Jocurile cartierului

!! Ediția demonstrativă a Jocurilor Cartierului, programată pe 12 iunie, este reprogramată pentru data de 11 septembrie, din cauza evoluției pandemiei.

 

Programul “Sportul pentru toți”, inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu Decathlon România, urmărește crearea unor condiții și contexte mai bune pentru ca bucureșteni de toate vârstele să poată practica sport.

Pilonul Jocurile cartierului susține organizații sau grupuri de inițiativă din București să dezvolte o atitudine constructivă față de sport și să dezvolte spiritul comunitar în cartierele din oraș. 

Bugetul total al acestui pilon este de 73.045 de lei (15.000 euro), cu care estimăm că vom finanța 3-4 proiecte pentru organizarea de evenimente comunitare de sport pentru toți în cartierele din București, din care 24.348 lei (5.000 euro) vor susține ediția demonstrativă pe care o desfășoară Asociația Corporeanima pe 11 septembrie (pentru a oferi suport celor care își doresc să organizeze un astfel de eveniment la ei în cartier).

Termenul limită de depunere a propunerii de proiect este: 22 iunie 2021, ora 18:00.

Proiectele câștigătoare vor fi desemnate în urma unui proces de selecție ce cuprinde următoarele etape: preselecția ideilor de proiect în baza criteriilor de eligibilitate, selecția realizată de către un juriu independent și interviuri cu aplicanții de pe lista scurtă.

De AICI poți descărca Ghidul Aplicantului.

Programul “Sportul pentru toți” este finanțat de Decathlon România.

DESPRE NOI

DESPRE PILONUL JOCURILE CARTIERULUI

***

Conform celui mai recent Eurobarometru din 2018, realizat de Comisia Europeană, mai mult de 63% dintre români nu practică nicio formă de activitate fizică. Motivele sunt variate, iar printre ele se numără și lipsa infrastructurii necesare practicării sportului de masă. 

Pilonul “Jocurile cartierului” susține organizații sau grupuri de inițiativă din București să dezvolte o atitudine constructivă față de sport și să dezvolte spiritul comunitar în cartierele din oraș. Pilonul își dorește să încurajeze comunitatea să ia în stăpânire un spațiu public pe perioada unei zile sau a unui weekend întreg din luna septembrie 2021 pentru realizarea de diverse activități sportive, creând astfel un mediu propice de practicare a sportului. “Jocurile cartierului” vor aduce împreună copiii, adulții și seniorii din comunitate, care se vor bucura împreună  de mișcare, și vor contribui la întărirea spiritului de comunitate și bună vecinătate.

Bugetul total al acestui pilon este de 73.045 de lei (15.000 euro), cu care ne propunem să finanțăm 3-5 organizații sau grupuri de inițiativă pentru organizarea de evenimente comunitare de sport pentru toți în cartierele din București.

Conceptul de “Jocurile cartierului” a fost creat și implementat din anul 2011 de către Asociația Corporeanima. Proiectul, inițiat de Daniel Lixandru, a ajuns în 2019 la a 10-a ediție. În cadrul pilonului, vom susține această asociație să organizeze o ediție demonstrativă pe 11 septembrie (în măsura în care situația pandemică o va permite), în cartierul Costeasca. Toți cei interesați de organizarea unui astfel de eveniment în cartierele lor vor fi invitați la ediția demonstrativă “Jocurile cartierului” pentru a găsi inspirație, răspunsuri la întrebări și a vedea cu ochii lor cum arată un eveniment sportiv de acest fel. Asociația Corporeanima va beneficia de o finanțare de 24.348 lei (5.000 euro) din bugetul total al pilonului pentru organizarea acestei ediții demonstrative. De asemenea, echipa de la Asociația Corporeanima va fi alături de noi în sesiunile de consultare cu potențialii aplicanți pentru a răspunde la întrebări, iar împreună vom organiza un mini-training pentru organizațiile/grupurile care vor fi susținute financiar pentru a-și planifica în cele mai bune condiții evenimentele sportive din cartier. 

Din cauza evoluției pandemiei, adiția demonstrativă de pe 12 iunie a fost reprogramată  pe 11 septembrie.

