DESPRE PROGRAMUL SPORTUL PENTRU TOȚI – EDIȚIA 2024
***
Programul Sportul pentru toți, inițiat de Fundația Comunitară București împreună cu Decathlon România, urmărește crearea unor condiții și contexte mai bune pentru ca bucureștenii să poată practica sport din plăcere și în siguranță. În 2024, facem din nou echipă pentru a oferi copiilor și tinerilor facilități sportive atractive în școli și licee, pentru o creștere sănătoasă.
În cadrul edițiilor anterioare ale programului am susținut 14 școli și licee din București să îmbunătățească condiția sălilor și terenurilor lor de sport, cu o finanțare totală de 200.000 de euro.
Valoarea totală a programului de finanțare pentru anul 2024 este de 811.153 de lei (163.000 de euro). Ediția de anul acesta are 3 componente de finanțare:
- Finanțare mare: vom finanța cu 343.372 lei (69.000 euro) o școală, cu cel puțin 900 de elevi, pentru amenajarea unui teren sportiv în aer liber și organizarea a cel puțin 6 activități activități sportive comunitare. În acest sens alocăm 298.500 lei (aprox.60.000 euro) pentru amenajarea terenului sportiv în aer liber și 44.972 lei (9.000 euro) pentru materiale sportive, un coordonator de activități sportive comunitare și o comunicare extinsă în comunitatea din cartier. Lucrările de reabilitare este necesar să fie finalizate cel târziu în martie 2025, pentru ca în perioada aprilie – iunie 2025 să se desfășoare activități sportive cu comunitatea de cartier;
- Finanțări medii: ne propunem să finanțăm 3 școli, cu cel puțin 500 de elevi, pentru reabilitarea de terenuri sportive în aer liber, cu un buget total de 373.230 lei (75.000 euro). Lucrările de reabilitare este necesar să se încheie în decembrie 2024 și ar trebui să se încadreze într-un buget de aproximativ 125.000 lei.
- Finanțare mică: testăm un proiect de curatoriere a deschiderii terenului sportiv către comunitatea de cartier într-una dintre școlile pe care le-am sprijinit să-și reabiliteze terenul de sport în primii 3 ani de program, cu un buget total de 94.551 lei (19.000 euro). Proiectul se va desfășura în perioada septembrie 2024 – mai 2025. Pentru această componentă, vom invita direct școlile din edițiile anterioare ale programului să-și manifeste interesul și le vom susține în a-și planifica propunerile de proiect.
Planurile cadru pentru învățământ primar și gimnazial ne arată că în școlile din România, copiii fac cel mult două ore de educație fizică și sport pe săptămână. În același timp, România ocupă locul al doilea în Uniunea Europeană în ceea ce privește obezitatea infantilă, iar conform datelor COSI pentru România, unul din patru copii de 8 ani are probleme de greutate, în timp ce unul din zece copii suferă de obezitate.
De asemenea, odată cu adoptarea Legii pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, școlile trebuie să permită accesul tuturor copiilor și tinerilor în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public și în afara programului școlar și în weekend, iar acest lucru e o oportunitate în plus de a crea contexte noi de practicare a sportului și în timpul liber.
Programul Sportul pentru toți vizează școli și asociații de părinți care construiesc proiecte ce fac accesibilă practicarea sportului pentru cât mai mulți elevi din București prin dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii sportive a instituțiilor de învățământ și prin activități sportive extracurriculare destinate comunității locale de copii și tineri.
***
Exemple de proiecte care NU sunt de interes pentru program (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă):
- proiecte care vizează exclusiv achiziția de materiale consumabile pentru orele de sport (de ex. mingi, rachete de tenis, palete de badminton, saltele de yoga etc);
- amenajări temporare de spații destinate activităților sportive cum ar fi de ex. achiziția de echipamente pentru un turneu mobil de volei/tenis (fileuri, mingi, rachete, scaune, umbrele etc);
- orice fel de amenajări improvizate, sau achiziții de echipamente neînsoțite de documentația tehnică, declarația de conformitate și certificatul de garanție;
Exemple de proiecte ce pot fi finanțate (lista de mai jos este doar orientativă, nu este exhaustivă). Căutăm să finanțăm proiecte de construcție, reamenajare sau reabilitare a terenurilor de sport în aer liber din școli și licee din București. Acestea pot fi, dar nu sunt limitate la:
- Amenajări de terenuri de sport exterioare acolo unde nu există sau sunt improvizate.
