SPORTUL PENTRU TOȚI

 

Programul Sportul pentru toți, inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu Decathlon România, urmărește crearea unor condiții și contexte mai bune pentru ca bucureștenii să poată practica sport din plăcere și în siguranță. În 2023, facem din nou echipă pentru a oferi copiilor și tinerilor facilități sportive atractive în școli și licee, pentru o creștere sănătoasă.

Prin ediția din acest an ne propunem să finanțăm 2-3 școli, pentru reabilitarea de terenuri sportive în aer liber. Căutăm școli cu un efectiv școlar de peste 500 de elevi, dintre care peste 20% elevi cu cerințe educaționale speciale sau elevi care provin din medii vulnerabile;

Având în vedere bugetul total de 240.000 lei ne propunem să finanțăm reamenajări care se pot încadra într-un buget maxim de 80.000 lei, sau, în condiții speciale, într-un maxim de 120.000 lei.

Termenul limită de depunere a propunerii de proiect este 26 aprilie 2023, orele 18:00.

Proiectele vor fi desemnate câștigătoare în urma unui proces de selecție ce cuprinde mai multe etape: preselecția ideilor de proiect în baza criteriilor de eligibilitate, selecția unei liste scurte de proiecte finaliste realizată de către un juriu independent, depunerea ofertelor de preț și interviuri cu aplicanții de pe lista scurtă.

De AICI poți descărca Ghidul Aplicantului.

Programul “Sportul pentru toți” este finanțat de Decathlon România și se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Asociația Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS).

DESPRE NOI

DESPRE PROGRAMUL SPORTUL PENTRU TOȚI – EDIȚIA 2023

***

Programul Sportul pentru toți, inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu Decathlon România, urmărește crearea unor condiții și contexte mai bune pentru ca bucureștenii să poată practica sport din plăcere și în siguranță. În 2023, facem din nou echipă pentru a oferi copiilor și tinerilor facilități sportive atractive în școli și licee, pentru o creștere sănătoasă.

În cadrul edițiilor anterioare ale programului am susținut 11 școli din București să îmbunătățească condiția sălilor și terenurilor lor de sport, cu o finanțare totală de 150.000 de euro. În acest an, ne propunem să susținem alte 2-3 școli și/sau licee din București să-și construiască, reamenajeze sau îmbunătățească facilitățile pentru practicarea sportului pe terenurile în aer liber, cu o finanțare totală de 240.000 de lei (aprox. 48.000 euro). Căutăm școli cu un efectiv școlar de peste 500 de elevi, dintre care peste 20% elevi cu cerințe educaționale speciale sau elevi care provin din medii vulnerabile;

Având în vedere bugetul total de 240.000 lei ne propunem să finanțăm reamenajări care se pot încadra într-un buget maxim de 80.000 lei, sau, în condiții speciale, într-un maxim de 120.000 lei.

Planurile cadru pentru învățământ primar și gimnazial ne arată că în școlile din România, copiii fac cel mult două ore de educație fizică și sport pe săptămână. În același timp, România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă, iar conform datelor COSI pentru România, unul din patru copiii de 8 ani are probleme de greutate, în timp ce unul din zece copii suferă de obezitate.

Punem școlile în mișcare deoarece integrarea cu  consecvență a sportului în educație are un impact major pentru viitorul copiilor noștri. Spațiile atractive și bine dotate în școli oferă acces tuturor copiilor la activități fizice și sportive. Beneficiile mișcării merg mai departe de sănătatea fizică, construind încredere în sine, capacitate de atenție și reacție, reziliență, reducerea stresului și abilități de colaborare și de leadership.

***

Exemple de proiecte care NU sunt de interes pentru program (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):

 • proiecte care vizează exclusiv achiziția de materiale consumabile pentru orele de sport (de ex. mingi, rachete de tenis, palete de badminton, saltele de yoga etc);
 • amenajări temporare de spații destinate activităților sportive cum ar fi de ex. achiziția de echipamente pentru un turneu mobil de volei/tenis (fileuri, mingi, rachete, scaune, umbrele etc);
 • orice fel de amenajări improvizate, sau achiziții de echipamente neînsoțite de documentația tehnică, declarația de conformitate și certificatul de garanție;

 

Exemple de proiecte ce pot fi finanțate (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):

Căutăm să finanțăm proiecte de construcție, reamenajare sau reabilitare a terenurilor de sport în aer liber din școli și licee din București.