Prin cartier înțelegem: o parte din oraș deosebită de celelalte prin caracteristici proprii (geografice, istorice, etc.) și care formează o unitate cu o identitate culturală proprie. Știm că fiecare dintre noi ne raportăm diferit la limitele cartierului în care locuim, sau poate chiar îl numim diferit, însă cu toții avem o percepție despre identitatea de cartier bazată pe elemente de istorie urbană (oameni, poveşti, legende și mituri urbane, istorii comune și personale).

Exemple de proiecte care NU sunt de interes pentru program (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):

  • evenimente care au în vedere practicarea unui singur sport pe durata întregii zile; 
  • evenimente care nu respectă  securitatea fizică și sanitară a participanților;
  • evenimente care adresează doar un segment de vârstă;
  • proiecte  care desfășoară activități/evenimente în mai multe cartiere în același timp;
  • proiecte care discriminează o anumită categorie de persoane;

Exemple de proiecte ce pot fi finanțate (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):

Căutăm să finanțăm proiecte care susțin dezvoltarea unei culturi a sportului în cartier, care stimulează spiritul comunitar în rândul adulților, copiilor și al seniorilor și care își propun să creeze experiențe sportive diverse. În cadrul evenimentului, se vor practica cel puțin 3-4 sporturi de masă diferite.

Acestea pot fi, dar nu sunt limitate la:

  • (mini)crosuri în cartier ori jocuri de ștafetă , fie pe o stradă închisă, fie într-un parc din cartier;
  • meciuri de badminton, tenis de masă, fotbal, handbal, volei, baschet; 
  • meciuri de șah ori table; 
  • evenimente sportive de cartier: de la dansuri sportive, la șotron;
  • alte competiții sportive pentru locuitorii dintr-un cartier al capitalei;

***

Finanțările sunt oferite de compania Decathlon România

Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente sportive ce respectă cele mai înalte standarde de calitate și inovație din domeniu. La nivel național, Decathlon reunește peste 1200 de colaboratori, într-o rețea de 28 de magazine, la care se adaugă platforma online decathlon.ro. Magazinul include produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Kipsta, Nabaiji, Oxelo, Domyos, Btwin sau Kalenji, cu un raport excelent calitate – preț.

Decathlon comercializează și articole cu eticheta Fabricat în România, produse fabricate în cele 3 unități de producție din țară: București, Timișoara și Reșița. În cadrul acestora sunt produse echipamente sportive marcă proprie pentru drumeții montane și trekking, precum încălțăminte, dar și articole textile pentru ciclism și biciclete pentru adulți și copii, pentru ciclism, triatlon, sporturi de echipă.

Programul este gestionat de Fundația Comunitară București

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 9 ani, a finanțat peste 500 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu peste 2,1 milioane de euro (10,687 milioane de RON). Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro  Pentru întrebări legate de aplicație, ne puteți contacta la adresele ioana@fundatiacomunitarabucuresti.ro sau cristina@fundatiacomunitarabucuresti.ro.  

CINE POATE APLICA

Organizații non-guvernamentale, neafiliate politic, sau grupuri de inițiativă locale care vor desfășura activitățile propuse într-unul din cartierele Bucureștiului. Un grup de inițiativă este un grup fără personalitate juridică, compus din minimum 3 persoane individuale care își asumă împreună planificarea și implementarea unui proiect.

Nu sunt eligibili să aplice angajații Decathlon sau ai organizațiilor afiliate, și nici alți membri de gradul I și II ai familiilor acestora (copii, părinți, frați/surori, soț/soție ai angajaților Decathlon).

Criterii de eligibilitate:

(1) Formularul de înscriere proiect   – formular online pus la dispoziție de către Finanțator

  • completat în limba română
  • completat integral, la toate secțiunile sale (acolo unde o secțiune nu se aplică se va face mențiunea N/A).

(2) Coordonatorul de proiect:

  • vârsta minimă 18 ani;
  • este stabilit cu domiciliul sau desfășoară cel puțin o activitate profesională în București;
  • nu aplică la această finanțare ca reprezentant al unei organizații politice sau societate cu caracter comercial.
  • nu a fost condamnat penal sau civil și nu se află sub anchetă judiciară în vederea determinării (ne)vinovăției.

