt în tranzit, ci rămân pe o perioadă mai lungă de timp în centrele de suport. Acoperim costurile ce țin de întreținerea mamelor și copiilor lor, cum ar fi, fără a se limita la: hrană, produse de igienă, medicamente, alte nevoi speciale. Condițiile de finanțare sunt descrise mai jos, dar și în acest GHID.
Bucureștiul este un spațiu de tranzit și de azil pentru mulți refugiați care părăsesc Ucraina din calea războiului. În primele săptămâni de la declanșarea conflictului, mii de persoane au tranzitat orașul. Pentru moment, marea majoritate a celor care ajung aici pleacă mai departe imediat sau au nevoie de susținere pentru câteva zile, în care rezolvă probleme administrative. Cei mai mulți sunt femei, copii și vârstnici. În valurile recente vin din ce în ce mai multe persoane fără planuri concrete de a merge mai departe și care vor rămâne în București o perioadă mai lungă. Este de așteptat că Bucureștiul va deveni destinație pentru cei care solicită azil și intenționează să rămână în România pentru mai mult timp, pentru oportunitățile de muncă și educație pe care le oferă.
Pentru a susține în mod eficient și rapid nevoile în schimbare ale refugiaților din București, Fundația Comunitară București desfășoară Fondul de Urgență ÎMPREUNĂ, în coordonare cu Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB).
În funcție de nevoile în schimbare și banii pe care reușim să-i strângem, facem fie achiziții directe, fie organizăm finanțări rapide pentru organizațiile neguvernamentale aflate pe teren.