Primul fond tematic al fundației este Fondul Știintescu, lansat în luna februarie 2015 și dedicat educației în științe exacte. În 2018, am lansat a doua ediție a Fondului Științescu București, urmată de ediția a treia în martie 2019.

DESPRE NOI

Științescu este un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale care susține stimularea descoperirii , înțelegerii și, de ce nu, a pasiunii pentru științe și tehnologie a copiilor şi tinerilor din clasele 0-12 din București și județul Ilfov.

Căutăm proiecte inovatoare care să facă educaţia STEAM (știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică) mai atractivă pentru elevi și să ajute copiii și tinerii să-și dea seama ce-i așteaptă în viitorul nu prea îndepărtat și să contribuie în mod deosebit la dezvoltarea abilităților care vor fi necesare în următorii ani.

Ne dorim ca proiectele susținute din acest fond să ajute tinerii și copiii să înțeleagă și să experimenteze modul în care științele exacte au aplicare în viața de zi cu zi sau cum funcționează tehnologia modernă și cum poate ea să ne ajute să îmbunătățim calitatea vieții.

Aflat la a treia ediție în București, Fondul Științescu este implementat de Fundația Comunitară București , în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi FFCR, și cu susținerea donatorilor locali: Transport Service Group, WDP Development RO, Elemental Development, euRobotics AISBL. Lansăm a 3-a ediție pe 28 martie 2019.

Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în alte orașe din țară: Iași, Sibiu, Cluj, Oradea, Târgu-Mureș, Bacău, Galați, Prahova, Odorheiul Secuiesc, Brașov, Țara Făgărașului și Timișoara prin competiții similare de proiecte, desfășurate de fundațiile comunitare locale.

CINE POATE APLICA

Bugetul disponibil pentru Științescu 3.0

Fundația Comunitară București oferă granturi (finanțări nerambursabile) pentru proiecte educaționale care stimulează pasiunea pentru științe în rândul copiilor şi tinerilor din clasele 0-12. Vom finanța proiecte care ajută copiii și tinerii să devină conștienți de felul în care știința explică fenomenele care pun în mișcare orașul și mediul din jurul lor și le dezvoltă abilitățile de a identifica și rezolva probleme ale orașului folosind tehnologie de ultimă generație.

În afară de finanțare, oferim celor interesați să deruleze astfel de proiecte instruire și consultanță pentru scrierea și implementarea proiectelor. Membrii echipei FCB vor oferi suport echipelor de proiect pentru comunicare şi management de proiect, atât în faza de pregătire a proiectelor, cât și în perioada de implementare.

Fondul disponibil în 2019 este de 150.000 de lei, din care dorim să finanțăm între 6 și 15 proiecte, în funcție de bugetul solicitat de aplicanți. Bugetul minim solicitat pentru un proiect este de 10.000 de lei.

SELECȚIE

Selecția proiectelor din concurs va fi făcută de un juriu independent format din experți în educație, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi persoane active din comunitatea locală. Lista proiectelor selectate va fi validată de reprezentanți ai partenerilor Fondului Științescu București.

Selecția proiectelor câștigătoare se va face în 4 etape:

Preselecția aplicațiilor în funcție de criteriile de eligibilitate va fi realizată de Fundația Comunitară București.
Din totalul de proiecte prezentate după preselecție, juriul va acorda note și, pe baza lor, va crea o listă scurtă de proiecte finaliste.
Fundația Comunitară București, alături de finanțatori și o parte din juriu, poate decide organizarea de interviuri individuale de selecție cu echipele care au depus proiectele aflate pe lista scurtă.
Validarea listei proiectelor câștigătoare cu finanțatorii programului de finanțare
După cele 4 etape, selecția proiectelor este considerată finalizată și lista proiectelor câștigătoare va fi făcută publică.

APLICĂ

Te înregistrezi pe platforma de aplicații și completezi formularul online din secțiunea APLICĂ AICI până la data de 13 mai 2019.

Poți descărca formularul de aplicație și pe cel de buget, dar și instrucțiunile de completare din secțiunea APLICĂ AICI a site-ului.

JURIU

Octavian Micu, cercetător, Institutul de Știinte Spațiale
Constantin Vică, lector universitar, Facultatea de Filosofie, director adjunct, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București
Elena Coman, director de programe, Asociația Techsoup Romania
Tamina Lolev, co-fondator și managing partner Nodmakerspace,
Sorin Axinte, antreprenor, co-fondator și CEO Hyperpragma, managing partner GLUE

PROIECTE FINANŢATE

Proiecte finanțate în 2019

Chimia pe mâini bune – CHEMPOET
BIOROBOTICS4ALL – Ingineria viitorului, proiect al unui grup de inițiativă format din cadre didactice universitare
Creștem plante: cultivăm cunoașterea, proiect al Fundației Providența
Roboțim împreună, proiect al Fundației Viață și Lumină
Clubul de robotică ”Robots for Smart Kids”, proiect al grupului de inițiativă PROACTIV
Școala de vară “Generații STEAM”, proiect al Fundației Regale Margareta a României
Conexiuni pentru o viață sănătoasă, proiect al grupului de inițiativă al învățătorilor din Școala Gimnazială nr. 279
Centrul educațional CRESTEM, Măgurele, proiect al Asociației pentru Educație STEM Creativă

Proiecte finanțate în 2018

Școala de vară de „știință” de la Măgurele
Hai la RoboHub!
ROBOTescu: susține pasiunea elevilor și îi pregătește pentru lumea STEM de mâine
Maker Exploratorium – Natural Sciences
iShare Hub – Învățare creativă în spirit comunitar

Proiecte finanțate în 2015

Studiul instrumental al astronomiei
Târgul de știință 2.0
Apa și importanța ei
Lumina care ne ”LUMINEAZĂ”!
Să explorăm lumea din jurul nostru! 2.0
Calypso
Pietre prețioase și semiprețioase
Studiul online al vieţii păsărilor
Târgul de știință
Calitatea solului
Să explorăm lumea din jurul nostru!

CONTACT

RESPONSABILI PROIECT
ȘTIINȚESCU BUCUREȘTI

Cristina Văileanu
Grants manager
cristina.vaileanu@fundatiacomunitarabucuresti.ro

Delia Grigoroiu
Manager comunicare
delia@fundatiacomunitarabucuresti.ro