(3) Proiectul:

  • se referă la organizarea evenimentelor sportive de tipul “Jocurile cartierului” într-unul din cartierele din București;
  • este de interes general și nu realizează activități de natură politică;
  • nu realizează activități sau susține cauze care aduc atingere sau discriminează pe considerente de etnie, rasă, sex, orientare sexuală, religie, capacități fizice sau psihice sau apartenența la una sau mai multe categorii sociale sau economice.
  • costurile administrative nu depășesc 25% din valoarea totală a finanțării solicitate. Definim ca fiind costuri administrative: salarii echipă de proiect, cheltuieli pentru sediu/punct de lucru – chirie și/sau plata utilităților;
SELECȚIE

Care este procesul de selecție a proiectelor câștigătoare?

Aplicațiile la acest Program vor trece prin următoarele etape de selecție:

  1. Înscrierea propunerii de proiect prin completarea unui formular – format predefinit online, pus la dispoziție de către Finanțator;
  2. Preselecția proiectelor depuse în funcție de criteriile de eligibilitate, realizată de Fundația Comunitară București;
  3. Selecția proiectelor, realizată de către un juriu format din persoane cu experiență în domenii legate de promovarea sportului pentru toți, organizarea de evenimente sportive și lucrul cu comunități diverse, precum și un reprezentant al Decathlon România; 
  4. Organizarea de interviuri finale de selecție cu aplicanții de pe o listă scurtă, dacă juriul consideră necesar.

După aceste etape, selecția proiectelor este considerată finală și proiectele câștigătoare vor fi făcute publice.

*Decizia juriului de a nu acorda finanțare unor idei de proiect este definitivă și nu poate fi contestată de aplicanți.

Criterii de evaluare

Proiectele finanțate vor fi selectate în baza următoarelor criterii, care sunt punctate cu note de la 1 la 5:

  • Proiectul răspunde la o nevoie de recreere, de socializare și de petrecere a timpului liber în cartier prin intermediul sportului;
  • Activitățile sunt descrise detaliat, modul de implementare este clar prezentat, proiectul conduce la realizarea rezultatelor și schimbărilor așteptate;
  • Activitățile, rezultatele, comunicarea lor și bugetul proiectului sunt bine corelate;
  • Resursele financiare și umane sunt alocate rațional, bugetul este realist, detaliat și permite atingerea rezultatelor propuse;
  • Echipa de proiect are capacitatea de a desfășura proiectul în toate etapele sale: planificarea,  implementarea și evaluarea proiectului, managementul bugetului;
  • Proiectul presupune implicarea vecinilor în dezvoltarea și buna organizare a proiectului;
  • Proiectul încurajează colaborarea între mai multe grupuri de vârstă;
APLICĂ

Etapele depunerii unei propuneri de proiect

Pentru a putea înscrie o idee de proiect în competiție trebuie să:

  1. Vă creați un cont de utilizator accesând http://www.bucuresti.grantmanager.ro
  2. Pentru a vă crea cont, în meniul Autentificare utilizatori, dați clic pe butonul Creează un cont nou
  3. Completați formularul de înregistrare cu datele personale și apăsați butonul de la final Creează un cont cont. Veți primi un email de bun-venit și un link valabil pentru o singură accesare, pe care trebuie să intrați pentru a vă seta parola.
  4. Pentru a intra în cont oricând după ce v-ați deconectat, completați câmpurile cu numele de utilizator pe care vi l-ați ales SAU cu adresa de email cu care v-ați înregistrat și parola, în meniul din dreapta Autentificare utilizatori.

Înscrierea proiectului pe platformă

Pentru a putea înscrie un proiect trebuie să vă fi creat înainte un cont de utilizator (vezi mai sus).

Odată autentificat, veți vedea Programe de finanțare disponibile în pagina principală sau în meniul de sus Fonduri. Selectați Jocurile Cartierului și vă apare formularul de înscriere a ideii de proiect pe care trebuie să-l completați.

Când începeți să completați formularul și îl salvați, dacă ieșiți din cont sau vă deconectați din platformă, veți regăsi formularul de proiect la care lucrați, după ce vă autentificați din nou în platformă, accesând meniul Start. Pentru a continua completarea aplicației, apăsați pe titlul programului la care vreți să aplicați și vi se va deschide ultima variantă salvată a formularului pe care ați început să-l completați.

Pentru  a trimite formularul completat pentru evaluare (ATENȚIE! până cel târziu la 22 iunie 2021, ora 18:00) apăsați pe butonul “Trimite”. Odată trimis în evaluare, formularul nu mai poate fi modificat; acesta poate doar să fie vizualizat.