Acestea pot fi, dar nu sunt limitate la:

 • Renovări/ reabilitări ale terenurilor de sport: schimbare suprafață de joc, marcare terenuri, recondiționări terenuri etc.
 • Construcția de facilități sportive adiționale, precum groapă de sărituri în lungime, culoare de alergare, piste de atletism etc.
 • Completări/finalizări ale renovărilor mai ample deja începute.
 • De asemenea, pot fi susținute și achizițiile de echipamente și mobilier/produse cu destinația activităților sportive școlare dacă acestea sunt incluse într-un proiect mai complex de renovare a terenului (aceste echipamente pot fi: coșuri de baschet, porți de handbal sau (mini)fotbal, fileuri de volei/tenis – inclusiv montarea stâlpilor de susținere etc).

 

****

Încurajăm propunerile de proiecte în care școala care aplică cu un proiect colaborează strâns cu asociația de părinți, aceasta din urmă putând contribui fie cu resurse financiare, fie cu timp și muncă în implementarea sau executarea unor lucrări necesare. Primele ediții ale programului Sportul pentru toți ne-au arătat că astfel de colaborări produc schimbări mai mari și întăresc relația dintre părinți și școală.

Propunerile de proiect vor cuprinde:

 • informații generale despre școală
 • prezentarea activităților de educație fizică și sport actuale și a oportunităților din această zonă
 • fotografii color ale facilităților sportive existente
 • un plan minim de (re)amenajare 

Pentru a putea estima bugetul necesar pentru reamenajarea propusă vă recomandăm să obțineți estimări de costuri de la furnizori înaintea depunerii aplicației. În a doua fază de selecție, proiectele selectate pe lista scurtă vor trebui să obțină și să atașeze aplicației finale trei oferte de preț de la trei furnizori diferiți. Pentru a veni în sprijinul acestora Fundația Comunitară București va oferi asistență telefonică sau la fața locului școlilor selectate pe lista scurtă în baza procesului de aplicare-jurizare.

***

Finanțările sunt oferite de compania Decathlon România

Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de față 28 de magazine la nivel național, la care se adaugă și platforma online, fiind prezent pe piața de retail sportiv din România încă din 2009, cu aproximativ 1600 de coechipieri în 2022. Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație în domeniu, păstrând in permanență obiectivul strategic de a face sportul accesibil cât mai multor români prin oferirea unui raport calitate – preț foarte bun. 

Magazinele includ produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Nabaiji, etc, dar și altor mărci internaționale, adresându-se atât începătorilor, cât și sportivilor de nivel avansat sau profesionist. Începând cu 2005, Decathlon colaborează cu mai mulți producători industriali, fabricând astfel chiar în România produse marcă proprie pentru drumeții montane, trekking și escaladă (încălțăminte), dar și pentru ciclism (articole textile și biciclete pentru adulți și copii), vândute în întreaga Europă cu eticheta “Fabricat în România”.

Programul este gestionat de Fundația Comunitară București

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 11 ani, a finanțat peste 700 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 3.9 milioane de euro. Fundația  Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 18 fundații comunitare  din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro

CINE POATE APLICA

Cine poate depune un proiect?

Școli sau licee din rețeaua de învățământ public sau asociații de părinți în numele unei școli/ unui liceu din București. În cazul diferitelor reabilitări realizate pentru un teren de sport, acesta trebuie să fie într-una din situațiile menționate mai jos:

 • în proprietatea instituției de învățământ;
 • să fie domeniu public, în proprietatea administrației locale;
 • să aibă semnat contract de comodat/de închiriere pe o perioadă de min. 15 ani. 

Nu sunt eligibili să aplice angajații Decathlon sau ai organizațiilor afiliate, și nici alți membri de gradul I și II ai familiilor acestora (copii, părinți, frați/surori, soț/soție ai angajaților Decathlon).

Criterii de eligibilitate:

(1) Formularul de înscriere proiect   – formular online pus la dispoziție de către Finanțator

 • completat în limba română;
 • completat integral, la toate secțiunile sale (acolo unde o secțiune nu se aplică se va face mențiunea N/A).

(2) Coordonatorul de proiect:

 • vârsta minimă 18 ani;
 • este stabilit cu domiciliul sau desfășoară cel puțin o activitate profesională în București;
 • nu aplică la această finanțare ca reprezentant al unei organizații politice sau societate cu caracter comercial.

