Raportul Comisiei Europene privind egalitatea de șanse între femei și bărbați de anul acesta, precum și Indicele Egalității de Gen 2017, realizat de Institutul European pentru Egalitate de Gen, arată că arată că deși au existe progrese în domeniu, acestea sunt insuficiente, ba chiar au stagnat în anumite domenii: în Uniunea Europeană, femeile continuă să-și asume cea mai mare parte a responsabilităților de îngrijire în cadrul familiei și violența împotriva femeilor rămâne o problemă.
Conform Indicelui Egalității de Gen actualizat în 2017, România se află pe locul 25 din 28, în cadrul Uniunii Europene, în ceea ce privește egalitatea de gen, în cădere cu un loc față de 2015.
Indicele analizează situația femeilor și bărbaților în 6 domenii sociale: piața muncii, resurse financiare, nivel de educație, sănătate, cum este folosit timpul, puterea de decizie. La acestea se adaugă și o analiză a modurilor în care femeile experimentează violența.
România a făcut progrese mici în domeniile educației și resurselor financiare, dar a regresat în ceea ce privește piața muncii, iar cele mai mari diferențe sunt în domeniul puterii de decizie și al modului în care este folosit timpul de către femei și bărbați.
Cu toate acestea, diferențele sunt și mai mari pentru femeile aflate în situații de vulnerabilitate. Sărăcia afectează femeile în mod disproporționat, în mod special femeile de etnie romă, femeile care conduc familii monoparentale sau femeile de peste 65 de ani. De asemenea, un număr semnificativ de femei tinere nu au un loc de muncă și nici nu urmează un program de educație sau formare profesională.
În acest context, Fondul IKEA pentru Egalitate de gen susține inițiative care stimulează independența economică a femeilor aflate în situații de vulnerabilitate și promovează parteneriatul de gen, cu impact în comunitățile din București și Ilfov. Acest obiectiv este în acord cu zonele de implicare în comunitate IKEA, în acest caz, susținerea drepturilor omului, educație și conștientizare. Finanțările acordate vor viza organizații, grupuri de inițiativă sau întreprinderi sociale care construiesc proiecte pe termen mediu și lung, cu impact direct în îmbunătățirea calității vieții femeilor și bărbaților din București și Ilfov.
Arii de interes pentru Fondul IKEA pentru Egalitate de gen:
- Creșterea independenței economice a femeilor aflate în situații de vulnerabilitate pentru a le ajuta să iasă din aceste situații.
Pentru că sărăcia și discriminarea afectează femeile în mod disproporționat. Pentru că femeile aflate în situații de vulnerabilitate adesea nu reușesc să intre/rămână pe piața muncii, sau accesează locuri de muncă nesigure, prost-plătite, care nu le asigură plata tuturor contribuțiilor sociale. Pentru că rolurile de gen tradiționale, încă preponderente la nivelul societății, prin care munca domestică și munca de îngrijire a copiilor este treaba femeilor, limitează accesul femeilor la resurse economice și le limitează participarea la modul în care se construiesc politicile economice și sociale.
- Educație pentru parteneriatul de gen, cu accent pe viața privată
Pentru că stereotipurile și rolurile tradiționale de gen sunt încă foarte prezente și conduc la o limitare a dezvoltării personale, atât a fetelor cât și a băieților, asociindu-le implicit anumite caracteristici dezirabile, în funcție de apartenența la gen. Pentru că munca domestică este încă o activitate preponderent feminină și timpul petrecut de femei cu activități de îngrijire a casei și copiilor le împiedică să se implice în alt tip de activități (civice, politice, de recreere, educaționale, etc). Pentru că egalitatea începe de acasă.
- Intervenții comunitare pentru transformarea rolurilor de gen tradiționale și sprijin pentru femeile aflate în situații de vulnerabilitate.
Pentru că mai ales femeile aflate în situații de vulnerabilitate nu au suficient acces la informație, resurse și sprijin care să le ajute să-și rezolve probleme punctuale de natură juridică, administrativă, medicală etc, ceea ce le menține pe termen lung într-o zonă de marginalizare, din care nu pot accesa nici măcar serviciile publice disponibile. Pentru că mai ales femeile nu sunt implicate în decizii care le privesc, iar femeile aflate în situații de vulnerabilitate rar decid asupra propriei vieți și nu-și pot face vocea auzită la nivelul comunității din care provin.
Pe termen mediu și lung, inițiativele ar trebui să aibă ca obiectiv și crearea de sinergii și colaborări în cadrul comunităților locale, creând oportunități și pârghii de informare și educare care să asigure cele mai bune premise pentru ca schimbările vizate să aibă loc.
Căutăm proiecte și inițiative care sunt relativ ușor transferabile și repetabile, cu posibilitatea de a fi crescute la o scară mai mare pentru mai mult impact. Pot fi atât proiecte existente care și-au dovedit deja eficiența, cât și proiecte noi care au o justificare bine construită, corelată cu realitățile comunității căreia i se adresează.
Fără a fi criterii eliminatorii, următoarele elemente vor cântări suplimentar în cadrul jurizării:
- Proiecte care propun soluții pe termen mediu și lung, cu un plan de implementare bine structurat pentru o perioadă de 2-3 ani;
- Proiecte care adresează situația femeilor aflate în situații de vulnerabilitate sau implică activ bărbații și tinerii în inițiativele gândite, acolo unde este cazul;
- Proiecte care au rezultate concrete, fie ele materiale, fie ele nemateriale, dar demonstrabile și măsurabile;
- Proiecte propuse de echipe care au capacitatea de a desfășura proiectul în toate etapele sale: scrierea aplicației, managementul bugetului, implementarea și evaluarea proiectului;
- Proiecte realiste și bine justificate care includ un buget bine definit și descriu categoriile de cheltuieli și resurse necesare;
- Costurile administrative nu depășesc 25% din valoarea finanțării pentru fiecare proiect în parte; definim ca fiind costuri administrative: salarii echipă de proiect, cheltuieli pentru sediu/punct de lucru – chirie și/sau plata utilităților.
FINANȚARE
Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen are o valoare totală de 210.150 de lei (45.000 euro) pentru primul an de finanțare și estimează că va finanța două sau trei proiecte. Decizia cu privire la sumele acordate fiecărui proiect va fi luată pe baza necesității relevate de bugetele aplicanților. Finanțarea se dorește a continua pentru 3 ani de activități în total. Proiectele vor fi evaluate integral la finalul fiecărui an de implementare, urmând ca în baza rezultatelor obținute să se renegocieze și resemneze următoarele contracte de finanțare.
Finanțările sunt oferite de compania IKEA România
IKEA este o companie de retail mobilier și decorațiuni, de origine suedeză, fondată în 1943 de Ingvar Kamprad. Marca IKEA a fost înregistrată în 1943, în Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din inițialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, şi numelui satului în care se găsea ferma: Agunnaryd. În august 2015, IKEA Group deținea 380 de magazine în 47 de țări sau teritorii, dintre care 47 de magazine erau francize deținute de alte companii decât IKEA Group.
Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010 a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group. Detalii pe http://www.IKEA.ro.
Viziunea IKEA
Să creăm o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulți oameni.
Misiunea IKEA
Să oferim o gamă largă de produse de mobilier, accesorii și decorațiuni pentru casă – funcționale și cu un design de calitate, la prețuri atât de scăzute încât cei mai mulți oameni să și le poată permite.
Fondul este gestionat de Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 7 ani, a finanțat peste 320 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu un milion de euro (4,69 milioane de RON). Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 15 fundații comunitare din țară.