- Renovări/ reabilitări ale terenurilor de sport: schimbare suprafață de joc, marcare terenuri, recondiționări terenuri etc.
- Construcția de facilități sportive adiționale, precum groapă de sărituri în lungime, culoare de alergare, piste de atletism și transformarea terenurilor în terenuri de sport multidisciplinare, etc.
- Completări/finalizări ale renovărilor mai ample deja începute.
- De asemenea, pot fi susținute și achizițiile de echipamente și mobilier/produse cu destinația activităților sportive școlare dacă acestea sunt incluse într-un proiect mai complex de renovare a terenului (aceste echipamente pot fi: coșuri de baschet, porți de handbal sau (mini)fotbal, fileuri de volei/tenis – inclusiv montarea stâlpilor de susținere etc).
****
Încurajăm propunerile de proiecte în care școala care aplică cu un proiect colaborează strâns cu asociația de părinți, aceasta din urmă putând contribui fie cu resurse financiare, fie cu timp și muncă în implementarea sau executarea unor lucrări necesare. Primele ediții ale programului Sportul pentru toți ne-au arătat că astfel de colaborări produc schimbări mai mari și întăresc relația dintre părinți și școală.
Propunerile de proiect vor cuprinde:
- tipul de proiect pentru care aplică (finanțare mare/finanțare medie)
- informații generale despre școală
- prezentarea activităților de educație fizică și sport actuale și a oportunităților din această zonă
- fotografii color ale facilităților sportive existente
- un plan minim de (re)amenajare
- o estimare de buget total în care puteți include un maximum de 20% din totalul bugetului la cheltuieli de administrare a proiectului
- cel puțin o ofertă pentru reamenajarea propusă de la furnizori specializați
- prevederile din regulamentul de funcționare legate de acces și de modul în care pot fi folosite curțile și terenurile de sport deținute de școală în afara orelor și în weekenduri (conform Legii pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000 din 2023).
- în cazul finanțării mari – un plan al activităților de deschidere a terenului sportiv pentru comunitatea de cartier, cu minimum 6 activități, pentru perioada martie – iunie 2025
- în cazul finanțărilor medii – informații succinte despre cum a deschis școala curtea școlii pentru toți copiii/comunitatea de cartier și/sau implică activ și alți parteneri în desfășurarea de activități sportive pentru a folosi terenurile din curtea școlii (dacă a fost cazul până acum)
Pentru a putea estima bugetul necesar pentru reamenajarea propusă vă recomandăm să obțineți estimări de costuri de la mai mulți furnizori înaintea depunerii aplicației. În a doua fază de selecție, proiectele selectate pe lista scurtă vor trebui să obțină și să atașeze aplicației finale trei oferte de preț de la trei furnizori diferiți și un buget detaliat al proiectuluii. Pentru a veni în sprijinul acestora Fundația Comunitară București, împreună cu voluntari AICPS va oferi asistență telefonică sau la fața locului școlilor selectate pe lista scurtă în baza procesului de aplicare – jurizare.
***
Finanțările sunt oferite de compania Decathlon România
Decathlon, cel mai important retailer european de articole sportive, deține în momentul de față 31 de magazine la nivel național, la care se adaugă și platforma online, fiind prezent pe piața de retail sportiv din România încă din 2009, cu aproximativ 1600 de coechipieri în 2023. Decathlon oferă iubitorilor de sport articole și echipamente pentru mai mult de 80 de sporturi, conform celor mai înalte standarde de calitate și inovație în domeniu, păstrând in permanență obiectivul strategic de a face sportul accesibil cât mai multor români prin oferirea unui raport calitate – preț foarte bun. Magazinele includ produse aparținând mărcilor proprii, precum: Quechua, Btwin, Domyos, Nabaiji, etc, dar și altor mărci internaționale, adresându-se atât începătorilor, cât și sportivilor de nivel avansat sau profesionist. Începând cu 2005, Decathlon colaborează cu mai mulți producători industriali, fabricând astfel chiar în România produse marcă proprie pentru drumeții montane, trekking și escaladă (încălțăminte), dar și pentru ciclism (articole textile și biciclete pentru adulți și copii), vândute în întreaga Europă cu eticheta “Fabricat în România”.
Programul este gestionat de Fundația Comunitară București
Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri sau grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 12 ani, a finanțat peste 800 de proiecte și burse din București și Ilfov, cu 4,7 milioane de euro. Fundația Comunitară București este parte dintr-o mișcare națională, alături de alte 17 fundații comunitare din țară. Pentru mai multe detalii, vizitați www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.