(3) Proiectul:

 • se referă la construcția sau reamenajarea/ reabilitarea unui teren în aer liber dintr-o școală sau liceu din municipiul București;
 • este de interes general și nu realizează activități de natură politică;
 • nu realizează activități sau susține cauze care aduc atingere sau discriminează pe considerente de etnie, rasă, sex, orientare sexuală, religie, capacități fizice sau psihice sau apartenența la una sau mai multe categorii sociale sau economice.

(4) Școala aplicantă:

 • școala nu a mai beneficiat în trecut de susținere financiară prin programul „Sportul pentru toți”.
 • efectivul școlar din anul 2022-2023 este de cel puțin de 500 de elevi;
 • în școală sunt înscriși peste 20% elevi cu cerințe educaționale speciale sau elevi care provin din medii vulnerabile.

Ce înțelegem prin elevi care provin din medii vulnerabile?

 • Copii și tineri care provin din familii cu venituri sub medie, familii monoparentale, familii cu nivel de educație scăzut;

 • Copii și tineri cu IQ sub medie; copii și tineri cu abilități deosebite sau cu cerințe educaționale speciale;

 • Copii și tineri care provin din medii abuzive și/sau violente;

 • Copii și tineri care provin din comunități sărace.

SELECȚIE

Care este procesul de selecție a proiectelor câștigătoare?

Aplicațiile la Programul de finanțare vor trece prin următoarele etape de selecție:

 1. Înscrierea propunerii de proiect prin completarea unui formular – format predefinit online, pus la dispoziție de către Finanțator;
 2. Preselecția proiectelor depuse în funcție de criteriile de eligibilitate, realizată de Fundația Comunitară București;
 3. Evaluarea proiectelor realizată de către un juriu independent, format din persoane cu experiență în domenii legate de educație fizică și sport în școli, de promovare a sportului pentru toți, specialiști în domeniul de construcții, precum și un reprezentant al Decathlon România; 
 4. În urma procesului de evaluare juriul va selecta maximum 4 școli ce vor beneficia de suport din partea Fundației Comunitare București pentru depunerea planului final de reamenajare și pentru obținerea ofertelor de preț.
 5. Invitarea proiectelor de pe o listă scurtă (cele patru școli selectate de juriu) să completeze aplicația depusă cu trei oferte de preț pentru reamenajarea/ reabilitarea facilității sportive vizate; 
 6. Organizarea de interviuri finale de selecție cu aplicanții de pe o listă scurtă, dacă juriul consideră necesar.

După aceste etape, selecția proiectelor este considerată finală și proiectele câștigătoare vor fi făcute publice.

*Decizia juriului de a nu acorda finanțare unor idei de proiect este definitivă și nu poate fi contestată de aplicanți.

Proiectele finanțate vor fi selectate în baza următoarelor criterii, care sunt punctate cu note de la 1 la 5:

 • Școala lucrează cu un număr semnificativ de elevi și profesori, care vor beneficia de spațiul (re)amenajat;
 • Calitatea și eficiența planului de (re)amenajare (costul total este rezonabil pentru planul propus. Planul este clar, coerent, propune îmbunătățirea vizibilă a stării terenului/ sălii de sport, prevede utilizarea de materiale și echipamente destinate activităților sportive școlare);
 • Nevoia de reamenajare este evidentă. (terenuri de sport în aer liber degradate/ impracticabile. Școala nu a mai beneficiat de investiții consistente în infrastructura sportivă în ultimii 10 ani);
 • Extinderea oportunităților sportive din școală după amenajare (amenajarea planificată ajută la introducerea sau extinderea de sporturi noi, introducerea unor activități/programe sportive extracurriculare);
 • Intenția de deschidere mai largă a facilităților sportive din școală și pentru alți actori din comunitate (școala își propune să implice și alți parteneri în desfășurarea de activități sportive pentru a folosi spațiile amenajate);
APLICĂ

Etapele depunerii unei propuneri de proiect

Pentru a putea înscrie o idee de proiect în competiție trebuie să:

 1. Vă creați un cont de utilizator accesând http://www.bucuresti.grantmanager.ro 
 2. Pentru a vă crea cont, în meniul Autentificare utilizatori, dați clic pe butonul Creează un cont nou
 3. Completați formularul de înregistrare cu datele personale și apăsați butonul de la final Creează un cont. Veți primi un email de bun-venit și un link valabil pentru o singură accesare, pe care trebuie să intrați pentru a vă seta parola.
 4. Pentru a intra în cont oricând după ce v-ați deconectat, completați câmpurile cu numele de utilizator pe care vi l-ați ales și parola, în meniul din dreapta Autentificare utilizatori.