Pentru ușurință, vă recomandăm să scrieți aplicația în formularul Word din arhiva de Materiale auxiliare, înainte de a o încărca pe platformă.

Completarea aplicației de proiect pe platformă – formular predefinit online:

  • Formularul se poate completa doar după autentificare.
  • Formularul se completează integral în limba română. El poate fi completat în mai multe etape. Este important să salvați informațiile completate de fiecare dată înainte de a ieși din cont, dar și în mod periodic, dacă păstrați aplicația deschisă mai mult timp.
  • Nu depășiți numărul de caractere menționat la fiecare secțiune.
  • La evaluare vom lua în considerare doar formularele depuse până la data de 22 iunie 2021, ora 18:00.

Materialele auxiliare disponibile pentru completarea proiectului 

Înainte de a începe să scrieți proiectul, asigurați-vă că ați descărcat și parcurs documentele din arhiva “Materiale auxiliare”, disponibilă AICI.

În arhiva “Materiale auxiliare” veți găsi următoarele documente:

  • ghidul aplicantului în format pdf;
  • formularul de aplicație în format word;
  • modelul de buget în format excel – acest tabel trebuie completat cu detaliile financiare ale proiectului și trebuie încărcat la secțiunea aferentă din cadrul formularului online, înainte de a trimite proiectul în evaluare;
  • instrucțiuni de folosire a platformei de înregistrare a aplicațiilor în format pdf;
JURIU

Selecția proiectelor este realizată de către un juriu independent, format din persoane cu experiență în domeniile de interes ale programului de finanțare. Juriul Pilonului Jocurile Cartierului este format din:

Cristian Neagoe: co-fondator și organizator al Street Delivery și Train Delivery, unele dintre cele mai apreciate festivaluri de arte și experimente urbane din România, care aduc comunitatea împreună. A organizat numeroase evenimente culturale în cadrul unor organizații precum Cărtureşti, Institutul Cultural Român din New York, Muzeul Național de Artă Contemporană, Bienala de Artă de la Veneția și are experiență ca manager cultural, specialist în comunicare, curator, jurnalist și traducător. S-a alăturat Greenpeace România în 2019, unde lucrează ca om de comunicare pentru păduri și viață sălbatică.

Miruna Nichita: o mare iubitoare de mișcare, care de-a lungul anilor a avut ocazia de a contribui și a organiza, atât pentru amatori, cât și pentru profesioniști, evenimente sportive care aduc comunitățile împreună și schimbă oameni, obiceiuri și vieți. Pe munte, la bazin, pe șosea sau în oraș, evenimente precum Swimathon București, Cindrel ÎnAlergare, Crosul Companiilor București și Transmaraton sunt doar o parte din acțiunile în a căror organizare și implementare Miruna s-a implicat și îi sunt tare dragi. 

Ana Nicolescu:  digital coach și consultant în comunicare cu 20 de ani de experiență. Este creatoare de comunități, autor de blog și carte și trainer acreditat de ANC și este pasionată de content writing. De-a lungul timpului, a creat alături de echipa ei  Mămica Urbană – un blog care-i ajută de oameni să-și remodeleze viața după ce devin părinți, Parenting PR – o agenție de comunicare și PR care se adresează clienților din nișa de parenting, dar nu numai, Digital Parents Talks –  prima comunitate activă de bloggeri părinți din România și Școala de blogging DPT, un proiect prin care i-a adus pe bloggeri în bănci și le-a dat voce.

Iulia Mitran: pasionată și practicantă de fitness, absolventă a facultății de Științe Juridice și Administrative, specializare: Drept. Este parte din echipa Decathlon România de 10 ani, în prezent ca manager de operațiuni, iar de la 1 iulie ca leader CSR Decathlon.

Gabriel Solomon: alergător, galantom, antreprenor, organizator de evenimente, dar în primul rând pasionat de sport. A inițiat: 42km.ro (o platformă dedicată sportului de masă), sportpici.ro (blog de sport pentru părinți și pitici) și este unul din fondatorii platformei de fundraising Galantom.ro, care ajută oamenii de bine să strângă fonduri pentru proiectele ONG-urilor care aduc schimbare în comunitate.

*Decizia juriului de a nu acorda finanțare unor idei de proiect este definitivă și nu poate fi contestată de aplicanți.

