DESPRE PILONUL JOCURILE CARTIERULUI
***
Conform celui mai recent Eurobarometru din 2018, realizat de Comisia Europeană, mai mult de 63% dintre români nu practică nicio formă de activitate fizică. Motivele sunt variate, iar printre ele se numără și lipsa infrastructurii necesare practicării sportului de masă.
Pilonul “Jocurile cartierului” susține organizații sau grupuri de inițiativă din București să dezvolte o atitudine constructivă față de sport și să dezvolte spiritul comunitar în cartierele din oraș. Pilonul își dorește să încurajeze comunitatea să ia în stăpânire un spațiu public pe perioada unei zile sau a unui weekend întreg din luna septembrie 2021 pentru realizarea de diverse activități sportive, creând astfel un mediu propice de practicare a sportului. “Jocurile cartierului” vor aduce împreună copiii, adulții și seniorii din comunitate, care se vor bucura împreună de mișcare, și vor contribui la întărirea spiritului de comunitate și bună vecinătate.
Bugetul total al acestui pilon este de 73.045 de lei (15.000 euro), cu care ne propunem să finanțăm 3-5 organizații sau grupuri de inițiativă pentru organizarea de evenimente comunitare de sport pentru toți în cartierele din București.
Conceptul de “Jocurile cartierului” a fost creat și implementat din anul 2011 de către Asociația Corporeanima. Proiectul, inițiat de Daniel Lixandru, a ajuns în 2019 la a 10-a ediție. În cadrul pilonului, vom susține această asociație să organizeze o ediție demonstrativă pe 11 septembrie (în măsura în care situația pandemică o va permite), în cartierul Costeasca. Toți cei interesați de organizarea unui astfel de eveniment în cartierele lor vor fi invitați la ediția demonstrativă “Jocurile cartierului” pentru a găsi inspirație, răspunsuri la întrebări și a vedea cu ochii lor cum arată un eveniment sportiv de acest fel. Asociația Corporeanima va beneficia de o finanțare de 24.348 lei (5.000 euro) din bugetul total al pilonului pentru organizarea acestei ediții demonstrative. De asemenea, echipa de la Asociația Corporeanima va fi alături de noi în sesiunile de consultare cu potențialii aplicanți pentru a răspunde la întrebări, iar împreună vom organiza un mini-training pentru organizațiile/grupurile care vor fi susținute financiar pentru a-și planifica în cele mai bune condiții evenimentele sportive din cartier.
Din cauza evoluției pandemiei, adiția demonstrativă de pe 12 iunie a fost reprogramată pe 11 septembrie.
Prin cartier înțelegem: o parte din oraș deosebită de celelalte prin caracteristici proprii (geografice, istorice, etc.) și care formează o unitate cu o identitate culturală proprie. Știm că fiecare dintre noi ne raportăm diferit la limitele cartierului în care locuim, sau poate chiar îl numim diferit, însă cu toții avem o percepție despre identitatea de cartier bazată pe elemente de istorie urbană (oameni, poveşti, legende și mituri urbane, istorii comune și personale).
Exemple de proiecte care NU sunt de interes pentru program (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):
- evenimente care au în vedere practicarea unui singur sport pe durata întregii zile;
- evenimente care nu respectă securitatea fizică și sanitară a participanților;
- evenimente care adresează doar un segment de vârstă;
- proiecte care desfășoară activități/evenimente în mai multe cartiere în același timp;
- proiecte care discriminează o anumită categorie de persoane;
Exemple de proiecte ce pot fi finanțate (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):
Căutăm să finanțăm proiecte care susțin dezvoltarea unei culturi a sportului în cartier, care stimulează spiritul comunitar în rândul adulților, copiilor și al seniorilor și care își propun să creeze experiențe sportive diverse. În cadrul evenimentului, se vor practica cel puțin 3-4 sporturi de masă diferite.
Acestea pot fi, dar nu sunt limitate la:
- (mini)crosuri în cartier ori jocuri de ștafetă , fie pe o stradă închisă, fie într-un parc din cartier;
- meciuri de badminton, tenis de masă, fotbal, handbal, volei, baschet;
- meciuri de șah ori table;
- evenimente sportive de cartier: de la dansuri sportive, la șotron;
- alte competiții sportive pentru locuitorii dintr-un cartier al capitalei;
***
Finanțările sunt oferite de compania Decathlon România
Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente sportive ce respectă cele mai înalte standarde de calitate și inovație din domeniu. La nivel național, Decathlon reunește peste 1200 de colaboratori, într-o rețea de 28 de magazine, la care se adaugă platforma online decathlon.ro. Magazinul include produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Kipsta, Nabaiji, Oxelo, Domyos, Btwin sau Kalenji, cu un raport excelent calitate – preț.
Decathlon comercializează și articole cu eticheta Fabricat în România, produse fabricate în cele 3 unități de producție din țară: București, Timișoara și Reșița. În cadrul acestora sunt produse echipamente sportive marcă proprie pentru drumeții montane și trekking, precum încălțăminte, dar și articole textile pentru ciclism și biciclete pentru adulți și copii, pentru ciclism, triatlon, sporturi de echipă.
Programul este gestionat de Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 9 ani, a finanțat peste 500 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu peste 2,1 milioane de euro (10,687 milioane de RON). Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro Pentru întrebări legate de aplicație, ne puteți contacta la adresele ioana@fundatiacomunitarabucuresti.ro sau cristina@fundatiacomunitarabucuresti.ro.