Înscrierea proiectului pe platformă

Pentru a putea înscrie un proiect trebuie să vă fi creat înainte un cont de utilizator (vezi mai sus).

Odată autentificat, veți vedea Fondurile disponibile în pagina principală sau în meniul de sus Fonduri. Selectați Sportul pentru toți – ediția 2023 și vă apare formularul de înscriere a ideii de proiect pe care trebuie să-l completați.

Când începeți să completați formularul și îl salvați, dacă ieșiți din cont sau vă deconectați din platformă, veți regăsi formularul de proiect la care lucrați, după reconectare, accesând meniul Start. Pentru a continua completarea aplicației, apăsați pe titlul programului la care vreți să aplicați și vi se va deschide ultima variantă salvată a formularului pe care ați început să-l completați.

Pentru  a trimite formularul completat pentru evaluare (ATENȚIE! până cel târziu la 26 aprilie 2023, ora 18:00) apăsați pe butonul “Trimite”. Odată trimis în evaluare, formularul nu mai poate fi modificat; acesta poate doar să fie vizualizat.

Pentru ușurință, vă recomandăm să scrieți aplicația în formularul Word din arhiva de Materiale auxiliare, înainte de a o încărca pe platformă.

Completarea aplicației de proiect pe platformă – formular predefinit online:

 • Formularul se poate completa doar după autentificare în platformă. 
 • Formularul se completează integral în limba română. El poate fi completat în mai multe etape. Este important să salvați informațiile completate de fiecare dată înainte de a ieși din cont, dar și în mod periodic, dacă păstrați aplicația deschisă mai mult timp.
 • Nu depășiți numărul de caractere menționat la fiecare secțiune.
 • La evaluare vom lua în considerare doar formularele depuse până la data de 26 aprilie 2023, ora 18:00.

Materialele auxiliare disponibile pentru completarea proiectului 

Înainte de a începe să scrieți proiectul, asigurați-vă că ați descărcat și parcurs documentele din arhiva “Materiale auxiliare”, disponibilă AICI.

În arhiva “Materiale auxiliare” veți găsi următoarele documente:

 • ghidul aplicantului în format pdf;
 • formularul de aplicație în format word;
 • instrucțiuni de folosire a platformei de înregistrare a aplicațiilor în format pdf;
 • o listă a furnizorilor de la care au cerut oferte școlile aplicante din anii anteriori. Lista nu este exhaustivă și nu este obligatoriu să cereți oferte sau să lucrați cu vreunul dintre acești furnizori. Este doar un instrument care poate fi de ajutor în căutarea unor furnizori de servicii necesare pentru proiect.
JURIU

Selecția proiectelor este realizată de către un juriu format din persoane cu experiență în domenii legate de educație fizică și sport în școli, de promovare a sportului pentru toți, specialiști în domeniul de construcții, precum și un reprezentant al Decathlon România; 

Componența integrală a juriului va fi anunțată pe website-ul platformei de mediu pentru București înainte de 26 aprilie 2023.

 

Politica de evitare a conflictului de interese
Membrii juriului nu pot aplica în competiție, direct sau indirect. În măsura în care un membru al juriului este direct interesat de unul dintre proiecte, se va abține de la punctare și dezbateri în ceea ce privește proiectul respectiv.

*Decizia juriului de a nu acorda finanțare unor propuneri de proiect este definitivă și nu poate fi contestată de aplicanți.

CALENDAR

Calendarul Programului Sportul pentru Toți este următorul:

 • Lansarea apelului de propuneri de proiecte: 29 martie 2023

Consultări (online, pe platforma zoom): 6 aprilie 2023, ora 14:00 și 13 aprilie 2023, ora 10:00. Pentru înscrieri vă rugăm trimiteți un email către Simina Rahmatian la adresa: simina@fundatiacomunitarabucuresti.ro 

 • Închiderea perioadei de înscriere a propunerilor de proiect: 26 aprilie, ora 18:00;
 • Selecția proiectelor eligibile: 27 aprilie 2023
 • Anunțarea proiectelor lista scurtă: 12 mai 2023;
 • Vizite școli lista scurtă și depunerea propunerilor finale: 12 mai – 6 iunie 2023;
 • Interviuri: 7-9 iunie 2023;
 • Anunțare câștigători: 9 iunie 2023;
 • Contractare proiecte câștigătoare: până pe 20 iunie 2023;
 • Implementarea proiectelor: 20 iunie  – 20 noiembrie 2023;
 • Raportare finală: până la 20 decembrie 2023.