CALENDAR

Calendarul general al pilonului Jocurile cartierului este redat mai jos:

      • 13 mai 2021 – lansarea apelului de propuneri de proiecte;

    În perioada apelului de propuneri de proiecte organizăm o sesiune de discuții cu potențialii aplicanți pentru a clarifica orice întrebări legate de aplicație. Sesiunea va avea loc online, cu programare prealabilă pe email, pe data de 8 iunie, ora 17:00.

    • 22 iunie  2021, ora 18:00 – închiderea perioadei de înscriere a propunerilor de proiect;
    • 22 iunie – 8 iulie 2021 – selecția proiectelor eligibile;
    • 9 iulie 2021 – anunțarea proiectelor câștigătoare; 
    • 10-16 iulie 2021 – contractarea proiectelor câștigătoare;
    • 16 iulie 2021 – training proiecte câștigătoare; 
    • 11 septembrie 2021 – ediția demonstrativă Jocurile cartierului în cartierul Costeasca (Chitila);
    • 1 august-30 octombrie  2021 – implementarea proiectelor; 
    • până la 15 noiembrie 2021 – raportare finală pentru proiectele finanțate. 
PROIECTE FINANŢATE
  1. Jocurile cartierului în parcul Bazilescu, proiect al Inițiativei Civice Bucureștii Noi, finanțat cu un buget de 19.490RON
  2. Jocurile Cartierului în Kiseleff, proiect al Grupului de Inițiativă Civică Kiseleff, finanțat cu un buget de 21.710 RON
  3. Jocurile Cartierului în parcul Cinematograf Floreasca, proiect al Grupului de Inițiativă Floreasca Civică, finanțat cu un buget de 7.500 RON

Din bugetul total, este finanțată cu 24.348 lei și ediția demonstrativă a Jocurilor Cartierului pe care o desfășoară Asociația Corporeanima pe 11 septembrie 2021, asociație care a creat și implementat pentru prima dată conceptul de Jocurile Cartierului, în anul 2011.  Rolul ediției demonstrative este de a aduce comunitatea locală împreună și de a oferi suport celorlalte proiecte, care vor urma să organizeze un astfel de eveniment la ele în cartier.

CONTACT

Fundația Comunitară București
Strada Gina Patrichi, Nr. 6, sector 1, Bucuresti

Contactați-ne pentru întrebări legate de aplicație:

Ioana Iordache
ioana[at]fundatiacomunitarabucuresti.ro
0733.535.916

Cristina Văileanu
cristina.vaileanu[at]fundatiacomunitarabucuresti.ro
0723.689.658

*********

Disclaimer 

Fundația Comunitară București garantează confidențialitatea datelor personale ale tuturor participanților la acest program, prelucrează datele cu caracter personal doar  în scopul identificării participanților la program și contactării câștigătorilor în vederea acordării finanțării specificate în Ghidul de finanțare al acestui program. Datele stocate vor fi păstrate pe perioada derulării programului de finanțare.

Participanții la program, în calitate de persoane vizate, au, conform Legii 677/2001 și a Legii 190/2018, următoarele drepturi: Dreptul la informare – puteți solicita informații privind activitățile de prelucrare a datelor dumneavoastră personale; Dreptul la rectificare – puteți rectifica datele personale inexacte sau le puteți completa; Dreptul la ștergerea datelor (“dreptul de a fi uitat”) – puteți obține ștergerea datelor, în cazul în care prelucrarea acestora nu a fost legală sau în alte cazuri prevăzute de lege; Dreptul la restricționarea prelucrării – puteți solicita restricționarea prelucrării în cazul în care contestați exactitatea datelor, precum și în alte cazuri prevăzute de lege; Dreptul de opoziție – puteți să vă opuneți prelucrărilor de date; Dreptul de a depune plângere – puteți depune plângere față de modalitatea de prelucrare a datelor personale la Autoritatea Naționala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal; Dreptul de retragere a consimțământului – în cazurile în care prelucrarea se întemeiază pe consimțământul dumneavoastră, vi-l puteți retrage oricând. Retragerea consimțământului va avea efecte doar pentru viitor, prelucrarea efectuată anterior retragerii rămânând în continuare valabilă; Retragerea consimțământului nu va afecta legalitatea prelucrării în baza consimțământului acordat înainte de retragerea acestuia.

Pentru exercitarea acestor drepturi participantul la program se poate adresa Fundației Comunitare București, la office@fundatiacomunitarabucuresti.ro, www.fundatiacomunitarabucuresti.ro