*Organizatorii pot decide oricând modificarea calendarului, prin înștiințare scrisă, în prealabil, publicată pe website-ul www.fundatiacomunitarabucuresti.ro

PROIECTE FINANŢATE

Câștigătorii ediției 2022:

 1. Reamenajare sală de sport, Școala Gimnazială nr. 79, sector 4 cu o finanțare de 44.461 lei.  Asociația de părinți din școală contribuie cu o co-finanțare de 88.921 lei.
 2. Reamenajare  teren de sport, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații ”Gheorghe Airinei”, sector 6 cu o finanțare de 49.815 lei. Colegiul contribuie cu 6.390 lei pentru decopertarea terenului, achiziția și montajul stâlpilor și fileului de volei.
 3. Amenajare pistă de alergare, groapă de nisip și reabilitare sală de sport, Școala Gimnazială nr. 198 ”Regina Maria”, sector 6 cu o finanțare de 47.358 lei. Școala contribuie cu alți 3.000 lei.
 4. Reamenajare sală de sport, Colegiului Național Elena Cuza, sector 6 cu o finanțare de 68.244 lei.
 5. Reamenajare teren de sport, Școala Gimnazială nr 39, sector 2 cu o finanțare de  144.210 lei. Școala contribuie cu costurile administrative de implementare a proiectului.
 6. Reamenajare sală de sport, Liceul cu program sportiv Mircea Eliade, sector 6 cu o finanțare de 84.859 lei. Școala contribuie cu costurile administrative de implementare a proiectului.
 7. Reamenajare sală de sport și sală de kinetoterapie, Școala Gimnazială Specială nr. 1, sector 2 cu o finanțare de 64.940 lei. Școala contribuie cu achiziția a două panouri de baschet.
CONTACT

Fundația Comunitară București
Strada D.I. Mendeleev, Nr. 5, sector 1, București

Pentru întrebări legate de program și procesul de aplicație, o puteți contacta pe

Simina Rahmatian
simina[at]fundatiacomunitarabucuresti.ro
0740.960.501

sau

Ana Mircioagă `
ana.mircioaga[at]fundatiacomunitarabucuresti.ro
0730.179.997

*********

Disclaimer 

Fundația Comunitară București garantează confidențialitatea datelor personale ale tuturor participanților la acest program, prelucrează datele cu caracter personal doar  în scopul identificării participanților la program și contactării câștigătorilor în vederea acordării finanțării specificate în Ghidul de finanțare al acestui program. Datele stocate vor fi păstrate pe perioada derulării programului de finanțare.

Participanții la program, în calitate de persoane vizate, au, conform Legii 677/2001 și a Legii 190/2018, următoarele drepturi: Dreptul la informare – puteți solicita informații privind activitățile de prelucrare a datelor dumneavoastră personale; Dreptul la rectificare – puteți rectifica datele personale inexacte sau le puteți completa; Dreptul la ștergerea datelor (“dreptul de a fi uitat”) – puteți obține ștergerea datelor, în cazul în care prelucrarea acestora nu a fost legală sau în alte cazuri prevăzute de lege; Dreptul la restricționarea prelucrării – puteți solicita restricționarea prelucrării în cazul în care contestați exactitatea datelor, precum și în alte cazuri prevăzute de lege; Dreptul de opoziție – puteți să vă opuneți prelucrărilor de date; Dreptul de a depune plângere – puteți depune plângere față de modalitatea de prelucrare a datelor personale la Autoritatea Naționala de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal; Dreptul de retragere a consimțământului – în cazurile în care prelucrarea se întemeiază pe consimțământul dumneavoastră, vi-l puteți retrage oricând. Retragerea consimțământului va avea efecte doar pentru viitor, prelucrarea efectuată anterior retragerii rămânând în continuare valabilă; Retragerea consimțământului nu va afecta legalitatea prelucrării în baza consimțământului acordat înainte de retragerea acestuia.

Pentru exercitarea acestor drepturi participantul la program se poate adresa Fundației Comunitare București, la office@fundatiacomunitarabucuresti.ro, www.fundatiacomunitarabucuresti.ro